[...] przerywanych tzw. "okienkami żywieniowymi". W okienku żywieniowym dostarczamy całodniowe zapotrzebowanie pokarmowe. Nie jest określone ile kalorii mamy dostarczyć, jakie odstępy mają być między posiłkami, co mamy jeść ani w jakich ilościach, choć naturalnym wydaje się że należy starać się pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne [...]
[...] spalanych kwasów tłuszczowych zauważane jest po treningu interwałowym, najsławniejszym jest HIIT (high intensity interval training). Jednak wracając do sprawy odżywiania, jakie produkty powinniśmy wyeliminować z codziennego życia, a jakie uwzględnić? Każdy prawie produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, [...]
[...] dowody na to, że epidemia otyłości jest większa, niżby to mogło wynikać z powszechnie uznanych teorii. Przemysł spożywczy a zwłaszcza w Stanach bardzo nie lubi wiadomości, jakie za chwilę Państwo usłyszą: niektóre z tych praktyk produkcji żywności są też stosowane w Australii. Pytanie jakie tu stawiamy jest następujące: czy są w naszym [...]
[...] Wtedy organizm potrzebuje węglowodanów prostych, które może szybko rozłożyć do glukozy aby odbudować zapasy glikogenu. wszystko z umiarem Wielu z was zadaje pytanie jakie można wykorzystac reduktory tłuszczu ( SUPLEMENTY WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE). Najpierw krótkie wyjaśnienie czy działają i jakie mogą być skutki stosowania oraz [...]
[...] na spotkanie,urodziny,czy inną imprezę - to razem z nim wybiera się pojemnik z własnym jedzeniem. Nadchodzi okres redukcji. Myśli Jaś - czas na zmiany? A jedynymi zmianami jakie będzie miał Jaś jest to, że jego dieta będzie jeszcze bardziej monotonna, jeszcze bardziej rygorystyczna, zostanie pozbawiona większej ilości węglowodanów, ryż [...]
[...] tłuszczową - jak długo przestrzegasz diety. A najbardziej ekscytujące korzyści: po zakończeniu diety ,nie ma żadnego ‘efektu jojo’ - poziomy hormonów są dokładnie takie, jakie mają być. Plan działania: 1) Zacznij od 10-dniowej ‘kalibracji’. Ona przyzwyczai/nauczy organizm do wykorzystania tłuszczu na energię zamiast węglowodanów. Dodatkowo [...]
[...] ich ilość. Zupełnie rezygnujemy z cukru rafinowanego. Podobnie z różnych syropów typu glukozowo-fruktozowy. Te nie mają żadnych prozdrowotnych skutków, a same negatywy. ‘jakie zatem źródła węglowodanów wybierać?’ Makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, czasem ziemniaki. ‘Ale na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]
[...] mieć duży problem z przestrzeganiem tak zbilansowanego jadłospisu. Jednak, gdy pojawi się przed nami problem żywieniowy, musimy go jasno zdewiniować! Musimy określić - jakiego składnika i w jakiej ilości nam go brakuje. Pomocą w uzupełnieniu braków są właśnie odżywki. Odżywka białkowa uzupełnia braki w podaży białek, a odżywka węglowodanowo [...]
[...] korzystne,to jednak dokladne zapisywanie wszystkiego powoduje,że je sie zbyt mało,gdyż siega sie wtedy po chude rzeczy,że niemożliwym jest zjedzenie takiej liczby kalorii,jakiej nam rzeczywiscie potrzeba. Uważam,że bardzo chuda dieta nie ejst dobra dla przzyrostu masy,choć oczywiscie nie mozna przesadzac z hamburgerami i [...]
[...] takiej sytuacji zależy w dużej mierze od stosowanej przez nas diety i od odpowiedniego nawodnienia organizmu. Przyjrzyjmy się zatem jak powinna wyglądać koszykarska dieta i jakie ilości płynów powinniśmy spożywać przed, podczas i po meczu. Ważne jest zrozumienie podstaw żywienia sportowców. Istotna jest świadomość występowania najważniejszych [...]
[...] na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Odżywianie w kulturystyce : Co o [...]
[...] ryżu, który trawi się szybko lub średnio szybko filiżanką brokuł zwolni tempo trawienia ryżu.(...) tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zawierającego tłuszcze np. kurczaka, mięsa, całych jaj z jakimi bądź węglami zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo możesz [...]
[...] za sobą wysoki potencjał dydaktyczny. Od uczestników jest jednak wymagana elementarna (ale naprawdę elementarna) wiedza dotycząca podstaw dietetyki (warto wiedzieć np. jakie są źródła białka, węglowodanów, tłuszczu, czym jest bilans kaloryczny, etc). Plan szkolenia 1. Mit „czystej diety” - „czyste jedzenie” co to właściwie znaczy? - „jesteś [...]
[...] w genach skłonność do powolnego metabolizmu kwasu foliowego, właściwe funkcjonowanie organizmu zapewnia już minimalna zalecana dawka. Od naszego garnituru genów zależy to, jakie pokarmy w nadmiarze powodują otyłość. Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii wykazały, że niektóre osoby spożywające dużo czekolady wciąż miały niedowagę, podczas gdy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Pytanie 1 " 4. Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne białko " Moglibyście podać przykład właśnie tego łatwo przyswajalnego białka ? I jakie produkty właśnie takie białko zawierają? Pytanie 2 W tym pytaniu chciałbym spytać o spożycie węglowodanów tłuszczy oraz białka. Tego to już totalnie nie rozumiem. Kiedy [...]
Witam, mam prośbie o ułożenie diety, może nie dokładnie wymieniać co mam jeść , a ogólny zarys , jakie produkty jeść , jakich unikać itp. Na początku napisze cos o sobie. Mam 22 lata, 180cm wzrostu i waże 85kg. Głównym celem jest pozbycie się tłuszczy na brzuchu. Ćwiczę na siłowni prawie 4 lata (z przerwami, od 4 miesięcy znowu systematycznie) mam [...]
Witam.Własnie probuje sobie zrobic diete dobrana do moich predyspozycji i dlatego wiaze z tym kilka pytań. Jakie ilosc białka i weglowodanów maja nastepujace produkty: MIESO Z INDYKA JAJKA ŁOZOS lub inna ryby SER BIAŁ IMPERIAL KASZA RYZ PIERS KURCZAKA JOGURCIK jakis dobry I jak to jest z jedzieniwm w szkole,musiał bym sobie nosisc jedzenie w [...]