[...] kuchence). Pamiętaj też, żeby nie gotować w mikrofali w przypadkowych plastikowych pojemnikach. Podsumowanie Korzystanie z kuchenki mikrofalowej nie jest takie złe, jak niektórym się wydaje. Jest szybkie i wygodne, ale przy okazji warzywa zachowują większość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Kluczem jest maksymalne skrócenie [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Chcąc zdrowo odżywiać się, musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując [...]
[...] oraz japończycy. Do Polski dotarł on stosunkowo niedawno i spotkał się z naturalną dla naszych rodaków nieufnością. Polacy bowiem lubią jeść tłusto, lubią smażyć i dusić, a jak gotować to tylko w wodzie a nie w jakichś oparach. Okazuje się jednak, że Polacy doskonale zdają sobie sprawę z zalet tej metody. Z badań wynika, że ok. 32% z nas [...]
przedstawie tutaj jak przygotowa rozne dania z ryżu i jakis koktajl moze sie komus przyda Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od [...]
[...] przechodza do wywaru ktory staje sie niezwykle cenny.W trakcie tego zabiegu w garnku moga pojawic sie tzw szumowiny ktorych nie nalezy wylewac gdyz jest to nic innego jak sciete bialko . JAK SMAZYC? Jka wiadomo smazenie jest dla czlowieka bardzo szkodliwe.Sa jednak sposoby aby szkodliwosc byla mniejsza Na poczatku smazenia nalezy na [...]
[...] wlasnym po czym dolewamy ok. 100ml wody i wraz z tym wrzucamy na patelnie wczesniej posiekana w kostke cebule to wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu dolewając co jakis czas wody, Az do momentu kiedy wołowina będzie uduszona 1.5-2h. Po wszystkim wyciągamy wolowinke na deske i kroimy w kostke ( robilem tak bo nie chcialo mi się mocowac [...]
Siema! mam trochę śmieszny problem, ale... Nie jestem do końca pewien jak się orbi owsiankę... Na mleku robię to tak, że wlewam do gara 350 ml mleka i jak zaczyna się gotować, to dosypuję 100 gramów płatków górskich i mieszam ok 5-7 minut. Czasem dodam białko, ale dziś niestety nie mam więc pewnie wleci cynamon i słodzik... :( Ale jak to jest z [...]
No,czyli tak jak w temacie.Nie wiem moze najlepiej to dac do podwieszonych gdzies albo co!!!!Niech Mody zdecyduja,bo jest tu tego troszke.To z mysla o tych,ktorzy juz nie wiedza co maja jesc!! Acha.Dodam,ze sciagnalem to gdzies z emula!!Jest tu tylko 309 przepisow,takze lajtowo.Heh.Chyba nie obrazicie sie ,ze troche zajelo to miejsca,ale wydaje mi [...]
[...] tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w [...]
[...] Awokado to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole (przyp. tłum. guakamole to dip, sos do warzyw i chipsów zawierający rozdrobnione awokado), zadowoli cię także jako samodzielny posiłek, w sałatkach i innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie [...]
[...] zamieścić.Myśle że osoby początkujące znajdą coś dla siebie.Na początek krótkie info dotyczace Diet. :) Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej diety, a znajdziesz się na szybkiej drodze do potężnych mięśni; zrezygnuj z istotnych składników odżywczych i [...]
[...] na trening. Jest to niestety bardzo poważny błąd!!! Podczas takiego gotowania ryżu zostaje on bardzo zubożony, bowiem "oddaje" wodzie wiele cennych składników co widać jak na dłoni w podanych wyżej tabelach. Jak więc prawidłowo przyrządzać ryż by zachował jak najwięcej wartości odżywczych? Wypłukane i osączone ziarna ryżu wrzucamy do garnka [...]
[...] budyń i odżywkę, gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozmieszany z odżywką budyń, gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym jak budyń wystygnie ukręcamy go ze skyrem i ostudzoną żelatyną uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Ja ukręciłam skyr z budyniem i żelatyną więc masa miała konsystencję pianki, [...]
[...] Delikatne pory gliny absorbują wodę, którą nawilżamy garnek przed użyciem. Przy stopniowym ogrzewaniu tworzy się delikatna warstwa pary wodnej - zarówno wewnątrz garnka, jak i w piekarniku. W efekcie otrzymujemy doskonałą pieczeń - chrupiącą na zewnątrz i soczystą w środku. I to wszystko w naturalnym tłuszczu wydobywającym się z mięsa. Nasze [...]
Składniki (na 1 porcję): - 250 g mięsa mielonego z piersi indyka (może też być filet z indyka, jak ktoś ma blender to po prostu pokroi w paski/kostki i sam zmieli mięso) - 1 całe jajko - koperek (świeży lub mrożony) - mała cebulka Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, wbijamy całe jajko, pokrojony koperek i cebulkę, wszystko mieszamy. Wstawiamy [...]
[...] wrzeć, ma się tylko lekko gotować. Bez przykrycia. Gotowe kluski kładziemy na talerz i: polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z owocami np. truskawkami plus np. słodzik - jak ktoś musi polewamy jogurtem owocowym - jak ktoś lubi polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i posypujemy słodzikiem - jeszcze nie próbowałam Cynamon możemy [...]
[...] tajski rosołek z imbirem, chilli, piersią kurczaka, jaśminowym ryżem i warzywami natychmiastowo rozgrzewa oraz z powodzeniem poprawia humor i samopoczucie. A czas, w jakim go przyrządzisz nie jest wcale sporo dłuższy od czasu zalania Vifon'a! :) Aby przygotować jedną porcję będą Ci potrzebne: - 1x pojedyncza pierś kurczaka (~180g) - 1/2x [...]
[...] dietę a niejadkom nie lubiącym warzyw pomogą wepchnąć w siebie porcję witamin w formie innej niż pigułka czy rozpuszczalna tabletka :) . Pozdrawiam i smacznego P.S Nigdy jakoś nie dokumentowałem swojego gotowania ale postaram się dodawać przepisy w miarę jak będzie toczyć się moja dietka, mam nadzieję, że może komuś się spodobają. Wartości [...]
[...] pół szklanki zimnej wody, łyżkę stewii, skrobię i żółtko dobrze rozbić w garnku. Postawić na najmniejszym możliwym ogniu i zagotować, cały czas mieszając (postępowanie jak przy robieniu curdu). Gotować aż do powstania gęstego budyniu. Jeśli powstaną grudki masę zmiksować. Ostudzić, posmarować wierzch ciasta. Trzymać w lodówce. Niezwykle [...]
[...] powinno być dość gęste. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoto brązowy kolor. Uwaga! są bardzo delikatne, dlatego polecam formować jak najmniejsze placuszki żeby się nie rozwalały przy przekładaniu na drugą stronę. Mus wykładamy na placuszki, dekorujemy ulubionymi bakaliami. Smacznego :-) [...]