BodyLine nie myślę zęby twój temat zbyt wiele wniósł bo i tak to większość nowych oleje bo nie czyta regulaminu albo po prostu ma go w dupie masz dobre chęci ale siedzisz tu już tyle lat i powinieneś wiedzieć ze nic tym nie wniesiesz chyba ze się poważnie weźmiesz za to a nie pisząc zobacz ile było tematów o mecie fajnych za***istych wy***anych [...]
Pozwole sie wcisnac "Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu. Najlepszą jakością charakteryzują się oleje tłoczone na zimno, mające silny smak i aromat. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne, ale są odporne na wysokie temperatury."
mam jeszcze takie pytanie odnosnie oleju z orzecha włoskiego. Przegladalem spizarnie i znalazlem w sumie dwa oleje. Jeden lniany a o drugim przed chwila wspomnialem http://www.specjalwiejski.pl/olej.php Olej lniany jest drugi od gory na tej stronie,natomiast olej z orzecha wloskiego jest 6. Pytanie jest czy stosowac trzy oleje dziennie tj olej z [...]
[...] konopie są doskonałym, tanim w uprawie i przeróbce źródłem tłuszczu, celulozy i białek, z którego można wytwarzać całą gamę produktów poczynając od włókna przez papier, oleje, paliwa aż na żywności skończywszy; do tego konopia rośnie rok i daje 4 razy tyle masy papierowej co drewno w przeliczeniu na ha. Pierwsze skrzypce w amerykańskim lobby [...]
[...] ryby jadła codziennie. Nie zapominaj też o tych tłustych (makrela, śledź, szprotki, łosoś, troć). Jedz też wątróbki rybne. Źródła tłuszczu: - tłuste mięsa, podroby i ryby - oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, oleje z orzechów) - awokado - masło - bekon i smalczyk I to tyle w kwestii diety W następnych tygodniach będziemy wprowadzać do [...]
[...] do posilku 5 ? Tylko w 4 dam rybke? 2. Do ilu zjechac z weglami? tluszcze zostawic? Ogolnie to raczej zdrowe tluszcze (orzechy glownie)wiec chyba spoko nie? 3. Jak brac oleje omega i witaminy. Ogolnie oleje biore jak na opakowaniu 3x dziennie po kapsulce i 2x dziennie witaminy 4. Glutamine mam z samego rana z amino, zaraz po treningu i przed [...]
[...] 4 grup! Tłuszcze te spożywaj wyłącznie na zimno, dodając do sałatek lub potraw już po gotowych do spożycia. Oleje te możesz kupić np. tutaj: http://zlotopolskie.pl/oleje/olej-z-ostropestu-10stopniowy/ B. Źródła białka to: 1. Chude mięsa (drób, cielęcina, chuda wołowina), ryby chude (najlepiej z połowów oceanicznych) oraz łosoś. 2. [...]
[...] wszystkie mięsa (również te tłuste gatunki), podroby, wszystkie ryby, z naciskiem na te morskie i tłuste, jajka Źródła tłuszczu: tłuszcz w mięsie, jajkach, tłustych rybach, oleje roślinne z pierwszego tłoczenia (oliwa z oliwek, olej lniany itd.), awokado oraz UWAGA: olej kokosowy 1x dziennie, 1 łyżeczka Nabiał (sery, mleko, jogurty, kefiry itd.) [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas [...]
[...] Co do libido, to wiem jak wygląda sprawa a tłuszczy a gospodarki hormonalnej ale tłuszcze trans to libido chyba tylko zbijają, nie prawda? Dokładnie, wszelkie margaryny, oleje roślinne poddawane obróbce termicznej to zabójcy teścia jak i zdrowia. Dlatego powinniśmy smażyć tylko na smalcu, ew. maśle przed dojściem do temp. dymienia. Poddałbym [...]
[...] zaczyna się ZAWSZE od tych 10% i widząc reakcje dobiera ewentualnie wyższe stężenie. Co do mieszanki - można zacząć od oliwy z oliwek + rycyna. Sprawdzają się również oleje z makadamia czy z pesetk winogron. Radzę uważać na reklamowane oleje ze sklepów, szczególnie te zapachowe. Są już zazwyczaj bogatsze o jakieś chemiczne g**** a nie o to [...]
tak kiedyś próbowałem te tanie oleje lniane i oliwy z oliwek ale zdecydowanie odradzam bo to jest syf...olej lniany naturalnie jest gorzki, nie smakuje jak czekolada ;) ale rozpatrując jego gorzki smak należy odróżnić dwa jego powody: psucie się oleju oraz gorycz naturalną :) Obawiam sie ze nie bede w stanie rozponac roznicy }:-( Z tego co widze [...]
[...] na wielnonienasycone, popatrzę jeszcze na to siemie lniane z tym białkiem w proszku to nie za bardzo mam kasę teraz, żeby wydawać na proch, będzie problem, żeby w ogóle te oleje kupić, a co dopiero białko, także w potreningowym mogę wrzucić do blendera trochę twarogu, żeby było więcej białka :-) co do tego posiłku w szkole to własnie będzie mi [...]
oleje rafinowane i z prazonego siemienia = nic najcudowniejszego. oleje tłoczone na zimno, z 1 tłoczenia, nierafinowane - w tym siedzi dobro:-) + koniecznie dobrze przechowywane! w ciemnym, chłodnym miejscu i bez długotrwałej obróbki termicznej
[...] (bardzo niekorzystne, o wiele lepsze jest kozie), ser biały, ser żółty, jajka, fasola, bób, soczewica – jemy same lub z warzywami, najlepiej gotowanymi, i/lub z tłuszczem (oleje lub masło) Dopiero po 1.5 – 2 h lub jeszcze później jemy “CIĘŻKIE WĘGLOWODANY” - chleby, makarony, naleśniki, pierogi ( najlepiej z mąki orkiszowej lub [...]
[...] fitosterole (obniżają zły cholesterol), lecytynę (ważna dla pracy mózgu), wiele witamin i minerałów . Najlepsze do stosowania na surowo. Olej rafinowany zostaje poddany oczyszczaniu, co w dużej mierze pozbawia go nie tylko smaku, zapachu, etc, ale również wielu korzystnych właściwości. Kupuj oleje nierafinowane, jak kokosowy, oliwa, lniany
[...] opóźnienie w rozwoju dziecka. U dorosłych zwiększa ryzyko zawału, powstania miażdżycy i kamicy nerkowej. Pochodzenie witaminy D Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo [...]
[...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn . Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż [...]
[...] Po mięso można sięgać kilka razy w miesiącu, a nieco częściej - po ryby i drób. Nowa dieta zawiera jednak pewne kontrowersyjne zalecenia. Popiera np. wysokokaloryczne oleje roślinne, a kategorycznie zabrania jedzenia ziemniaków i białego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że pozytywne skutki zdrowotne takiego jadłospisu zostały potwierdzone w [...]