Witam, poniżej przedstawię listę olei, które posiadam i bardzo bym prosił o informacje jak w diecie je połączyć, stosować, kiedy jaki olej najlepiej mniej więcej spożyć. Zakładam temat, ponieważ akurat co do tłuszczy czy olejów to nie mam za dużych informacji :) Olej Lniany Olej sezamowy Olej z pestek dyni Olej słonecznikowy Olej arganowy - [...]
[...] odpowiedzialnych w dużym stopniu za odpornośc naszego organizmu. - kasza jaglana - ma właściwości wysuszające i antywirusowe, po prostu wirusy "nie lubią" jaglanej - olejek sosnowy, lawendowy i cyprysowy - olejki te kojąco wpływają na odporność naszych dróg oddechowy i co za tym idzie gardła i nosa, a konkretnie kojąco wpływają na błonę [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g [...]
Mój profil: Waga 100 kg Wzrost: 181 cm Typ: Endomorfik Cel: Spalenie nadmiernej tkanki tłuszczowej i redukcja wagi do 86kg Ułożyłem sobie dietę według programu Dziennik posiłków gdzie wyszło że przy redukcji powinienem jeść ok 2580 kcal. Wszystko niby spoko nawet zakupiłem wagę kuchenną z tej okazji ale w praktyce coś jest nie tak. Otóż wcześniej [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] nie tylko doskonale redukuje tkankę tłuszczową i wpływa korzystnie na przemianę materii, wspomaga także wzrost „suchej” masy mięśniowej. Do tego kompleks najzdrowszych olejów roślinnych w połączeniu z olejem MCT (Trójglicerydy o Średniej Długości Łańcucha), dodatek L-Karnityny, oraz inne cenne składniki – to wszystko tworzy Zdrową Matrycę [...]
Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni. Polacy do smażenia używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) - wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%). Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest [...]
[...] w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać zdrowiu człowieka. Zatem teraz kolej zająć się optymalnymi wzajemnymi proporcjami miedzy nasyconymi a nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w diecie człowieka, jak tez zagadnieniem znacznie bardziej [...]
Badając zastosowanie oleju słonecznikowego można zaobserwować dwieskrajności. Jedni praktycznie nie włączają go do swego jadłospisu, inni widzą w nim niemalże panaceum na wszystkie biedy. Jestem głęboko przekonany, że oleje roślinne należy koniecznie używać. Powinny one stanowić w przybliżeniu 50% całej ilości używanych tłuszczów. Dzienna norma [...]
[...] efekt na poziom cholesterolu w krwi. Kwasy te występują w postaci naturalnej np. mleku i maśle, jednakże w największych ilościach są wytwarzane w procesie utwardzania olejów roślinnych metodą uwodornienia, poddanych działaniu wysokiego ciśnienia w trakcie produkcji tzn. twardych margaryn, batoników, paczkowanych ciastek, chipsów, chrupek, [...]
[...] z zielonej herbaty, chrom, HMB, CLA, tauryna, peptydy glutaminy, cynk, magnez i witamina B6. 4. Niezbędne kwasy tłuszczowe: wysokowydajne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, olej kokosowy oraz olej słonecznikowy, jak również niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA) z ModCarbTM Muscle Machine® LEAN jest produktem, który wspiera wzrost oraz utrzymanie masy [...]
[...] staram się utrzymywać w stosunku 1/1/1 (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone) i tu jest problem, gdyż aby wyszedł taki stosunek musze głównie dodawać do posiłków olej słonecznikowy, a z tego co się orientuje większość kulturystów dodaje olive z oliwek. Czyli dodawać olej słonecznikowy czy oliwę z oliwek? 3 Czytałem ze posiłki [...]
[...] oraz witaminy z grupy B. Kuchnia basenu Morza Śródziemnego preferuje czosnek, cebulę, oliwki, kapary oraz liczne przyprawy ziołowe jako codzienny dodatek do potraw. Kolejnym składnikiem tej diety są nasiona roślin strączkowych, które dostarczają węglowodanów a także są relatywnie bogatym źródłem białka. Warzywa oraz owoce dostarczają [...]