[...] o niskim stopniu przetworzenia charakteryzują się dużo niższą kalorycznością. Co za tym idzie, zupełnie inną objętość będzie miał posiłek dostarczający 500kcal oparty o produkty takie jak brązowy ryż, chude mięso, świeże warzywa i oliwę z oliwek, a posiłek o podobnej kaloryczności oparty o białe pieczywo i smażone w głębokim tłuszczu frytki. [...]
[...] jakimiś zawodami, ale na co dzień nie ma co szaleć. Węgle złożone są wystarczające moim zdaniem. Poza tym nikt tutaj nie demonizuje świeżych/mrożonych owoców. Najgorsze są produkty pozbawiające owoców błonnika czyli np. soki, ekstrakty, syropy glukozowo-fruktozowe. W ogóle owoce przemysłowo przetworzone nie mają praktycznie już żadnych wartości [...]
[...] posiłki(szczególnie w dni nietreningowe, np: zamiast standardowego posiłku po treningu), myślę tutaj np: o soczewicy. Resztę zapotrzebowania na węglowodany powinny stanowić produkty o możliwie niskim IG (kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy - osoby o niskiej wrażliwości insulinowej powinny ograniczyć te produkty i [...]
No własnie moze IG niema wielkiego znaczenia ale samo to ze jedząc mniej przetworzone produkty chronimy w jakis sposób swoje zdrowie. Czlowiek jest bardziej przystosowany do tego zeby taki pokarm jeść niz zeby szamac produkty wyjałowione ze wszystkiego co dobre. Duża część dzisiejszych chorób jest tak naprawde spowodowana brakiem witamin,mineralów [...]
[...] np na pół roku na keto już zmniejsza takie ryzyko?Tak. "Niektóre badania dowodzą, że dieta ketogeniczna „głodzi” komórki rakowe. Jak to możliwe? - Dieta bogata w tak zwane produkty wysokoprzetworzone, prozapalne i ubogie w wartości odżywcze, może przyczyniać się do proliferacji komórek nowotworowych. - W diecie ketogenicznej zdrowe komórki [...]
[...] takim przypadku należy spożywać produkt w nieregularnych odstępach (gdyż w przeciwnym razie można się przyzwyczaić do niego i w rezultacie spożywać większe jego ilości) jako produkty energetyzujące. Die Fat - Binder (spoiwa odpowiedzialne za "wyłapywanie" tłuszczów w organizmie) Ekstrakt z kaktusa i chitosan podobnie jak węglowodany z [...]
[...] g owoców / dzień, najlepiej podzielonych na 2 posiłki. Szczególnie wybieraj owoce o intensywnych barwach typu granat. Sięgaj po owoce właściwe dla danego sezonu. · Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, razowe zamiast tych z mąki oczyszczonej; wybieraj ryż brązowy i dziki, Często zjadaj nieoczyszczone kasze. Im bardziej oczyszczone ziarno, [...]
[...] ilości mięsa, produktów konserwowanych i wędzonych, a także pacjenci przyjmujący antybiotyki, oraz poddani zabiegom radioterapii lub chemioterapii. Dlaczego nie wszystkie produkty probiotyczne pomagają? W codziennym pożywieniu źródłem bakterii probiotycznych są przede wszystkim mleczne przetwory fermentowane jak: kefiry, jogurty czy mleko [...]
[...] naturalne bezglutenowe zboża - kukurydza i ryż oraz wszystkie ich przetwory, a także soja, proso, gryka, sorgo, mąka ziemniaczana, tapioka itd. Za bezglutenowe można uznać produkty z surowców naturalnie bezglutenowych lub skrobi pszennej, w których zawartość glutenu nie przekracza 1 mg/100 g produktu. Coraz częściej producenci umieszczają na [...]
[...] zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie. Źródłem są mięso, drób, ryby, produkty mleczne, jaja. Zaleca się, aby występowało ono w każdym posiłku. *Tłuszcze, które wbrew pozorom nie przyczyniają się do nadwagi w takim stopniu jak węglowodany [...]
[...] odnosnie tluszczow zwierzecych. Ostatnio nawet czytam kolejna ksiazke napisana przez dyplomowana pania dietetyk i odnosnie tluszczow jest, ze max 30% pozywienia, by wybierac produkty jak najbardziej ubogie w tluszcz, ze to wlasnie tluszcz czyni nas otylymi, maslo i smietana na zakazanej liscie itd... Ja w kazdym razie czuje sie bardzo dobrze po [...]
[...] niedoborów. Dietą się urozmaica przede wszystkim by uniknąć niedostatku danych substancji oraz by nam się Ona nie znudziła. Zmień ten posiłek oraz postaraj się o lepsze produkty. Jak wcześniej napisałem, zamień pieczywo na coś innego bądź w ogóle pozbądź się tutaj węglowodanów. Wędlina, kiełbasy, kabanosy oraz inne produkty wędzarnicze [...]
[...] niektóre dane skłaniają do pewnej refleksji (o czym wspomniał już Łukasz): czy słuszne są zalecenia żywieniowe zgodnie z którymi podstawę naszej diety powinny stanowić produkty, do których spożycia - biorąc pod uwagę pewne uwarunkowania anatomiczne, fizjologiczne - nie jesteśmy zbyt dobrze przystosowani i które przez długi czas nie były [...]
[...] z nich dzieli się na: - ryby konsumpcyjne (żywe, świeże, mrożone), - przetwory rybne ( solone, wędzone, marynowane, suszone, konserwy i przetwory, tzw. półkonserwy) , - produkty uboczne przemysłu rybnego ( mączki rybne, oleje lecznicze, oleje techniczne itp.). Kształty ciała ryb są bardzo zróżnicowane, jednak najbardziej popularne w handlu [...]
[...] około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów. Funkcje są niezbędnym [...]
[...] głoszących, że wegetarianieżyją dłużej . Zwykle utrzymuje się, że ludzie spożywający mięso żyją krócej, lecz australijscy Aborygeni, których dieta jest tradycyjnie bogata w produkty zwierzęce, są znani z długowieczności (z całą pewnością w okresie przed skolonizowaniem Australii przez Europejczyków). W społeczności Aborygenów jest specjalna [...]
[...] produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, nasiona roślin strączkowych są [...]
bic44, dawidowicz - juz same produkty pochodzenia roślinnego mozna tak ze sobą laczyc - by otrzymywac bialka pelnowartosciwe, np produkty pochodzenia zbożowego zawierają niewielkie ilosci lizyny i tryptofanu, przez co sa niepelnowartosciowe, ale uwzglednienie w ramach tego samego posilku roslin strączkowych (bogate w tryptofan i ilizynę), [...]
[...] wiecej witamin pochodzacych z tluszczy zwierzecych (witamina A, witamina D i Czynnik Price’a) niz przecietna dieta amerykanska. W kulturach tradycyjnych, niektóre produkty zwierzece jadane sa na surowo. Prymitywne i tradycyjne diety maja wysoka zawartosc enzymów pochodzacych z surowych produktów mleczarskich, surowego miesa, [...]
też powiele swój wpis sprzed kilku stron bic44, dawidowicz - juz same produkty pochodzenia roślinnego mozna tak ze sobą laczyc - by otrzymywac bialka pelnowartosciwe, np produkty pochodzenia zbożowego zawierają niewielkie ilosci lizyny i tryptofanu, przez co sa niepelnowartosciowe, ale uwzglednienie w ramach tego samego posilku roslin [...]