[...] wymienionymi na wstępie ważnymi minerałami takimi jak : sód, potas, magnez, napoje izotoniczne zawierają niewielkie dawki cukrów prostych takich jak : glukoza, fruktoza, maltoza. Dawka wymienionych węglowodanów nie powinna przekraczać 6-8g/ml gdyż wraz ze wzrostem ich ilości wzrasta też stężenie roztworu i zmienia się jego charakter z [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas [...]
[...] proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas [...]
[...] proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom glukozy we krwi Indeks Glikemiczny GI (klasyfikuje ww. na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi oraz ze względu na czas [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] Polaczenie od dwoch do osmiu reszt cukrowych to oligosacharydy. Naleza do nich miedzy innymi takie cukry jak: -Laktoza;cukier mleczny, skladajacy sie z glukozy i galaktozy -maltoza, cukier slodowy ktory jest wynikiem niepelnej hydrolizy skrobi w zborzach -sacharoza, cukier buraczany lub trzcinowy(najpopularniejszy na naszych stolach), sklada sie [...]
[...] się w jamie ustnej, kolejno po tym przechodzą do jelita cienkiego i tam pod wpływem amylaz rozbijane są do disacharydów a kolejno, w zależności od substratu (np. sacharoza, maltoza) przez odpowiednie enzymy (np. sacharazę, maltazę) do glukozy - najprostszego cukru. Końcowy efekt jest taki, że glukoza jest wchłaniana w kosmkach jelita cienkiego i [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Super_Mass_i43_d400x400.jpg HI-TEC NUTRITION Super Mass Opis: HI-TEC NUTRITION Super Mass to wysokojakościowa odzywka węglowodanowo-białkowa wspomagająca przyrost masy mięśniowej, wzbogacona o zestaw (aż 50 substancji) dodatków wspomagających proces anabolizmu mięśniowego i minimalizujący ryzyko otłuszczenia [...]
[...] psychotonicznie, (czyli pobudza procesy myślowe, percepcję, koncentrację). SKŁAD ISTOTNY Z PUNKTU WIDZENIA SPORTOWCA: Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: Tłuszcze - 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. Białka - 32 aminokwasy. Są to: [...]
[...] wolno trawionym węglowodanem, złożonym tylko z dwóch jednostek glukozy. Z technicznego punktu widzenia jest traktowana jako cukier prosty. Co ciekawe, na przykład węglowodan maltoza jest również złożony z dwóch molekuł glukozy, a jednak należy do węglowodanów trawionych bardzo szybko, wręcz gwałtownie. Różnica sięga postaw biochemii i dotyczy [...]
[...] spozywać je można w ilości max 50g dziennie czyli (25g glukozy i 25 fruktozy co właśnie czynię) nie wiem co z pozostałymi i czy w ogóle musze je uzupełniać: galaktoza, maltoza itp aaa.. i sacharoza:) hehe jeszcze dopisze ze skrobii mam 359g a laktozy 15g, sacharozy 27 (co podobno się rozkłada czyli doszło by jeszcze po 10g i fruktozy i [...]
[...] rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, [...]
[...] Weight Gainer Plus zawiera dlugołańcuchowe maltodekstryny, charakteryzujące się znacznie bardziej równomiernym tempem wchłaniania niż cukry proste takie jak: glukoza, maltoza czy fruktoza, z drugiej strony są zdecydowanie lżej strawne niż wysoko-błonnikowe źródła węglowodanów pochodzące z nisko-przetworzonej żywności, jak choćby [...]
ostatnio dlugo sie tego naszukalem, ig przykladowych produktow, przydatne gdy szukasz czegos z wysokim ig na posilek potreningowy (za wysoki przyjmujemy >70). zrodlo: zdrowezywienie.interia (tylko posortowalem wg ig a nie alfabetu) oryginalna wersja tutaj: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow IG Produkt [...]
[...] 3-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami Wartości odżywcze SKŁADNIKI AKTYWNE Enduro Sport Porcja 75g Ilość porcji w opakowaniu 13 Opakowanie 1000g Zawartość jednej porcji zaw: Wartość energetyczna 277kcal Białko 0g Węglowodany 69g -w tym cukry(dekstroza, maltoza, maltotrioza) 15,5g Tłuszcz 0g Błonnik 0,1g Magnez 120mg Witamina C 25mg
[...] Wartość odżywcza w 100 g: białko 0 g tłuszcz 0 g węglowodany 96 g wartość energetyczna 1637 kJ (384 kcal); Zawartość w 100 g: wyższe oligosacharydy 82 g maltotrioza 8 g maltoza 5 g dekstroza 1 g Sposób użycia: 1 porcja (50-100 g / 4-8 łyżek stołowych) przed i po treningu, przy ekstremalnych obciążeniach również w trakcie treningu. Zmieniony [...]