WItam Proszę o pomoc w ocenie diety i polecenie co do tego, kreatyna, witaminy jakies? Proszę o konkrety. Dieta jest ułożona na dzień pracujący, a że pracuje 12h to wielkiego pola do popisu nie mam z posiłkami. 1. Białko jaja kurzego Żółtko jaja kurzego Masło śmietankowe Chleb zwykły 31g B 31g tł 106g W 824 kcal 2. Polędwica z indyka Sok [...]
[...] swędzić. Chrosty znikają koło 1h po ćwiczeniu. Mieliście coś takiego? Dosyć uciążliwe :/ dlatego chce się tego pozbyc. Diety nie prowadze, żadnych zmian w żywieniu nie wprowadzałem, poprostu nie wiem. Kupiłem sobie nawet Oliwe z oliwek i olej kukurydziany, bo wyczytałem że dobrze działają na zmiany skórne. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Maslow
[...] dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura topnienia kwasów nasyconych zależy wyłącznie od długości łańcucha węglowego; im dłuższy łańcuch węglowy, tym [...]
[...] wtedy, gdy nie poprzestanie tylko na jedzeniu produktów roślinnych, ale doda do swego menu również ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość retinolu dochodzi do 2 kg., co odpowiada [...]
[...] fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne [...]
[...] wspomnieć formując zalecenia. Po pierwsze, w części z tych badań głównymi źródłem tłuszczu w dietach wysokotłuszczowych (ubogich w węglowodany) były tanie, rafinowane oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 . No cóż, badania były prowadzone w latach 70-80-tych – wtedy margaryna, olej sojowy i kukurydziany były postrzegane, jako [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] węgla, powodując powstawanie wodoronadtlenków. Im więcej wiązań podwójnych, tym proces utleniania jest szybszy. ( Czy tez jełczenia - „starzenia się „ przechowywanych olejów, gdyż jełczenie również polega na utlenianiu, z tym, że jest to proces nieporównywalnie wolniejszy niż w przypadku smażenia.) Godnym uwagi jest znaczący dla trwałości [...]
[...] W dalszej części chciałbym przedstawić kwestie, które są najczęściej poruszane. 1.)Tłuszcz pokarmowy = przyrost tkanki tłuszczowej - tak myśli wiele osób. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę, że za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiada dodatni bilans energetyczny, nie natomiast obecność samych tłuszczów. Kwestia ta również [...]
[...] i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki są ogolno dostępne i pochodzą z naturalnego źródła. Kolejny element wspólny to jedzenie tylko tego co przynosi Ci korzyść!!! Co ma na celu zjedzenie kilograma cukru dziennie? Mozesz te kalorie lepiej wykorzystać!!! Zamiast [...]
[...] NNKT- kwas linolowy, linoleinowy i archaidowy- odgrywają dużą rolę w przemianie tłuszczów oraz cholesterolu, zapobietają między innymi miażdźycy. Bogatym źródłem NNKT są oleje roślinne jak: sojowyu 50 %, słonecznikowy 70 % , kukurydziany 55%, archaidowy 29 %, oliwa z oliwek 7%. Człowiek dorosły powinien spożyć dziennie 1 łyżkę tych olejów w [...]
[...] OLEJE ROŚLINNE I KWASY TŁUSZCZOWE TYPU TRANS (TRANSIZOMERY). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne. Są to jednonienasycone ( monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, które [...]
[...] omega-3 do omega-6 powinien wynosić około 1:5. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka zbyt dużo jest kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3. Spożywamy zbyt dużo olejów roślinnych, margaryn, a zbyt mało tłustych ryb morskich, oleju lnianego. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwas omega-3, powinno się przynajmniej 2 razy w tygodniu [...]
[...] bez problemu możemy wspomóc organizm w walce dostarczając odpowiednią ich ilość z diety. Miej inaczej do antyoksydantów należą: witamina E - Witaminę E znajdziemy głównie w olejach. Polewajcie więc sałatki tłuszczem. Witaminy ADEK rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach, więc polewanie sałatek/surówek tłuszczem wpłynie pozytywnie na [...]
[...] koncentracyjnych, bardzo znacznym ograniczeniem spożycia tłuszczu i zastąpieniem ich przez węglowodany, podawaniem najmniej wartościowych biologicznie tłuszczów (czyli olej sojowy, zwłaszcza kukurydziany) w połączeniu z zimnem i wysiłkiem fizycznym. Każdy z tych sposobów znacznie skraca życie człowieka i wybitnie degraduje czynność umysłu [...]
[...] mąka gryczana, mąka orkiszowa, trochę otrębów żytnich i pszennych, banany, jabłka, od czasu do czasu truskawki, płatki kukurydziane. Tłuszcze to tyle co z kilku jaj i łyżka olej kokosowego (czasem zjem sobie trochę sera podpuszkowego, ale rzadko). Poza tym śladowe ilości z innych produktów (pierś, mąki, twarogi). Poniżej 2 przykładowe posiłki: [...]