[...] Do pierwszej grupy zaliczymy: zielone warzywa, cebulę, pomidory, groch i fasolę, bakłażany, cukinię, brokuły, dziki ryż (tzw. czarny), surową marchew, makaron sojowy, soję, soczewicę, orzechy laskowe i włoskie, migdały Do grupy drugiej zaliczamy: płatki owsiane, ryż brązowy, ryż basmati, makarony z mąki pełnego przemiału ( [...]
[...] do minimum. -Skrobia jest białą substancją pozbawioną smaku, występującą w wielu surowcach roślinnych, jak zboża, ziemniaki, fasola, groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem [...]
[...] ziemniaków, kukurydzy, biały ryż (z wyjątkami), potrawy mączne 5. spożywanie węglowodanów, które mają pozytywny wpływ na poziom cukru IG<50 a w szczególności makaron sojowy, soczewicę, groch, fasole, warzywa zielone itp. 6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek [...]
[...] złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, [...]
[...] IG CZY KCAL SIE SUGEROWAC Nich mi ktos pomoze z ulozeniem tego wszystkiego bo nie bardzo daje sobie rane PYTAJ O KONKRETNIE O CO CHODZI Bo czym mam calkiem zrezygnowac z makaronu i ryzu NIE GDZIES GO DO OBIADU CZY COS MOZESZ DODAC RYZ LEPIEJ CIEMNY NIELUPANY ZE WZGLEDU NA JEGO DLUGI OKRES WCHLANIANIA, MAKARONY KASZE JUZ TROCHE GORZEJ ALE ILE [...]