[...] jesc w sumie i lata po dacie, np nieorganiczne zwiazki magnezu, wapnia innych skl mineralnych - zachopwauja sie w zasadzie jak odczynniki chemiczne. Inne substancje - np kwasy tłuszczowe (o3, o6) - sugeruja jesc sporo przed koncem terminu przydatnosci do spozycia. Co do samych bialek nawet róznicowałbym, jajo - raczej im swieższe tym [...]
[...] wymaganiach wytrzymałościowych. Najlepiej wykonywać po 12 powtórzeń w serii skracając czas przerw do około minuty. Wiemy, że włókna wolnokurczliwe wykorzystują jako energii kwasy tłuszczowe. Jednakże wiemy też, że procesy uzyskiwania energii z tłuszczu są powolne, ale za to są długookresowym jej źródłem (to właśnie tłumaczy większą ilość [...]
Niezdrowe są jedynie izomery trans i stawianie ich jednym szeregu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi jest bardzo niepoprawne (lekko pisząc). Nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i eliminacja ich do minimum może jedynie zaszkodzi w dłużej perspektywie pod kątem zdrowotnym. Tego typu mity z czasów [...]
Niezdrowe są jedynie izomery trans i stawianie ich jednym szeregu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi jest bardzo niepoprawne (lekko pisząc). Nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i eliminacja ich do minimum może jedynie zaszkodzi w dłużej perspektywie pod kątem zdrowotnym. Tego typu mity z czasów [...]
Nie ma takiego pojęcia jak szkodliwe/niezdrowe tłuszcze/kwasy tłuszczowe. Jedyne co, bez wątpienia negatywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu, to izomery trans. Zarówno jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone, jak i nasycone powinny stanowić element dobrze zbilansowanej diety. Mniej więcej po równo, lub też z nieznaczną [...]
Witam A dlaczego tylko tłuszcze jednonienasycone ? Nie powinno się rezygnować z WNKT (wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe) - w sumie one są najważniejsze ( formy omega-6, omega-3). Oleje roślinne dostarczają zarówno jednonienasyconych jak i wielonienasyonych kwasów tłuszczowych (w różnych proporcjach zależnie od źródła,) więc nie widzę [...]
[...] może być przyczyna powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka ! Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów. Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają [...]
Ale L-karnityna ma uzasadnienie do termogeników. One stymulują lipolizę, a karnityna wiąże uwolnione kwasy tłuszczowe i wprowadza w procesy spalania. To wiązanie jest też ważne dla tego, że wolne kwasy tłuszczowe hamują lipolizę.
[...] chcesz wspomóc swoją wątrobę. Tłuszcz, który nagromadził się w wątrobie najczęściej znajduje się tam przez błędy w żywieniu min. stosowanie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry. Musisz skupić się na tym, aby ustabilizować wahania stężenia poziomu cukru we krwi, wyrzucić z diety nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans. [...]
[...] do 3 minut źródło energii : glikoliza beztlenowa 3. Wysiłek tlenowy (glikoliza) – niska/średnia intensywność, czas pracy powyżej 12-15 minut do godziny ( i dłużej) źródło energii :glikoliza tlenowa + wolne kwasy tłuszczowe 4. Wysiłek tlenowy (lipoliza) – niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne jednonienasycone [...]
[...] (wiele gryzoni zostało utuczonych przy jej użyciu) diecie wysokotłuszczowej opartej na słoninie D12492 (opcja z ilością tłuszczu 60% energii dostarczanej), wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiły aż 32% energii dostarczanej z tłuszczów, przy fatalnej proporcji omega-6 / omega-3 - 14 / 1. Wcześniej profil kwasów tłuszczowych w tej diecie [...]
[...] Z tą glutaminą Kaizena to chodziło mi o to, że na obronie supli korzystają wszyscy ich producenci - nie tylko Oli. Substratami do syntezy BCAA są niektóre krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i - właśnie - glutamina. Informacji tych szukaj raczej w podręcznikach biochemii. Jeżeli dobrze pamiętam, to wszystko to wyczytasz np. w Biochemii Harpera. [...]
[...] minut przed treningiem, oksydacja tłuszczu będzie znacznie nasilona. I odwrotnie – dieta nisko tłuszczowa obniża tempo spalania tłuszczu. Można to wyjaśnić częściowo cyklem kwasy tłuszczowe – glukoza. Jest to powiązanie, które powoduje, że obecność dużej ilości kwasów tłuszczowych wpływa na zdolność do zmniejszenia poboru glukozy i jej spalania. [...]
[...] 50g, tu ~45g. To samo z węglami - vitalmax podaje ~5g/100, arachidowe, trochę mniej włoskie, najwięcej laskowe, Felix - węgli ~5g bodajże, Makar na laskowych ~15g. Z kolei kwasy tłuszczowe Vitalmax włoskie-arachidowe, podaje w podobnych proporcjach, trochę więcej jednonienasyconych w arachidowych.Przypadki można mnożyć. Generalnie imo na low [...]
[...] (w duzym uproszczeniu) z 2 skladnikow: 1. z weglowodanow - kiedy watroba (lub bezposrednio w tkance tluszczowej) wychwytuje nadmiar glukozy we krwi i przeksztalca go w kwasy tluszczowe na drodze lipogenezy - te zas sa przemianiane na drodze estryfikacji kwasow tluszczowych w triacylogricerol ktory za pomoca lipoprotein o bardzo malej [...]
Ok, tak więc: Oliwa z oliwek, kwasy tłuszczowe omega-3 z ryb + olej lniany. :-) Niestety w tej chwili nie mam dostępu do poważnych źródeł, ale z tego co mi utkwiło w pamięci to jedynie kwasy tłuszczowe nasycone wpływają negatywnie na cerę. Natomiast jedno i wielo-nienasycone dają przeciwny efekt: [...]
[...] potrzebny jest do utleniania wolnychkwasów tłuszczowych w wieloetapowym procesie beta oksydacji, w obecności tlenu w tkankach. Jeśli tlenu brak, proces ten jest zaburzony i kwasy tłuszczowe nie spalają sie do końca. Powstają niedopałki, duże ilości ciał ketonowych, które upośledzają przemiane materiiw mięniach. Już dawniej zwracano uwage na [...]
[...] wykonujac poprostu aeroby. Ilosc , mysle ze dla wiekszosci 0,5g lipidow na kg masy ciala wystarczy. Po 1/3 powinny stanowic nasycone , wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tluszczowe. Czesc gazar, wiesz wlasnie jestem takim czlowiekiem ze nie lubie lac wody. W tym dziale chce pisac doslownie o wszystkim, o stosowaniu supli, dietach , [...]
czyli bialko bedzie zamienione w tluszcz jak bedzie brakowac glikogenu ? o tym mowie w kontekscie ckd...ketoza jest mozliwa bez glikogenu... kt to kwasy tluszczowe...lub jak ktos woli wolne kwasy tluszczowe... i ps..nie wiem czy rozumiesz o czym ja pisalem...ja pisalem ze nie idzie sie otluscic od bialka...