Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] Każdy rodzaj miesa, najlepiej tłuste, wieprzowe Wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony Ryby, konserwy rybne Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego Mleko [...]
[...] stanowią główne źródło witamin A, D, E i K oraz zawierają bardzo dla nas ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Złe tłuszcze to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło i smalec – w temperaturze pokojowej występują w stanie stałym. Powinno się ich unikać, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe; spożywane w nadmiarze [...]
[...] Węglowodany również można jeść ze wszystkimi warzywami oraz owocami z wyjątkiem bananów. Nie należy stosować w jednym posiłku kilku rodzajów tłuszczów (olej do smażenia plus masło do kraszenia plus śmietaną do sosu – należy zdecydować się na jeden, najlepiej roślinny (oliwa z oliwek lub olej). Do posiłków wolno pić kawę lub herbatę (bez [...]
[...] niewielkich ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E). Ciasta i ciasteczka: oprócz cukru dostarczają dużej ilości tłuszczu, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego (masło) lub utwardzonego tłuszczu roślinnego, często nie najlepszej jakości. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans niekorzystnie [...]
[...] i produkty, które je zawierają. Spożywają mleko i jego przetwory. Weganie odrzucają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc nie tylko nabiał, ale także miód, masło i margarynę. Frutarianie spożywają tylko owoce, orzechy i nasiona, natomiast witarianie pokarmy na surowo. Propagatorzy wegetarianizmu kładą nacisk na to, aby [...]
Co mi mozecie polecic na spierzchniete usta? Co wedlug was najlepsze zeby przestaly pekac? Kiedys mialem okazje smarowac taka jakby mascia Lip Care to sie nazywalo chyba w takim malym pudeleczku, chyba Vick'a i to dzialalo tak ze rozgrzewalo a pozniej mialem takie uczucie chlodu na ustach i bardzo to skuteczne bylo, ale to bylo ze Stanow a tu w [...]
[...] 30 MINUT PRZED I POSIŁKIEM L-GLUTAMINA - 2 gramy; ZIELONA HERBATA - 1 gram; I POSIŁEK Płatki owsiane 60g; mleko 500ml; tuńczyk z wody 100g; pieczywo razowe 50g; margaryna/masło 5g; jabłko 200g; sok pomidorowy 250; Po posiłku - LECYTYNA - 10 gram; 30 MINUT PRZED II POSIŁKIEM L-KARNITYNA - 0,5 grama; II POSIŁEK ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA ( 90-95% [...]
Tak 3cm w udo wchodzi jak w masło tylko trzeba zrobić przerwe, szczególnie po 2ml. Powoli. Ale to jest max żeby sobie krzywdy nie zrobić, zależy z resztą od rozmiarów miesni - to nie jest reguła. Art wiem ocb, zastrzyki fajne są Tak sie nałóg zaczyna hehe
jeżeli jest to masło pochodzenia zwierzęcego, to nie jest ono zbyt zdrowe. ma krótki łańcuch kwasów tłuszczowych i bez żadnej "obróbki" wchłania się bezpośrednio do krwi.
no to może jeszcze Cię zaskoczęm że masło jest bogate w wit. A ... (ciekawostka rodem z gazet kulturystycnych.. ) heh dzięki Zmieniony przez - CeZaRiTo w dniu 2004-05-10 02:22:34
[...] Margaryna zamiast masła. Smarujemy nią pieczywo w przekonaniu, że jest zdrowsza i mniej kaloryczna od masła. Niektóre margaryny rzeczywiście są mniej kaloryczne, jednak masło zawiera witaminy A, E i D w postaci naturalnej, a więc lepiej przyswajalne niż witaminy dodawane do margaryny. Ponadto tłuszcze, z których zrobiona jest margaryna, [...]
[...] musi polegać na zasobach witaminy D dostarczanych wraz z pokarmem lub z preparatami witaminowymi. Najbogatszym źródłem witaminy D jest tran (tłuszcz uzyskiwany z wątroby ryb morskich), tłuste ryby - makrela, śledź i łosoś, masło, wątroba, jaja i mleko. Dokładne wyniki publikuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".