[...] (Food and Drug Administration) zaleca spożycie 25 g błonnika. Nie jest to dużo, a i tak wiele osób ma z tym kłopot. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy Wysokie ciśnienie krwi może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. Istnieje nawet pojęcie nadciśnienia ciążowego. Jeśli [...]
Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną [...]
[...] jarząb mączny - S. aria, jarząb domowy - S. domestica i jarząb szwedzki - S. scandia (intermedia), które są również lecznicze. Surowiec. Wykorzystywane są liście, kwiaty i owoce - Folium, Flos, et Fructus Sorbi - sprzedawane są w sklepach zielarskich (owoc). Liście i kwiaty zbiera się w czasie kwitnienia, łączy ze sobą, razem suszy w temp. do [...]
[...] Zamiast tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. Urozmaicona dieta, której podstawą są zboża i przetwory zbożo-we, warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Można by te zasady jeszcze mnożyć, ale nie jest to celem tej pracy. Istotna jest dieta w samej chorobie. Ma ona znaczenie nie tylko [...]
[...] też picie mleka w dużej ilości. Generalnie dużo cukrów. Moje śniadanie (jestem amatorem z zapotrzebowaniem na 3000kcal): - 2 jajka - 150g chleba - 100g indyka - 50g miodu - owoce, warzywa do zapchania. - 1l wody i soków Jak widać jest to bardzo duże śniadanie, prawie 1000kcal(BWT: 54/133/23), ale za dwie godziny będę potrzebował dużo energii. W [...]
[...] Dopiero pozniej zdalem sobie z tego sprawe (czyli wtedy kiedy zrzucilem 10kg w miesiac). Mialem tez diete, zadnych weglowodanow i cukrow prostych. Bialko i woda podstawa, owoce jak najbardziej, ale bez bananow. Uwagi: Zadnego grassa przez "cykl" ECA (aha wszystko bierzemy przez miesiac bo efedra uzaleznia, jest pohodna amfy...), nie palimy ze [...]
[...] Uprawiany sport lub inne formy aktywności: brak Co lubisz jeść na śniadanie: kanapki lub omlet Co lubisz jeść na obiad : kurczak, ryż, makaron, ryby Co jako przekąskę : owoce, paluszki Co jako deser : owoce, słodycze, Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia: jaskra obuoczna czy regularnie miesiączkujesz: tak czy bierzesz tabletki [...]
[...] to różnych grup wieku, a zwłaszcza ludzi starych. Wydawałoby się, że nie powinno tak być, ponieważ podstawowym źródłem witaminy C i innych witamin w diecie są warzywa i owoce dostępne w naszym kraju. Bardzo duże ilości witaminy C występują w natce pietruszki, brukselce, brokułach, kalafiorze, kapuście czerwonej, białej i papryce. [...]
[...] na całym świecie. Ten krewniak kalafiora jest szlachetniejszy od niego w smaku i bogatszy w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo. [...]
[...] Włoskiego makaronu w Grecji się nie jada. Z kolei hiszpańskie gazpacho czy grecka moussaka są obce Włochom. Jednak istnieje coś, co łączy wszystkie te kuchnie - to owoce i warzywa. Są najważniejsze. Przyrządzane na wszelkie sposoby. Gotowane, pieczone, surowe. I w dużych ilościach. Wszechobecne są też ryby i owoce morza oraz rośliny [...]
Orzechy i suszone owoce powinniśmy mieć zawsze pod ręką. W przeciwieństwie do chipsów czy batoników są nie tylko smaczną, ale też zdrową przekąską. Pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Po bakalie mogą sięgać dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz [...]
[...] nowotworów. Poza tym są dosyć dobrym źródłem potasu - pierwiastka odpowiedzialnego za regulowanie ciśnienia krwi i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Uważać na te owoce powinni jednak alergicy. Przed samym suszeniem morele poddaje się działaniu dwutlenku siarki. Dzięki temu zachowują naturalny kolor. Ale konserwowane w taki sposób [...]
[...] Dopiero pozniej zdalem sobie z tego sprawe (czyli wtedy kiedy zrzucilem 10kg w miesiac). Mialem tez diete, zadnych weglowodanow i cukrow prostych. Bialko i woda podstawą, owoce jak najbardziej, ale bez bananow. Uwagi: Zadnego grassa przez “cykl” ECA (aha wszystko bierzemy przez miesiac bo efedra uzaleznia, jest pohodna [...]
[...] Sól, która jest dodawana do wędlin zatrzymuje wodę. Poza tym jest tam strasznie dużo innych składników. Kupuj naturalną bez konserwantów. 4. Świeży owoc - jakie owoce są preferowane podczas diety? - omijaj banany i gruszki. Wybieraj te z małą ilością wegląwodanów i niskim IG Indeks Glikemiczny. Najlepiej jabłko, śliwka, arbuz, [...]
[...] z powodu prawdopodobnie dużych ilości surowego pokarmu, może surowych owoców, może warzyw. I tutaj już nikt nie da Ci jakiejś dokładnej porady. Może spróbujesz ograniczać owoce, a jeść więcej gotowanych skrobi? Może trochę więcej kalorii z tłuszczu, jak orzechy keszu (mają mało wielonienasyconych), awokado, olej kokosowy, a inne orzechy czy [...]
[...] z powodu prawdopodobnie dużych ilości surowego pokarmu, może surowych owoców, może warzyw. I tutaj już nikt nie da Ci jakiejś dokładnej porady. Może spróbujesz ograniczać owoce, a jeść więcej gotowanych skrobi? Może trochę więcej kalorii z tłuszczu, jak orzechy keszu (mają mało wielonienasyconych), awokado, olej kokosowy, a inne orzechy czy [...]
[...] i witaminy C w potrawach ( niestety witaminę C dostarczać kilka razy dziennie jest wyjątkowo nietrwała, nie da się jej zjeść na zapas, w Polsce niestety mamy tylko sezonowo owoce bogate w witaminę C, dlatego konieczna jest suplementacja) Po oczyszczeniu jelit i wątroby można zabrać się za gruntowny remont organizmu. Proszę wykonać BADANIE WŁOSA, [...]
[...] na całym świecie. Ten krewniak kalafiora jest szlachetniejszy od niego w smaku i bogatszy w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo. [...]