Dr Kristen Reynolds – SIBO - W organizmie ludzkim jest 10x więcej bakteryjnych komórek niż komórek człowieka - 70-80% układu odpornościowego i 95% serotoniny jest w jelitach - SIBO to infekcja bakteryjna spowodowana napływem bakterii z jelita grubego do cienkiego gdzie ich powinno być minimum. bakterie anaerobowe takie jak e.coli, enterococcus, [...]
Może się komuś przyda.. Drżenie mięsni może powodowac tez niedobor witamin z grupy B. Np.witamina B15 inaczej kwas pangamowy. Przyśpiesza ona utlenianie glukozy w komórkach i uzyskiwanie energii w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również lipidów, obniża stężenie cholesterolu we krwi, [...]
Czytając ten dział widać, że jest tu parę osób, które chcą przygodę z pakowaniem (nie walizek oczywiście)rozpocząć od ostrego brania sterydów. Osobiście nie mam nic przeciwko sterydom ale uważam, że najpierw przydałaby się solidna podstawa, fundament w postaci w miarę ukształtowanej sylwetki i wypracowanej siły. W tym celu wszystkich chętnych do [...]
[...] zadnym nie jestem, po prostu mam teraz chwilke wolnego, wiec co mi tam, napisze. Wiekszosc z was moze sie ze mna nie zgadzac i slusznie, bo to co pobudza i hamuje apetyt dziala na mnie, a na was wcale nie musi dzialac W takim razie co pobudza apetyt? - Rosnace miesnie same wolaja o pokarm, wiec na pierwszym miejscu jest intensywny trening. [...]
Mawashi B12 w jelitach powstaje w wyniku działania bakerii ale zdecydowanie za daleko w jelitach by organizm zrobił z niej użytek. W warunkach normalnie funkcjonującego jelita, wszelkie substancje w tym witamina B12, która jest wytwarzana przez pałeczki jelitowe, biorą czynny udział przy rozkładaniu składników pokarmowych (tak jak enzymy [...]
[...] zadnym nie jestem, po prostu mam teraz chwilke wolnego, wiec co mi tam, napisze. Wiekszosc z was moze sie ze mna nie zgadzac i slusznie, bo to co pobudza i hamuje apetyt dziala na mnie, a na was wcale nie musi dzialac W takim razie co pobudza apetyt? - Rosnace miesnie same wolaja o pokarm, wiec na pierwszym miejscu jest intensywny trening. Na [...]
Jak zauwazyłem mało jest informacji o kapuście kiszonej i jej własciwościach zdrowotnych na forum dlatego pogrzebałem w necie i oto małe co nico na jej temat: Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii. Od [...]
Niestety u mnie sprawa nie jest taka prosta. IPP owszem potrafią zaszkodzić, ale czasem są niezbędne. U mnie problem pojawił się 3 lata temu, wykryto we krwi helicobakter pylorii i na to się leczyłem (standarowa antybiotykoterapia + inhibitor). Niestety dolegliwości nie przechodziły więc udałem się na gastroskopię która wykazała jeziorko żółci, [...]
Zapraszam do potężnej lektury choć nie wrzystko wkleiłem co chciałem Enzymy pełnią niezmiernie istotną funkcję w procesie trawienia. Dzięki nim z pożywienia uwalniane są witamin, sole mineralne i aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym. Enzymy [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
Jest wiele artykułów o jajkach, wiele przestarzałych , pytania wciąż te same, więc odnawiam temat o mitach szkodliwości jajek tymbardziej, że zbliżają się święta wielkanocne i jajka będę górowały na naszych stołach. Wielkanocne śniadanie to jajeczna uczta. Jednak rola jajek w naszym jadłospisie jest kontrowersyjna Jajka są one źródłem [...]
Wiele osób ćwiczących na siłowni za główny cel stawia sobie zbudowanie dużej masy mięśniowej. Zaczynają ćwiczyć z zamiarem zwiększenia wagi ciała i zyskania atletycznej budowy. W pierwszych fazach ćwiczenia rezultaty są wielce zadowalające- siła wraz ze wzrostem masy mięśni, idą bardzo szybko- takie są w końcu zalety początkowych miesięcy [...]
Naturalne Centella Asiatica, Wąkrotka indyjska, Gotu Kola, Hydrocotyl: Pomaga w koncentracji. Wbrew mylącej nazwie Gotu Kola: nie ma nic wspólnego z Coca-Colą, ani nie zawiera kofeiny. (Uwaga: Zbyt duża dawka nie pomaga w pracy umysłowej: obniża ciśnienie krwi i wywołuje senność). Cholina: Cholina jest używana do syntezy acetylocholiny - [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
Czy wiesz że nadużywaniem kawy niszczysz sobie witaminy z grupy B i nikotyny (rozkłada witaminę C. Negatywne tego skutki szybko stają się widoczne na skórze.Witaminy substancjami, które organizm łatwiej wchłania z naturalnych produktów spożywczych.Dlatego najlepszą receptą na zdrową i piękną skórę są urozmaicone posiłki. Witamina A (retinol) [...]