http://www.sfd.pl/%21_VADEMECUM_DZIA%C5%81U_KUCHNIA_%21-t639838.html Miliard przepisów, brać wybierać. Poza tym, czym się różni normalne spaghetti od kulturystycznego? Gotujesz makaron, podsmażasz mięso z pomidorami, wywalasz na ugotowany makaron. Taka moja rada: nie zakładaj miliona tematów z pojedynczymi pytaniami, naprawdę, od pojedynczych [...]
Hej wszystkim. Mam pytanie - jak to jest ze zmianą ilości białka czy węglowodanów w produkcie po obrobce termicznej. Czy wynika ona ze zmiany gramatury związanej z obróbką (puszczanie wody przez mięso, nasiąkanie wodą przez ryż itd), czy tez proces obróbki cieplnej w jakiś sposób redukuje makro (np. niszczy białko czy co tam). Tzn. jeśli surowa [...]
Tyle, że to białko magicznie w nim się nie zwiększyło, a po prostu produkt po obróbce zmniejszył swoją masę, biorąc pod uwagę TEN SAM kawałem mięsa przed i po obróbce - białka będzie tyle samo. Oczywiście tłuste mięso będzie przy obróbce częściowo traciło tłuszcz. no ok, zakładając, że zdanie " białko magicznie w nim się nie zwiększyło" jest w [...]
Masło lub smalec ? przecież to wszystko tłuste. Spytam tak na czym najlepiej smażyć Mięso , ryby , jaja ? Wiadomo żeby było zdrowo... zamówiłem juz tego Pam-a wiec napewno wypróbuje . a jak z tym masłem i smalcem ?
Masło lub smalec ? przecież to wszystko tłuste. Spytam tak na czym najlepiej smażyć Mięso , ryby , jaja ? u mnie: - masło klarowane - smalec - olej kokosowy
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wiesz, gdyby podejść do tej diety tak bardzo serio - to zostać mogą jajka i sałata. Czy jestes niemowlakiem, który je kleik i kaszke, dosładzane miodem? Ta dieta to dramat. Na szybko: rano jajka(plus chleb żytni na zakwasie lub płatki - dowolne: jecznuennw,owsiane, jaglane, zytnie), potem dwa razy mięso/ ryba plus ziemniaki/ryż/kasza(dla [...]
Po treningu jak do tej pory daje 10 ml oliwy z oliwek. Danie po trenignu to kasza jaglana i piers z kurczaka. Mozna kasze zastapic tez plackami? I tak w ogole, to lepiej gotowac mieso, czy piec? :)
Jakaś mniejsza ilość tłuszczy ok. Placki są z jakiem wiec podbiją Ci białko, tutaj ważne jest jak bęzie wyglądałą reszta diety. Możesz mieso dusić, gotować, smażyć, byle tłuszcz wliczyć w bilans.
Nie da się chudnąć jednocześnie i budować mięśni, najpierw redukujesz, później wchodząc na dodatni bilans + siłowy budujesz mieśnie. Ile wyszło w zapotrzebowaniu? Liczyłeś? http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82%2E_prod%2E_%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html Wheya zostaw w jednej porcji, rodzynki wymieniaj na świeże [...]
dieta dość uboga. dodaj zdrowych tłuszczy, bo jedyne jakie masz to te z sardynek, nie licząc z płatków owsianych i mleka. pieczesz mięso, że w rozpisce nie ma oleju do smażenia? zawsze możesz pomyśleć o smażeniu mięsa na gęsinie / oleju kokosowym / maśle klarowanym i zawsze już trochę dobrego tłuszczu wleci. dodaj również tłuste mięsa, nie tylko [...]
jaki masz obwód talii? jedzenie kurczaka dzień w dzień nie jest najlepszym pomysłem mimo wszystko. jest to chyba jedno z najmniej zdrowych mięs, patrząc pod kątem produkcji. myślę, że jak dorzucisz do diety schab wieprzowy / łopatkę wieprzową / karkówkę to wcale o wiele więcej nie wydasz za kilogram mięsa, więc chyba nie powinno być problemu [...]
Pierś z kurczaka to poza tym stosunkowo drogie mięso. Łopatka jest tańsza, często są też promocje na różne mięsa (karkówkę, szynkę) i warto rzucić okiem, co się opłaca. Natomiast stopień trudności przygotowania jest podobny - pokroić, podsmażyć, doprawić... Zamiast fix-ów lepiej już wybierać jakieś mieszanki ziołowe do mięsa, bez wzmacniaczy smaku [...]
Jak to wygląda teraz? Tak jak już pisałem, mięso będzie zamieniane na wszelkie inne możliwe. Tak samo jak ryż czy makaron. :) /SFD/2016/12/15/532163ef68f441599246975b8dec6aaf.jpg Zmieniony przez - kozdro w dniu 2016-12-15 18:05:42
białka obniż do 130g. nie możesz wrzucać w rozpiskę "smażony filet z piersi kurczaka bez panierki", skoro masz kuraka i tłuszcz do smażenia to wrzucasz w dziennik 100g piersi + nie wiem, strzelam 10g jakiegoś tłuszczu, a nie, że wybierasz gotową pozycję, która została policzona nie wiadomo z czego. proporcja kwasów tłuszczowych kompletnie leży. te [...]
nie smaż na oliwie. jak chcesz po taniości to daj olej rzepakowy, aczkolwiek smalec też nie kosztuje dużo, a będzie o niebo lepszym rozwiązaniem. jak najbardziej wpc po treningowo możesz wypić, ale w Twoim przypadku zabierze Ci to kolejne 20g białka z diety = znowu będziesz musiał ucinać mięso, a wybór chyba prosty, co lepiej zostawić :-)
Jak wyżej - to na co mam ochotę, posiłki podobne jak w ciągu dnia, Raz ryż, mięso, warzywa, innym razem owsiane, whey, owoc, innym - jaja, warzywa + jakieś węgle do tego.
A jeżeli chodzi o suplementy to póki co to tylko odżywki białkowe i bcaa przed i w trakcie treningu.. Dodam że jeżeli chodzi o dietę to zero cukru, smieciowego żarcia. . Tłuszcze u mnie to praktycznie olej kokosowy, masło orzechowe, białka to chude mięso, ryby, wołowina Zmieniony przez - Sawciaa w dniu 2017-01-07 13:59:30
popracuj nad źródłami tłuszczu. wprowadź dodatkowe. ostatni posiłek nie musi tak wyglądać ;-) urozmaicaj mięso. dodaj tłuste części woła / wieprza. węglowodany również urozmaicaj, nie samym ryżem człowiek żyje :-)
Znowu kilogram owoców :-) Płatki kukurydziane do wywalenia. Jak się je chleb z owocami? i Makrele z bananem? Daj normalne posiłki - jaja albo same albo z ww, mięso/rybę z ziemniakami/kaszą/ryżem/makaronem. Po treningu ma być normalny posilek, nie owoce z chlebem albo owoce z twarogiem.