[...] ______________________________________ Moje menu tygodniowe opierało się głównie na pieczonym schabie, pieczonej łopatce, jajkach, twarogu, kasza, mozarella, a po treningu quinoa z jabłkiem. Tak mniej więcej :-)) TYDZIEŃ 8 / Dzień 49 Poniedziałek 18.11. DNT MISKA dostarczono 1866 kcal b: 117 g (25%) ww: 46 g (10%) tł: 135 g (65%) Komentarz [...]
[...] posolić, żeby to zjeść. Pamiętam jak Agnese kiedyś pisała, że zje każde świństwo jeśli wie, że jest zdrowe - otóż ja nie jestem zdolna do takich poświęceń %-). Może dam quinoa jeszcze raz szansę - jakoś przyprawię inaczej itd. ale raczej nie będzie to stały element mojego jadłospisu. Zmieniony przez - PicaPica w dniu 2013-12-29 21:21:02
[...] i inne warzywko wpadnie przy okazji. Sam drzewa narąbie, zakrzątnie się dookoła mieszkania, w piecu napali itd. A więc chleb pewnie nie zabije. Kwestia naszych wyborów bo białe bułeczki tyle warte ile kalorie z nich dostarczone. To samo biały makaron. Ryż brązowy, kasza gryczana oraz jaglana, quinoa - komosa ryżowa. Innych zbóź raczej nie tykam.
[...] mi kalafior i kapusta * zakwas, pieczywo na zakwasie, pieczywo wysokobłonnikowe - j.w. + zgaga * surowa cebula - j.w. * makarony razowe, kasza perłowa, jaglana, pęczak, quinoa, amarantus - śmierdzą i smakują strasznie, ale wiadomo, że jak trzeba, to się zmuszę i zjem * wieprzowina - j.w. Poza tym w miarę dostępności zjem wszystko i raczej [...]
Można zmienić płatki jaglane na płatki gryczane (lepsze wartości odżywcze, dużo magnezu, wysoki profil aminokwasowy). Płatki amarantusowe czy quinoa też są bardzo dobre, ale droższe także nie wiem czy opłacalne. Zamiast masła orzechowego można wrzucić łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych - witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na przemiany [...]
Coś czego możecie nie znać - Quinoa, czyli komosa ryżowa. Legendarne zboże Inków o najlepszym ze zbóż, pełnym profilu aminokwasów. Bardzo zdrowe choćby ze względu na fakt iż pochodzi głównie z Boliwii gdzie rośnie na wysokościach powyżej 2000 metrów n.p.m. Składniki w 100 g : Białko : 12 g Węglowodany : 70 g (w tym prawie 6 g błonnika) Tłuszcze : [...]
[...] owoc II. twarozek/jogurt naturalny, orzechy, siemie lniane, pestki slonecznika albo dyni III. ryba, brokuly, pomidor IV. pomidor, salata, ogorek, oliwki, ser feta 3% V. quinoa 80g (kasza, b9.6/ww54.4/t4.8), ryba, ogorek, salata trening VI. jogurt naturalny albo tunczyk w wodzie Problemem jest jak zauwazyles wyliczenie ilosci tuch produktow. [...]
[...] zbóż i ich przetworów: kasz, ryzu, makaronu, maki, pieczywa, kukurydzy, platkow zbożowych, a takze nasion slonecznika, sezamu, dyni, orzechów (przykładowe potrawy: tempeh z quinoa, tortilla kukurydziana z fasolą, lasagne z tofu). Fasola z ryżem: daje 43% bialka wiecej niz osobno Jak to pogrubione rozumiec? Zmieniony przez - krawat w dniu [...]
Ale tak jak pisalam wyeliminuj w tej chwili wszytsko z glutenem, owsianke, pszenice, orkisz, zyto itd... Wlasciwie zostaja tobie ryz i egzotyczna Quinoa, ryż, proso, gryka, straczkowe, groch, maniok, słodkie ziemniaki, Amarantus. Nie wiem z czego twoj makaron jest zrobiony ale podejrzewam od razu wysokie IG wiec lepiej nie. Mieso zawijaj w [...]
[...] w tygodniu czit najlepiej w dzien wysoki. Nie oddzielaj węgli od tłuszczy, jesz zbilansowanie. Oczywiście większość ww niech pochodzi z warzyw generalnie, inne to owsianka, quinoa, ryz - jak czujesz potrzebę. Trening tez będzie nowy -zrobisz taki jak Asariah, zobacz jakie cwiczenia ci pasuja, w swojej domowej silce, i ewentualnie podmienimy I [...]
mi quinoa smakuje sama , ugotowana z niewielka iloscia soli. czasami robie do niej gulasz skladajacy sie z wody, cebuli, pokrojonego w male kawalki mieska i mielonej papryki ostrej i slodkiej a owies zalewam mineralka, tez rozmieka. potrafie sie teraz rozkoszowac smakiem samego owsa (bo jedzenie owsa do duzy przywilej ) a kiedys robilam placki: [...]