[...] tak dodaj Następna: -spagethii (z mięsem wieprzowym bądź z piersi z kurczaka) - i jakieś warzywa może jeszcze do tego interesu? koniecznie a do warzyw jakieś tłuszcze Kolejna (tu wymienie potrawy ze znakiem zapytania) - więc tak do mięsa będę dodawał raz ryż, raz makaron, raz kasze raz ziemniaki i będzie ok. A teraz te potrawy: - Czy [...]
[...] tyle bilans dzienny co tygodniowy, ale ogólnie dieta wygląda dość przyzwoicie - nie za wiele produktów wysoko przetworzonych, jak występują to w postaci małych dodatków, ten olej z pestek winogron bym zamienił na lniany :-) co do stosowania produktów korzystaj z poniższej listy http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. [...]
[...] 3 w diecie jest na ogol bardzo malo, a w wielonienasyconych kwasach tluszczowych zazwyczaj wystepuja omega6.Moim zdaniem najlepiej stosowac rownoczesnie i oliwe z oliwek i olej laniny.Problem tylko pojawia sie w tym iz olej lniany jest trudno przechowywac, tak zeby sie nie utlenil.Naturalnie powinno bnyc to chlodne i zaciemnione miejsce, a po [...]
[...] smażenia mięsa, a nierafinowany do naleśników z bananem i pieprzem- idealna potrawa na śniadanie(lub podobnych potraw) i do kawy. Do pozostałych potraw mam oliwę z oliwek i olej lniany. Nierafinowany olej oprócz smaku, posiada więcej wartości odżywczych( i podobno nawet zdrowotnych), ale co do zawartości olejów średniołańcuchowych MCT jest bez [...]
[...] lepiej usmażyć na maśle (roślinne zazwyczaj nie nadają się do smażenia - będą się utleniać) dałbym trochę więcej mięsa (te Twoje porcje są strasznie malutkie ) i jakiś olej lniany jako źródło omega3 - albo omega3 w kapsach Może przerzucę tą sałatkę z 4 do 2? I dowalę do niej otrąb, a z tej ucieranej marchewki z jabłkiem zrezygnuję na ten [...]
Unikaj przede wszystkim długotrwałego i agresywnego smażenia. Niemniej jednak tak jak wyżej wspomnieli koledzy - olej lniany nie nadaje się do smażenia, gdyż jest niezwykle podatny na utlenianie przez co może być potencjalny niebezpieczny dla naszego ustroju. Oczywiście istnieją również inne formy obróbki termicznej.
[...] a z tym wiążą się różne choroby. Białko też kiepskiej jakości, szynki są przetworzone, lepiej upiec pierś z indyka / kurczaka. Do tego ryby, owoce morza. Tłuszcze to olej lniany, z pestek winogron, masło klarowane dobre do smażenia, orzechy, nasiona tłuste ryby, mięsa. Węglowodany to kasze./ryże/ owoce. Dieta nie polega na ograniczeniu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] lepiej normalne a nie błyskawiczne 4.całkowity brak zdrowych tłuszczy, przy nadmiarze niezdrowych, zmień sposób obróbki mięsa na grillowanie/gotowanie na parze. A zamiast oleju do smażenia dodaj do każdego posiłku źródło zdrowych tłuszczy np. Orzechy, oliwe z oliwek nierafinowana, olej rzepakowy nierafinowany, olej lniany nierafinowany, [...]
[...] bo to nie moj artykul, po czwarte o tluszczach jest pelno postow a ten art. mial byc tylko ciekawostka. Dla tych co nie wiedza a wiec pewnie dla Ciebie: na surowo spozywamy oleje z duza zawartoscia kwasow wielonienasyconych oraz wszelkie oliwy i oleje tloczone na zimno (olej lniany i o. z oliwek extra virgin) . Do smazenia uzywamy glownie oliwy [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
[...] ok 0,4 kg dziennie-to nie za duzo?) czy dodac inne mieso?? jakie lubisz jesli bardziej tluste to patrz wyzej na ilosc i sklad tluszczow -Do picia oliwa z oliwek czy olej lniany? oba bardzo dobre, podobne z czego pierwszy tanszy :D -czy moge smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
W śniadaniu masz przewidziane tłuszcze czy ten olej lniany używasz tylko do smażenia? A jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju sosy smakowe to wiadome z powietrza one nie są więc zawsze jakieś kcal śmieciowe będą mieć. Ja nie zapomnę sytuacji jak sama opałaszowałam cały słoik sosu o smaku czekoladowym:) Jednym słowem to nie dla mnie na redukcji. [...]
[...] powiem szczerze też są po to, zeby podbic te kalorie jak i dla smaku, zebym tej diety nie miał zbyt monotonej. Nie smaż na oliwie lecz na smalcu, maśle klarowanym lub oleju kokosowym , a pierś zamień na inne mięso bardziej kaloryczne. Posilek 3. 3x w tygodniu (ponieważ częsciej sie nie powinno) będe jadł puszke tunczyka w sosie własnym. [...]
[...] sie idealnie do smazenia.Tluszcze te nie utleniaja sie tak szybko dzieki czemu maja dluzsza trwalosc i odpornoscci na cieplo. Zas wlasnie tluszcze wieloniensaycone takie jak olej lniany, slonecznikowy , winogronowy , to glownie kwasy omega 6 i omega 3. Tluszcze te bardzo szybko sie utleniaja i nalezy je spozywac w 2 tygodnie po otworzeniu.Sposob [...]
Lepiej kupowac w szklanych butelkach, sa "neutralne". Spoko oliwa ma jednonienasycone KT one sa raczej oporne na utlenianie. Co innego olej lniany on raczej tylko powinien stac w lodowce, no i oczywiscie ani lniany ani rybi sie do smazenia nie nadaje, ale to chyba oczywiste.
[...] egg). Zrezygnowalam ze smazenia czegokolwiek- zero tluszczu/oliwy w plynnej formie- czy to jest ok? Dostarczam go gl ze slonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni. Ew.olej lniany, ale tu poki co nie udalo mi sie go dastac ;/ Co do mies- wszystkie tak? Z tym, ze renifera czy micha nie ma w tablicach wartosci odzywczych pzdr i dzieki! :)
1) a ten dobry olej lniany którycyh tłuszczy powinien mieć więcej a których mniej????? 2)oliwa z oliwek odpada do smażenia, lepszy będzie np. olej rzepakowy?? lub słoneczikowy?/