[...] (175 g). • Średni grejpfrut, jogurt naturalny (175 g). To się może zdarzyć Dopiero po sześciu miesiącach od uzyskania wymarzonej wagi organizm przyzwyczaja się do zmian, jakie w nim zaszły. By utrzymać efekt odchudzania, stosujmy się więc nadal do podstawowych założeń zakończonej diety, wybierajmy z niej potrawy, które najbardziej nam [...]
[...] warto. Nie musisz do nas pisać – my już znamy Twoją odpowiedź. Tydzień 1 Pierwsze 7 dni poświęć na rozpoznanie głównych błędów w swojej diecie. Musisz sobie uświadomić , jakie jedzenie sprzyja Twojej nadwadze i zmienić swoje złe nawyki na dobre. Węglowodany: jedz tylko dwie kromki chleba dziennie "Chleb jest pełen węglowodanów prostych, [...]
CZy może mi ktoś powiedzieć, jakie potrawy wegetariańskie zawierają dużo białka w stosunku do małęj ilości węglowodanów i tłuszczu? Chociaż nie wiem czy to dobrze po prostu jestem wegetarianinem chcącym nabrać masy mięśniowej ale kompletnie zielony w temacie odżywiania, diet supli, wartości odżywczych... Po prostu nigdy ich nie stosowałem a teraz [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] organizmie, co wpływa negatywnie na komórki odpornościowe. Spożywanie żywności smażonej na głębokim tłuszczu Gdy smażymy potrawy, to w większości przypadków używamy do tego jakiegoś tłuszczu. Jedne z nich bardziej tolerują wysokie temperatury, inne mniej. W każdym razie im wyższa temperatura, tym większe ryzyko wytworzenia się reaktywnych [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których potrzebujesz. Wcześniej zaplanuj wstępnie, jakie dania planujesz spożywać w kolejnych dniach i ile produktów do ich przygotowania potrzebujesz. Pomocne mogą okazać się gotowe plany dietetyczne, które z góry narzucają [...]
[...] być także uzupełnianie niektórych mikroelementów. W niektórych przypadkach organizmowi może brakować wybranych witamin, a w innych konkretnych minerałów. Jeśli nie występują jakieś drastyczne niedobory mikroelementów, a podejrzewamy jedynie, że może być ich zbyt mało, można sięgnąć po gotowy preparat, zawierający zarówno witaminy, jak i minerały [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] – zdecydowanie warto sięgać po te produkty jako jedno ze źródeł białka, oczywiście pod warunkiem braku nietolerancji laktozy lub alergii na białko mleka krowiego lub jakiekolwiek innego. Szczególnie popularny wśród kulturystów jest twaróg z uwagi na wysoką zawartość protein, w tym długo wchłaniającej się kazeiny. Dodatkowa korzyść płynąca [...]