Najlepiej wypadają włoskie i makadamia. Jako źródło jednonienasyconych - nerkowce, migdały. Laskowe, czy wspomniane pistacje - jako dodatek smakowy - ok. Dobrze by było, by nie byly wcześniej prażone i dosolone. Arachidowe to nie orzechy, a fasola. Poza tym nie wnoszą niczego specjalnego do diety - wręcz przeciwnie.
Jak najbardziej, od czasu do czasu można wrzucić wszystkie orzechy, czy masła z nich produkowane. Są one między innymi dobrymi źródłami kwasów tłuszczowych omega 3 (włoskie),magnezu, czy potasu. Warto jednak pamiętać o proporcjach kwasów tłuszczowych w naszych dietach. Od tego uzależnione jest jaka ilość warto spożywać. Szczególnie, że dominują w [...]
[...] w brakach można wrzucić odżywkę białkową, podroby. Jeśli chodzi o tłuszcze to olej kokosowy sprawdzi się bardzo dobrze, żółtka jaj, tłuste ryby i mięsa, podroby, awokado, orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie), rzadziej (np. wiórki kokosowe, pestki z dyni, masło orzechowe), oliwa z oliwek, czy np. olej lniany, masło klarowane Jeśli [...]
Nie musisz po każdym posiłku pić oliwy. Wszystko zależy od Twojego bilansu kcal oraz makroskładników. Nie ograniczaj się do wybranego produktu, masz wiele innych źródeł zdrowych tłuszczy ( awokado, tłuste ryby, pestki, nasiona, orzechy ( migdały, nerkowca, włoskie, laskowe ) olej lniany, kokosowy )
Głównym nie. Masz wiele produktów do wyboru. ( awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby, pestki, nasiona, orzechy, nie tylko włoskie, olej lniany, kokosowy )
to nie orzechy tylko rodzaj fasoli Najlepsze sa włoskie, ale inne nie prażone i nie solone ani w jakis panierkach tez mozesz jesc. Zmieniony przez - marcinag w dniu 2013-02-08 22:36:54
[...] krotko powiedziane http://www.sfd.pl/Mas%C5%82o_Margaryna_-t390732.html Jesli masz za malo tluszczy nasyconych to mozesz smarowac maslem.Margaryny nie uzywaj,bo ma duzo utwardzonych tluszczy. Mozesz tez polewac oliwa,albo niczym nie smarowac i nie polewac,a w posilku dodatkowo zjesc sobie orzechy,np.wloskie jezeli masz za malo wielonienasyconcyh.
[...] włoskie - jeśli masz dobrze zbilansowaną dietę to i te i te pomogą Ci schudnąć. Wliczone oczywiście w bilans. Natomiast nie zaprzątałabym sobie głowy, tym które pomagają schudnąć, bo jak już zostało napisane wiele rzeczy może wspomagać (ja o wspomaganiu orzechowym nie słyszałam), natomiast liczy się ogół diety, nie to jakie orzechy spożyjesz.
[...] schab wieprzowy , wołowina , ryby jak śledź , makrela , łosoś , dorsz , jajka ) węglowodany ( ziemniaki , ryż , kasza gryczana/jaglana/kuskus/pęczak) tłuszcze ( oleje lniany rzępakowy zimnotłoczony , awokado , orzechy nerkowce, włoskie, laskowe , migdały ). Co do warzyw pójdź na rynek i kup to co lubisz zaczyna się sezon na warzywa. Pozdrawiam