Przepis ponoc francuski i fancy, zaczerpniety z mini ksiazki kucharskiej dolaczonej do robota kuchennego i zmodyfikowany: `Suflet` jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam [...]
[...] nogi, uszy. Nożem robimy zagłębienia- wełna baranka/owcy. Robimy oczy i usta,nos, rogi(jeśli to baran :-D). Przyozdabiamy wstążeczką, bukszpanem itp. Gotowe :-) Ps.Jeśli masło zacznie się topić to przerywamy na chwilę pracę, wstawiamy baranka do lodówki aż trochę stwardnieje. Wykonanie baranka może wydawać się trudne, ale wcale tak nie jest. [...]
Omlet z bobem Co potrzeba: -100g ugotowanego bobu -2 jajka -2 łyżki mleka -10g masło klarowane -sól, pieprz Co robimy: Roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy bób i smażymy na klarowanym maśle, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlecik lekko się zetnie możemy przewrócic go łopatką na drugą stornę, albo złożyc na pół i jeszcze [...]
[...] a) filety z cyca indyczego (może być kurzy, ew. plasterki polędwicy wieprzowej, bo wołowej szkoda %-)) b) awokado c) grzyby - dowolne d) jajo e) boczek w plasterkach f) masło/smalec g) czosnek i inne przyprawy Będziemy też potrzebować folii aluminiowej, blendera/melaksera i być może foliowego worka (to dla ofiar - jak ja) Cycki rozbijamy [...]
[...] w kostkę i upiec (dla hokkaido ok. 40 minut w 180-200 st. C - ten typ można piec i jeść ze skórą). Upieczoną dynię zmiksować w misce z pozostałymi miękkimi składnikami (masło, maślanka, jaja). W drugiej misce połączyć sypkie: mąka, soda, odżywka, przyprawy. Na koniec połączyłam obie miski. Masę przelać do keksówki i piec wg oryginału [...]
[...] do popisu. Ja zjadłam z sałatką i bardzo polecam tym, którzy lubią pikantne smaczki, a przy okazji chcą odpocząć od mięska ;-) Wrzucam skład z rozpiski, jest tu wliczone masło, które użyłam do smażenia. Przy dobrej patelni, więcej nie trzeba. Smacznego :-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/844a72a0a30a473bbd931b9d64568815.png [...]
[...] na około 40 pierogów: • 300 g mąki pszennej • szczypta soli • 200 ml gorącej wody • 30 g masła Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 [...]
[...] 100 gram ugotowanej na miękko kaszy jaglanej, 80 gram masła, szczypta soli, słodzik, opcjonalnie: rodzynki, aromat waniliowy, kardamon, skórkę pomarańczową. 1. Wyjmij masło z lodówki, żeby trochę zmiękło. 2. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (jak masz taką w torebką to wysyp z torebki) i ugotuj w wodzie wg wskazówek z opakowania. 3. [...]
[...] obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na patelnie, dodajemy łyżeczkę cynamonu i chwilę podsmażamy. -W czasie gdy jabłka są na patelni miksujemy masło na puch, dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko, 60g odżywki białkowej i 250g zmielonych płatków owsianych. Masa ma być gęsta. Wykładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej [...]
[...] i smażymy razem z cebulą jakieś 5-7 minut, aż odparuje cała woda. 5. Na talerzu posypujemy koperkiem i puree gotowe. 6. Opcjonalnie można dodać podczas smażenia jajko, masło. Pełna dowolność. Ja zrobiłam do tego ostry sos pomidorowy (pomidory z puszki, chili, dużo bazylii) i kuraka z grilla z kolendrą i cynamonem. Obiad rewelacyjny i mega [...]
[...] pieprz,majeranek,tymianek,słodka papryka), -20g masła. Wykonanie: Polędwiczki myjemy , usuwamy błony i kroimy na mniejsze kawałki,przyprawiamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy mięso i podsmażamy chwilę, dorzucając pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy chwilę pod przykryciem, zlewamy wywar do [...]