Są jakieś przeciwskazania jeśli w mojej diecie będę jadł tylko ziemniaki? Nie lubie ryżu, ani kasz, itd. Żeby je jeść musze korzystać z sosów... Jaki zdrowy olej polecacie? Ile max owoców mogę zjeść dziennie będać na redukcji? Interesuja mnie banany i jabłka.
A tam , na masie wjeżdża aż miło %-). Zreszta dalej sporo zawodników je zwykle masło nawet w okresie przygotowań. Sam jem dużo :D chodzi o źródło :) czyli używanie jako podstawą to odpada. W jednym posiłku może być Zwykłe masło jak najbardziej ok borson93 Olej z pestek winogron ok jest dobry, ale dla skóry %-) do spożywania lipa
Olej MCT zachowuje się prawie jak węglowodany w kwestii tempa uwalniania energii dlatego jest dobrym wyborem np. okołotreningowo ale nie jest to żadna żelazna reguła więc jeśli naprawdę chcesz wrzucić ten mct to zrób to i sprawdź co się stanie ;-)
[...] , mozesz zrobic jak piszesz i obserwuj jak bedzie szło i w razie potrzeby koryguj odpowiednio Dobra rozumiem. A powiedz mi czy dobrym pomysłem będzie uzupełnienie brakującego tłuszczu oliwą i olejem rzepakowym. Głównie chodzi mi o ten olej rzepakowy, bo oliwa to raczej dobre źródło. Spożywał bym je na "surowo" W sensie bez obróbki termicznej.
olej rzepakowy jak najbardzieij bedzie ok, tłoczony na zimno masz taki np. w Lidlu , 0,5l ok 6zl, co do samego uzupelnienia akurat w/w to tez zalezy jaki masz rozklad kwasów tłuszczowych, ja akurat na to uwagi nie zwracam ale powinno sie zachowac odpowiednie proporcje ;-)
[...] Dasz tłustsze mięso, odejmiesz z czegoś innego, w czym problem, że czekolady nie będzie? W niej nie ma dobrych tłuszczy ani ww, wieprzowinę jedz a nie czekoladę, ryż tańszy od dzemu, dzem to sam cukier, zamiast oliwy olej rzepakowy na zimno tłoczony tańszy jest. Obczajaj tematy z promo, nie trzeba być milionerem żeby robić formę. Nie cuduj%-)
Czy źródłem tłuszczy może być tylko oliwa ? Ciężko z kasa, na inne tłuszcze. Orzechy drogie. Mięso, jaja, olej kokosowy, wiórki kokosowe, pestki z dyni są tańsze lub w cenie oliwy.
Mieszkam w Holandii i chce kupić olej lniany. Trochę się namordował żeby to znaleźć, ale w końcu coś jest. Czy on koniecznie musi być w sklepie w lodówce? Czy taki z półki też się nada? Jeśli tylko lodówka to wysyłka wtedy w ogóle nie wchodzi w grę :/
Do smażenia najlepiej olej kokosowy. Myślałem że na zimno dajesz ten z pestek. Oliwę, rzepakowy tylko na zimno. Z pestek winogron nie dobry jest bo, to niby wielonienasycone kwasy, ale omega 6. Także postarałbym się tu o lepsze źródło. Przelicz jeszcze tą dietę pod względem błonnika. Lepiej nie przekraczać tych 40g dziennie. Jak masz więcej to [...]
Dzięki Popuri :) W niejednym artykule czytałem że w orzechach włoskich jest sporo omega 3, a przecież w oleju z tych orzechów jest go nie wiele. O co tu chodzi ? W orzechach masz ALA, więc inne kwasy tłuszczowe. Olej z orzechów w zależności od produkcji, może ich nie posiadać lub posiadać utlenione.
Znalazłem w Lidlu olej rzepakowy tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia, taki w ciemnej butelce (5,99zł za 500ml). Czy będzie lepszym źródłem tłuszczu od oliwy z oliwek?
[...] ... Ostatnio non stop piję kuloodporną kawę i w końcu ja dziś jej spróbowałem i bardzo mi zasmakowała. Ponadto ! Jestem bardzo syty po niej ... Kawa świeżo zmielona, olej kokosowy 10 g, masło klarowane 10 g (ghee), cynamon (starty z laski), kardamon bądź przyprawa do piernika czy szarlotki więc trochę kcal jest ale do rzeczy ... Chciałbym [...]
Dobrywieczor chcialbym zapytac jak sie ma smazenie na oliwie z oliwek? Pytam pobiewaze jesli odrobine wylewam jej na patelnie i smaze na niej potrawe czy pozniej po usmazeniu mozna jeszcze dodac np 10 ml oliwy czy trzeba wliczac w bilans juz olej na ktorym sie smazy? Tyczy sie to wszystkich tluszczy?