[...] a następnie separuje oliwę od wody. Otrzymana oliwa jest najczęściej filtrowana, a o jej klasyfikacji decydują cechy organoleptyczne, badane podczas tzw. panel testu oraz kwasowość określana w specjalnym laboratorium. Tylko oliwa, której kwasowość nie przekracza 0,8% oraz nie posiadająca znaczących wad smakowych może zostać sklasyfikowana jako [...]
[...] wydajność tarczycy dla zdrowej diety niezbedny jest jod.... Grupa krwi "A" ewoulowała z grupy 0 na skutek rozwoju cywilizacyjnego.. w zach i płd Europie ma obniżoną kwasowość w żołądku.. przez co gorzej trawi mięso... jest zjadaczem warzyw owoców i prodoktow zborzowych... Grupa krwi "B" ewoluowała z grupy krwi "0" w wsch Azji jest [...]
Dnp - 2,4-dinitrophenol Historia: Uzywany byl na poczatku 20 wieku do odbarwiannia drewna (czy cos takiegozauwazono ze robotnicy pracujacy z dnp szybko tracili na wadze.Zachceilo to chemikow do zajecia sie sprawa. Idac dalej sprawilo to ze dnp byl przepiesywany jako lek na odchudzanie ,ale szybko zostal wycofany z rynku przez FDA ze wzgledy na [...]
[...] i zwiększa tempo oddychania, by tym sposobem wyrzucić z organizmu dwutlenek węgla i zmniejszyć zakwaszenie organizmu. Również wydalanie moczu ma za zadanie obniżyć kwasowość. Jeżeli organizmowi nie uda się odkwasić, a pH spadnie poniżej 6,9, następuje śmierć. Gdyby pH krwi wzrosło z 7,4 do 7,9, to tym razem mamy do czynienia z [...]
[...] i zwiększa tempo oddychania, by tym sposobem wyrzucić z organizmu dwutlenek węgla i zmniejszyć zakwaszenie organizmu. Również wydalanie moczu ma za zadanie obniżyć kwasowość. Jeżeli organizmowi nie uda się odkwasić, a pH spadnie poniżej 6,9, następuje śmierć. Gdyby pH krwi wzrosło z 7,4 do 7,9, to tym razem mamy do czynienia z [...]
[...] przed posiłkami. W dużych dawkach mogą działać przeczyszczająco. Dwutlenek węgla Ten, który jest naturalnym składnikiem wody, wpływa korzystnie na jej skład chemiczny i kwasowość. Etykieta mówi o naturalnej zawartości (lub naturalnym) CO2. Wody naturalnie gazowane często odgazowuje się ze względów technologicznych - bo ciśnienie mogłoby [...]
[...] L-Norwalina - zabezpiecza przed rozpadem Guanidynę (związek niezbędny do syntezy m.: kreatyny i argininy), pomaga zwiększyć stężenie jonów amonowych (dzięki czemu zmniejsza kwasowość naszego organizmu, hamuje katabolizm oraz przyspiesza anabolizm). L-Lizyna - musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej [...]
[...] spowalnia wszystkie procesy a nawet je hamuje, czyli nie mamy energii która jest nam potrzebna do pracy. Organizm ludzki ma swoje zabezpieczenie, bufory które wyrównuja tą kwasowość, poprzez dodanie jonów wodorowych. Takimi buforami są bufor białczanowy, fosforanowy, węglanowy. Można tu powiedzieć że są one o odczynie alkalicznym(zasadowym). [...]
[...] wina dodanu dużo siarki? Pachnie ono po prostu siarką, kauczukiem, siarkowodorem ( zepsutymi jajami), bądź merkaptanem. Ile siarki zawiera wino? Im niższe jest pH i wyższa kwasowość wina, tym większy procent dwutlenku siarki pozostaje w stanie wolnym i tym mniejszy może być całkowity dodatek SO2.W praktyce ilości te zależą w dużej mierze od [...]
[...] - najlepszy wynik w długich biegach uzyskuje ten, kto potrafi się "wyłączyć", zrelaksować w biegu, nie myśleć - czyli przejść na ekonomiczną pracę mózgu. Tak jak podwyższona kwasowość krwi ma wpływ na mózg, mają go i inne tego typu bodźce. Pamiętam z tekstów poświęconych nurkowaniu swobodnego, jak nurkowie przesuwali granice tolerancji mózgu na [...]
[...] oliwę Virgin (dziewiczą) lub oliwę Lampante. O klasyfikacji pozyskanej w tym procesie oliwy i przynależności do poszczególnych grup jakości decydują cechy organoleptyczne i kwasowość. Oliwa Extra Virgin nadaje się do bezpośredniego spożycia. Oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska [...]
[...] inne wolne aminokwasy. HMB jest jednak na tym polu niezwykle aktywny, gdyż dzięki zawartości w cząsteczce grupy metylowej hamuje enzymy najsilniejsze. Arginina wpływa na kwasowość środowiska komórkowego w ten sposób, że enzymy kataboliczne nie mogą niszczyć białek. Kreatyna zapobiega przenikaniu tych enzymów do białek mięśniowych. [...]
[...] L-Norwalina – zabezpiecza przed rozpadem Guanidynę (związek niezbędny do syntezy m.: kreatyny i argininy), pomaga zwiększyć stężenie jonów amonowych (dzięki czemu zmniejsza kwasowość naszego organizmu, hamuje katabolizm oraz przyspiesza anabolizm). Kofeina Bezwodna - najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym. Działa [...]
[...] jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu asparginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu [...]
[...] komórek mięśniowych, jego przekaźnik cGMP wiąże się z receptorem, oddziałuje na aparat genetyczny i stymuluje syntezę białek. System kontroli pH - ENDO Ph™ , obniżający kwasowość środowiska wewnętrznego komórek mięśniowych. Obniżenie kwasowości środowiska wewnętrznego komórek mięśniowych hamuje przemianę kreatyny w nieaktywną kreatyninę i [...]
[...] - jak ma sie ph płynu do stabilności kreatyny. Podobnie - płyny ogrzano do temp 25st.C Badano ph: 3,5 4,5 5,5 6,5 7,5 Jak widać na rysunku: im mniejsze ph (im większa kwasowość)-> tym szybsza konwersja kreatyny do kreatyniny. Ale nadal wysoka zawartość kreatyny utrzymuje sie przez wiele godzin czy dni. W napojach o ph miedzy 5,5 a 7,5 -> [...]
[...] bezpośrednio od rodzaju oliwek, z jakich została wytłoczona. Zaliczenie oliwy do kategorii extra vergine wiąże się ze spełnieniem oficjalnych wymagań chemicznych (m.in. kwasowość poniżej 0,8%). Oliwa taka nie może też posiadać znaczących wad smakowych. Polska definicja oliwy z oliwek extra vergine brzmi: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego [...]
[...] codziennej diety. Powinna ona składać się w 20% z produktów kwaśnych, a w 80% z pokarmów o odczynie zasadowym. Dieta bogata w żywność kwaśną w dłuższym czasie podniesienie kwasowość naszego organizmu (zakwaszając go), wywołując zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe ciśnienie tętnicze, udary, cukrzycę, wysoki [...]