Natasha Campbell-McBride - C.D. – W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób – Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia [...]
Miód nie jest wcale zdrowszy. Jest bowiem po prostu mieszaniną cukrów i wody - 70% to glukoza i fruktoza, 10% sacharoza i maltoza, 20% H2O, do tego 20 innych sacharydów, kwas glukonowy, minimalne ilości białek i soli mineralnych, śladowe ilości innych substancji, które nadają mu specyficzny smak i aromat ( głównie fenylooctan metylu). Miód to po [...]
[...] Nawet jeśli nie słodzimy kawy czy herbaty, cukier jest obecny w wielu produktach i to wcale nie słodkich, często jako glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, sorbitol, karmel, monosacharyd, melasa, glicerol, itp. Dlatego nie tak łatwo jest ograniczyć jego spożycie. A powinniśmy, gdyż tycie to tylko jeden z negatywnych [...]
[...] składniki materii żywej i w tej postaci (bez konieczności trawienia) są wykorzystywane przez organizm człowieka. Cukry złożone stanowią mniej (oligosacharydy: sacharoza, maltoza, laktoza) lub bardziej skomplikowane (polisacharydy: skrobia, glikogen) połączenia węglowodanów prostych. Aby organizm człowieka mógł z nich skorzystać, muszą one [...]
[...] w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do 7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych typach i odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości [...]
[...] glikogenu, zachodzi już w jamie ustnej pod wpływem ptialiny, enzymu zawartego w ślinie. Następnie działa amylaza trzustkowa, która rozkiada wietocukry do maltozy. Sacharoza, maltoza, laktoza ulegają rozkładowi do odpowiednich jednocukrów pod wpływem zespołu enzymów, działających w komórkach śluzówki jelita cienkiego. Na marginesie można tu dodać, [...]
[...] i gwałtowny wyrzut insuliny i to utrudnia redukcje, sprzyja odkładaniu tłuszczu. Ale szybkość z jaką podnosi sie cukier we krwi jest określany przez IG. Glukoza ma 100, maltoza 105 itd. A banan całe 59. Dla porównania ryż basmati 60, ryż biały 75-85(zalezy od tabeli) ryż brązowy 55. Więc skoro od skoku cukru i wyrzutu insy cukry proste [...]
[...] galaktozy) nie wymagają rozkładu przez enzymy trawienne w celu bycia przyswojonymi przez organizm. Złożonych cukrów (podwójne cząsteczki - dwusacharydy: laktoza, sacharoza, maltoza i izomaltoza) oraz skrobia (polisacharydy) szczególnie unika się w tej diecie. Niektóre skrobie okazują się być tolerowane, szczególnie te zawarte w rodzinie [...]
[...] wysoki IG. Przykladem niech bedzie glukoza, IG wynosi 100. Oczywiscie sa cukry ktore maja jeszcze wyzszy indeks glikemiczny od glukozy a wiec dekstroza(cukier gronowy) i maltoza(piwko). Tych produktow rowniez powinnismy sie wystrzegac . Wracajac do warzyw , bo beda stanowic wspaniale zrodlo blonnika, witamin , mineralow i brakujacych [...]
[...] miesni itd, ale na prawde jak masz Whey to tylko sie dublujesz. Po treningu warto szybko uzupełnić wegle w mięśniach, póki sa wrażliwe na insuline co wydluza ich wrazliwosc na kilka godzin, co z kolei, pomaga nam schudnac. Do wheya albo dextroza/maltoza 50/50 lub kaszka ryzowa, albo kupic sobie mieszankę bilakowo-weglowodanowa jak Syntha np.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] owoców ma niski indeks glikemiczny. Etanol owszem powoduje denaturacje białka, ale 1 browar jest rozkładany w wątrobie w większości. Jedyne co złego w piwie to cukier (maltoza) o ig 110, czyli wyższym od czystej glukozy. Dlatego się miłośnikom piwa to odkłada tak na brzuszku. Ale ogółem, picie od czasu do czasu jest dobre wg mnie. Co do nóg [...]
babkajojo - dzięki - bez Ciebie człowiek zginąłby na amen! Sprawdziłam skład płatków "Fitness" - do luftu! (cukier, ryż<??!!>, maltoza - pomyśleć, że ja to jadłam! gania
relacje poszczególnych kwasów tłuszczowych mogą się w pewnych zakresach różnić, zależnie od pokarmów jakimi żywione było bydło. Poniżej wklejam skład masła ekstra / przebadane dla IŻŻ: Raport uproszczony Wartość odżywcza 100g części jadalnych produktu - "Masło extra" Energia Wartość kaloryczna 735 kcal = 3075,31380753138 kJ W tym: [...]
Adzik- kontynuując mały off top odnośnie piwa, piwo zawiera w 100g tylko około 4-5g maltozy, reszta energii pochodzi z alkoholu, mimo wszystko maltoza to cukier prosty. I polecam lekturę http://slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=1309.0 Więc IMHO próba obalenia mitu nieudana