[...] bardzo istotne, ale nie ma na tyle dużo różnych źródeł składników odżywczych, np. białka, aby codziennie jeść inne. Masz do wyboru w zasadzie różnego rodzaju mięsa, ryby, nabiał, jajka i rośliny strączkowe. W przypadku odżywek białkowych będzie to białko serwatkowe, wołowe, jajeczne, grochu, ryżowe, sojowe, czy konopne. Dochodzą do tego [...]
[...] POCHODZENIA: brak CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? Tak CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? Nie CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? Nie CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: nie CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) Nie DIETA JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE Pieczywo, makarony, kasze, nabiał- zero diety i ograniczeń
Tak, jem :) drób, wieprzowina, rzadziej wołowina, ryby (tuńczyk, łosoś, szczupak), nabiał, owoce i warzywa (sezonowe), makarony, kasze, ryż, pieczywo Mało orzechów, ale nad tym już pracuję (lista zakupowa się zapełnia)
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są [...]
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są [...]
Cześć! Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, zachęcałbym do spędzenia dwóch tygodni w zerowym bilansie kalorycznym, w trakcie których zrobisz sobie roztrenowanie. Pamiętaj o odpowiednim rozbiciu makroskładników: Poziom tkanki tłuszczowej pozwala na wejście na masę, także możesz spokojnie zacząć budować przez dodanie, po wspomnianych wyżej dwóch [...]
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są [...]
Odnośnie do niedoczynności tarczycy i eliminacji glutenu oraz nabiału, to przez jakiś czas panowały tego typu przekonania, iż w przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto warto wyelimnować je ze swojej diety. Wraz z czasem i obserwacją nie sprawdziło sie ten zabieg. Osobiście nie widzę szczególnego powodu ku temu, aby utrudniać sobie aż tak bardzo [...]
[...] będzie ok. Banany za to daje tylko do szejka z białkiem i kreatyna. Jeżeli chodzi o dobrze przyswajalne białko to dobre są ryby jak pstrąg czy sałatka z tuńczykiem lub kurczakiem, mleko jak już daje to tylko do kawy. Kiedyś piłem dużo mleka, teraz raczej wcale go nie spożywam. Jogurty i nabiał nie są źle ale to nie podstawa przy robieniu masy.
No nie wiem bo to nabiał, a nie mięso.. To trochę co innego niż białko z serwatki. Skoro nie wiesz to przestan doradzać bo piszesz bzdury i to kolejny temat w którym Ci to pisze
Cześć! Najlepiej byłoby to obliczyć korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Jednak jeżeli zaobserwowałaś, że przy 2200kcal waga stoi, to masz dwa wyjścia: - zrobić tygodniową lub dwu tygodniową przerwę od diety i wejść na tak zwane zero kaloryczne, Twój organizm wtedy trochę odpocznie i się zregeneruje, a następnie wejść znów na [...]
[...] nie musisz jak chłopiec w podstawówce wkładać mięsa i robić z tego kanapki. Bierzesz w pojemniku pieczywo np. pełnoziarniste. Do tego dowolne mięso, rybę, jajka, czy nabiał i warzywa. Problem rozwiązany. Wystarczy znać źródła białka: https://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html Jeżeli z jakiegoś [...]
To na co warto zwrócić uwagę, to to, że nabiał i drób nie są jedynymi źródłami białka. W dobrze zbilansowanej diecie warto pamiętać również o wieprzowinie, wołowinie, podrobach, czy rybach. https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/Dlaczego_warto_je%C5%9B%C4%87_wieprzowin%C4%99-a232.html [...]
Cześć! W Twoim systemie odżywiania nie ma nic złego, to tak zwany jem/niejem, IF (intermittent fasting) lub po prostu przerywany post. Kwestia nad jaką musisz zapanować to ilość spożywanych kalorii. Nie ma znaczenia, czy jesz zdrowo czy nie, jeżeli spożywasz za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania, to będziesz tyć. Zmieniony przez - [...]
[...] tak mają że myślą że jedzą dużo a w praktyce wychodzi mało. Kaloryczność oczywiście najłatwiej zwiększyć tłuszczem np. oleje, orzechy, nasiona, jajka, mięso, tłuste ryby, nabiał. Można zrobić zdrowe kaloryczne przekąski, np. w postaci ciastek owsianych z orzechami i nasionami (np. dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane). Można zrobić koktajl [...]
Jeżeli chodzi o cynk to z tego co pamietam najlepszymi zrodllami są wątroby cielęce i wieprzowa, kasza gryczana, owies, pestki dyni czy wolowina. Napewno w twarogu tłustym mamy więcej witaminy A i D niz w chudym no i jak kolega wyżej wsponial lepiej się one przyswoją dzueki zawartości tłuszczu. Twarog czy ogólnie nabial z tego co pamiętam [...]
[...] biorę bcaa potem pojawiła się kreatyna a potem beta Alaina. Kreatyne piję z 4 razy w tygodniu a resztę tylko przed treningiem. Białko też tylko po treningu z mlekiem i banan.Co do diety, jem bez przesady-wszystko oprócz mięsa. Czyli ryż, makaron, pieczywo, nabiał, ale też zupy, czy ziemniaki. A, biegam jeszcze czasami i rower tak z 20 dziennie.
[...] nie jest niezbędne. Aby odzyskać się zdrowo i mieć efekty kształtowania sylwetki, jak i wyniki sportowe jak najbardziej można bazować na innych źródłach białka. Ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe, itp. Wybór jest dość spory. Byle starać się urozmaicić odpowiednio swoją dietę. Według mnie jest co najmniej kilka dużo [...]