DIETA. Marchewka. INDEKS GLIKEMICZNY. BH.39. MOTTO: Marchewka świeża, a marchewka gotowana wg propagatorów IG !! Świeża marchewka wg IG = 35 jest produktem na tzw. szczuplenie i to prawda znana, ale podawanie przez speców od INDEKSU GLIKEMICZNEGO, tj. IG marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG = 85, jest dużym błędem i [...]
[...] powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w [...]
M. MONTIGNAC. BŁĘDY IG. BH.41. MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny. CZEKOLADA GORZKA. Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na [...]
Mamy indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny oraz istnieje coś takiego jak indeks insulinowy i to właśnie słodziki takie jak aspartam i tym podobne mają bardzo wysoki indeks insulinowy, który w skrócie nie powoduje podniesionego poziomu glukozy jednak organizm mimo wszystko odbiera dostarczenie takiej substancji jak sygnał do tego iż będzie [...]
[...] Natomiast chleb żytni mimo że jest robiony z rafinowanej mąki żytniej to i tak składa się z węgl. złożonych, a spowodowane jest to tym, iż ziarno żyta ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż ziarno pszenicy i nawet po przetworzeniu jego indeks nie wzrasta do poziomu węglowodanów prostych, choć, jeśli chodzi o chleb żytni razowy, jest już na [...]
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny. * CZEKOLADA GORZKA: Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie ew. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie. I [...]
INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?! 35. TEMAT. __DIETA RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, jest to absolutnie niemożliwe. MOTTO: DIETA [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] z chudego lub półtłustego mleka i bananów. Bardzo istotna jest jakość i czas spożywanych węglowodanów. Niektóre z nich są bardzo łatwo przyswajalne (te posiadają wysoki indeks glikemiczny) i te powinniśmy zjadać nie później niż 6 godzin po zakończeniu wysiłku, ponieważ jeżeli organizm nie wykorzysta ich do odbudowy glikogenu mięśniowego, [...]
[...] produktu węglowodanowego. W pracy opublikowanej w The American Journal of Clinical Nutrition Brand-Miller wraz z wsp (2002). opisali skutki spożywania diety o wysokim indeksie glikemicznym zamieszczając badania przeprowadzone zarówno na ludziach, jak i szczurach. Cała pracę można przeczytać tutaj. Poniżej zamieściłem najważniejsze fakty, [...]
[...] MONTIGNACA, ostatnio uważna za jedna z lepszych i bardziej skutecznych diet dla ludzi chcących zrzucić zbędne kilogramy i nie tylko. Szczególną uwagę zwraca się w niej na indeks glikemiczny, czyli poziom cukru we krwi po spożytym pokarmie. Wyklucza się w niej spożywanie cukrów, ogranicza spożywanie soli. Spożywanie produktów o jak najniższym [...]
[...] paliwo dla Twoich mięśni i powinny one stanowić co najmniej 40-50% spożywanych przez Ciebie kalorii na dobę. Kiedy wybierasz węglowodany, wybieraj te, które mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie rosła głównie Twoja masa mięśniowa, a nie tłuszczowa 6. Podnoś duże ciężary Powinieneś utrzymywać liczbę powtórzeń w [...]
[...] Warto zauważyć, ze praktycznie wszystkie węgle (praktycznie, bo w paru lepszej klasy gainerach możemy znaleźć już węgle złożone pochodzące z owsa) posiadają wysoki indeks glikemiczny, co w pewien sposób wyklucza ich picie poza pora po treningu. Czy warto? Na pewno ich spożywanie odpada w przypadku endomorfikow, chyba ze nie zależy im [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] spozycia z kalori w postaci węglowodanów ! Nalezy unikać spozywania ww których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi ..czyli węglowodanów o wyskoim indeksie glikemicznym (IG).( IG poziom indeksu glikemicznego nazywamy Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi ..) a starać się [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
[...] przyp mój) u małych dzieci w nowojorskim Harlemie. Norman Swan: Jaką rolę w tym wszystkim odgrywa coś, czego pionierami byli naukowcy z Uniwersyteu Sydnejskiego a mianowicie indeks glikemiczny, czyli, że niektóre produkty powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a inne powolny? Oni to własnie argumentują, że to co ma istotne znaczenie to nie [...]
[...] naszego organizmu a nie reakcję w probówce. Klasyfikacja węglowodanów powinna przebiegać w zależności od ich możliwości podwyższenia poziomu cukru we krwi, co określa tzw. indeks glikemiczny (IG). W celu uproszczenia sprawy proponuję więc podzielić węglowodany na dwie kategorie: ,, dobre" węglowodany o niskim IG i „złe" węglowodany o wysokim [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
[...] odżywczych. Przy okazji wspomnę coś o IG marchewki: Często czytam jak ludziom redukującym się odradza się spożywania marchewki, a zwłaszcza gotowanej ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Dokładnie wynosi on 95 (czyli tylko o 5 mniej względem glukozy=100). Uzasadnienie tego typu porad wydaj się jasne, jednak IG produktu nie opiera się na [...]