[...] w jaki sposób można temu zaradzić? Ani witaminy, ani minerały czy hormony nie mogą nic zrobić bez udziału enzymów. HDN: Co to są enzymy? HOWELL: Enzymy to substancje, które umożliwiają istnienie życia. Ww. są potrzebne dla każdej reakcji chemicznej, która zachodzi w naszym ustroju. Bez enzymów nie mogła by mieć miejsca żadna aktywność. Ani [...]
[...] dziś: trochę poprawiłam 1600 kacl: woda+ łyżeczka miodu+ masło klarowane jaglane,banan,2jaja,klarowane jaglane, banan, 2 jaja kura, ziemniaki, klarowane z warzyw NIE WIEM które mogę więc narazie odstawię wszystkie czytam że banany są czasami polecane a czasami nie -_- Znalazłam coś takiego i niestety ale kawe czarną to ja żłopie na potęgę [...]
[...] Najlepsze są jednak podroby: serce, wątroba, móżdżek i nerki. Wszystkie wymienione produkty zawierają dużo tłuszczu, czyli źródło energii oraz wartościowe białko, które służy jako materiał do budowy i wymiany komórek naszego ciała. Podobnie jak białko i tłuszcze, tak i węglowodany mogą być lepsze i gorsze. Cukry ze skrobi wchłaniają [...]
[...] by produkty dłużej były smaczne, apetyczne i nie traciły na wartości? Jedzenie zaczyna się psuć pod wpływem wszechobecnych mikroorganizmów, np. bakterii czy grzybów. Niektóre produkty są szczególnie nietrwałe ze względu na zawartość łatwo ulegających gniciu białek lub szybko jełczejących tłuszczów. Największy wpływ na pogorszenie jakości [...]
[...] poziomu glukozy. Nadmiar glukozy jest bezpowrotnie przetwarzany na tłuszcze. Te spostrzeżenia są fundamentem diety Montignaca. .... zaleca spozywanie produktów o niskim IG, które nie powodują du żych wahań glikemii. Na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne. Rzućmy okiem na drugi raz. Konsekwentnie stosując zasady diety Montignaca powinniśmy [...]
[...] poziomu glukozy. Nadmiar glukozy jest bezpowrotnie przetwarzany na tłuszcze. Te spostrzeżenia są fundamentem diety Montignaca. .... zaleca spozywanie produktów o niskim IG, które nie powodują du żych wahań glikemii. Na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne. Rzućmy okiem na drugi raz. Konsekwentnie stosując zasady diety Montignaca powinniśmy [...]
[...] jej równowagę, wyleczyć przewód pokarmowy oraz przywrócić poprawne wchłanianie. W jelitach znajduje się bogaty ekosystem, składający się z ponad 400 odmian bakterii. Niektóre z nich nie są groźne, ale inne są. W jelitach zdrowej osoby te zróżnicowane społeczności bakterii walczą ze sobą nawzajem o ograniczone źródła pożywienia. W rezultacie [...]
[...] silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne mechanizmy utrzymujące równowagę środowiska wewnętrznego organizmu, które po-zwalają złagodzić skutki ich nierównomiernych dostaw z pożywieniem: produkcja glukozy i oszczędność związków glukogennych w przypadku ich braku, lub też [...]
[...] guz mózgu, wady naczyniowe mózgu, wylew, toksyny – Leki przeciwpadaczkowe nie leczą padaczki i nie przeciwdziałają kolejnym napadom, obniżają aktywność mózgu – 70% dzieci które miało pojedyńczy napad nie będzie miało drugiego – Depakina (walproinian sodu) i karbamazepina mają bardzo długą listę skutków ubocznych – Domięśniowa B6 może cofnąć [...]
[...] najgorszy z możliwych wybór węglowodanów. Istnieją trzy ogólne kategorie węglowodanów: skrobia, cukry i polimery glukozy. Skrobia pochodzi z wielu konfiguracji. Niektóre cząsteczki są ułożone końcem do siebie, jak sznurek pereł, podczas gdy inne wyglądają jak obszarpana roślina. Enzymy rozbijają wszystkie złożone struktury węglowodanów [...]