pszenica to pszenica, nie wazne czy typ 600 czy 1800. wiadomo, ze ta 1800 bedzie bardziej wartosciowa od tej 600, czy nizszej, jednak to nadal pszenica i ze zdrowiem nie ma wiele wspolnego ;-) nie znam sie za bardzo na wypiekach typu chleby, czy bulki, ale jedyne, co wiem to to, ze nie kazda maka bedzie sie do tego nadawac. zawsze jednak mozna [...]
pszenica to pszenica, nie wazne czy typ 600 czy 1800. wiadomo, ze ta 1800 bedzie bardziej wartosciowa od tej 600, czy nizszej, jednak to nadal pszenica i ze zdrowiem nie ma wiele wspolnego ;-) nie znam sie za bardzo na wypiekach typu chleby, czy bulki, ale jedyne, co wiem to to, ze nie kazda maka bedzie sie do tego nadawac. zawsze jednak mozna [...]
A co ta pszenica tak bardzo nie fit? Wszystko jest kwestią dawki:) Każda biała mąka ma wyłącznie walory energetyczne i smakowe... Biała żytnia też. Owsiana, gryczana nie są przynajmniej rafinowane, więc coś tam jeszcze z mikroelementów zostaje... Zmieniony przez - Paatik w dniu 2019-05-08 09:24:33
Mąka kukurydziana to też raczej reakreacyjnie, ale jak podasz proporcje to chętnie wypróbuje! ja używam, bo córce szefa czasem coś bezglutenowego robię :-) 300 g mąki kukurydzianej, 2 opakowania suchych drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 1,5 szklanki mleka, jajko suche składniki wymieszać ze sobą, tylko ja tutaj daję jeszcze zioła, czosnek [...]
[...] migdałową, żółtko jaja, białka jaja czy oliwę” – przecież to wszystko są produkty wysokokaloryczne, łatwo tuczące (w nadmiarze). Szczególnie duży potencjał tuczący posiada mąka (węglowodany) w połączeniu z jajkami (tłuszcze). Na zakończenie dodam, iż nie istnieją proste i łatwe drogi. Slogany zawarte w książce poświęconej „diecie ujemnych [...]
MISTRZOSTWA ŚWIATA W WYCISKANIU LEŻĄC KLASYCZNYM I WYCISKANIU LEŻAC – TOKIO/JAPONIA 18.05-25.05.2019 Już w najbliższy piątek w Tokio rozpoczyna się największa impreza na Świecie w Wyciskaniu Leżąc. Będą to połączone Mistrzostwa Świata IPF w Wyciskaniu Leżąc Klasycznym i Wyciskaniu Leżąc, czyli w koszulach, które będą odbywały się na dwóch [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Właśnie u mnie nawet mąka gryczana odpada ,juz jaglaną daje w małej ilości. Ale zjadłam jej mega mało i kosmos. Ja kasze bardzo lubie ale nie jadłam od mega dawna i chciałam zrobic sobie cos innego. Zaspałam dzis buuuu hihi lece z dzieciakaki do szkoły i zabieram sie za robote.
Ja źle trawię wszelkie "syfy" a raczej w ogóle ich nie trawie, mój organizm je odrzuca. Jak byłem zdrowy, to owszem jadłem takie rzeczy. Bardzo lubię frytki z maka, albo nagetsy, ale to też nie było często.
3-4 razy w tygodniu robie domowe wrapy - mąka pszenna 2 szklanki, gorąca woda, 3 łyżki oleju - smażę to na patelni, na wierzch daje 100g fileta, ser żółty, kukurydzę, sos BBQ i przykrywam drugim wrapem i smażę do momentu aż ser się rozpuści - fajne makro z tego wychodzi ale jak patrzeć na to źrodło WW z mąki? jako że jem to często to zastanawiam [...]