akurat cukry w formie rafinowanej (oczyszczonej) nie występują w nieprzetworzonej żywności. Choć sacharoza faktycznie występuje w owocach, to raczej nie jest to "spora ilość", poza tym determinujące znaczenie ma fakt, iż występuje tam w obecności błonnika, witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych i związków fenolowych modyfikujących [...]
"zawartość błonnika w bananach to ok. 2 g/100g, a w rodzynkach sporo więcej-ok.7" tak, ale zauwaz, ze w bananach masz wiecej wody, wiec rodzynek wystarczy zjesc odpowiednio mniej zeby dostarczyc ta sama ilosc tluszczu... zreszta oba jako dodatek - najwazniejsza glukoza, wiec patrz co pisza chlopaki wyzej
Co do warzyw - jedz różne kolory , najlepiej kilka w ciągu dnia. Zielone nie są jakoś szczególnie "uprzywilejowane" , każdy kolor ma inne antyoksydanty - im więcej ich w ciągu całego dnia (niekoniecznie na raz) - pomieszasz - tym lepiej. Korzeniowe, ziemniaki, strączki - wliczaj , a tych mniej kalorycznych (papryka, pomidor, sałata itp.) nie [...]
Proponuje jeść 6 razy dziennie np. 7.00 śniadanie 11.00 2 śniadanie 14.00 obiad 17.00 podwieczorek 19.00 kolacja i jeśli jesteś w stanie 2.00 drobny posiłek posiłki dość proste zawierające dużo białka i błonnika oraz odpowiednia ilość węglowodanów. Jedz brązowy ryż, kurczaka, wołowinę, wieprzowinę oraz różne inne mięsa, nabiał, warzywa i owoce [...]
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Zakrześ, nic nie kumam z tego co piszesz, sorry Otóż tak ... ilość węgli w diecie zależy od bardzo wielu czynników, np : - celu diety/treningu - oporności insulinowej - pory dnia - okoliczości (przed/po/w trakcie/brak treningu) - formy węgli (proste/złożone) - udziału innych składników w diecie/posiłku (obniżających/podnoszących IG, błonnika [...]
Zbilansuj potrzeby energetyczne do Twoich wymagań na podstawie wysiłku-ilości treningów,oraz jeśli chodzi o suple to Lipoxpack lub Clenburexin wspomagany l-karnityną,kompleks mineralnovitaminowy VitalXpack,Bcaa i Isolite cfm. Wyrzuć prosty cukier musisz zobaczyć jakość,ilość i rodzaj węgli przez Ciebie spożywanych. Dieta redukcyjna zakwasza więc [...]
Mięso to źródło najlepiej przyswajalnego żelaza (kobiety mają większe zapotrzebowanie na żelazo niż mężczyźni) i witaminy B12 (cyjanokobalaminy). Ogólnie produkty zwierzęce zapewniają dużą ilość pełnowartościowego białka, którego nie dostarczymy z takich źródeł, jak warzywa czy pieczywo. Białko to najważniejszy składnik odżywczy. Poza tym warzywa [...]
...przede wszytskim ilośćią ww w 100g / Ryż brązowy zwiera więcej błonnika / ma niższy Indexs glikemiczny / i chyba tyle / ja na masie jestem przekonany bardziej do białego ryżu / w szczegolnsci po treningu ze względu na szybsze wchłanianie / większa ilość ww - chociaż różnica jest niewielka ! - O nio teraz już widze Strong ma urodzinki [...]
Nie ma to większego znaczenia, ważne by po prostu posiłek był zbilansowany, czyli zawierał białko, węglowodany i tłuszcze. Nie poleca się po treningu od razu ciężkostrawnych potraw, które zawierają sporo błonnika, czy sporą iłość tłuszczu..
Ja osobiście też przestałem używać białego makaronu i mąki- zdrowiej lepsze ww i sporo dodatkowego białka i błonnika a różnica w cenie niewielka, zresztą na dniach postaram się samemu zrobic mąkę Z takich gotowych potraw to np tez tanio wychodzą np kluski z serem: na porcje wychodzi 1/2 kostki sera (często jest w promocji ostanio 150gr kosztowało [...]
[...] mikroflore bakteryjną przew pokarmowego i doprowadzic do niekorzystnych zmian w metabolizmie. Potrzebujesz przede wszystkim zbilansowanej, urozmaiconej diety, z duzą iloscia warzyw, z odpowiednia iloscia bialejk, wegli tluszczy. Bez specjalnego liczenia nawet. Wystarczy ze wyeliminujesz produkty wysokoprzetworzone, jak slodycze, czipsy, [...]
Jest to normalna ilość bo część wlicza błonnik a część podaje bez błonnika więc to normalne że te same produkty lecz od innych producentów różnią się rozkładem b/w/t
Tak na prawdę najlepszym wyborem w tym wypadku jest zwiększenie / dodanie treningu aerobowego. Spróbuj też zwrócić większą uwagę na produkty w Twojej diecie. Czy nie masz za dużo / za mało błonnika, nie używasz produktów które nie służą Twojemu układowi trawienia, nie jesz posiłków za dużych objętościowo. Być może masz też za duża ilość białka w [...]
mi się nie zdarza mam dobre zabezpieczenia : -odpowiednia dietka że nie mam napadów -dużo błonnika (jak jestem głodny między posiłkami jem kalafiora,brokuł,sałate czy inne warzywa...) -chrom organiczny do śniadania -odpowiednia ilosć zdrowych tłuszczy -węgle o niskim IG -silna wola -a jak już jem coś słodkiego tzn. moze inaczej jak jem cukry [...]
Orzechy to jeden z lepszych wyborów jeśli chcemy podbić kaloryczność po przez dorzucenie zdrowych tłuszczy do posiłków, oprócz tego, ze sa super źródełem wczesciej wymienionego składnika dostarczają nam szereg minerałów, błonnika pokarmowego. Zawierają takze „fajna” ilośc białka jeśli ktoś liczy makrosy i kalorie ;) Jak najbardziej jestem za !
Atomic więc tylko białko zwierzęce ? z tego co czytałem o prawidłowym odzywianiu białka roślinne są też ważne i powinny być spozywane w odpowiednich proporcjach w stosunku do białka pochodzenia zwierzęcego poza tym wez pod uwage ilosc węglowodanow i blonnika za taką cene to naprawde niezla pozywka "no salvation, no forgiveness"
W pierwszej kolejności musisz zapanować nad poziomem insuliny oraz zbilansować dietę na tyle, by organizm miał wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy. Jedząc dużą porcję warzyw do każdego posiłku dostarczamy wielu składników odżywczych, błonnika oraz małą ilość kalorii. Ważne jest także to by nie jeść w pośpiechu, lecz powoli. Mózg [...]
[...] i nie.20-40g sie zaleca,nie ma podzialu na wage. Przy diecie z maloprzetowrzonymi zrodlami weglowodanow i warzywami nie powinienes bac sie o niedobor blonnika.Nie ma potrzby jego kupowania.Nie jest ogolnie niebezpieczny,ale wieksza ilosc spozyta z posilkiem wchlania witaminy i mineraly Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2009-03-22 15:04:21
Organizm różnie może zareagować na zwiększoną ilość białka tym bardziej jak przechodzi sie z diety 'byle jak, byle co, byle kiedy' na dietę wysokobiałkową. Także może być to spowodowane nadmiarem błonnika, który jest obecny w wielu produktach mlecznych. Daj sobie kilka dni, wszystko się powinno unormować, jak nie balansuj dietą i staraj sie [...]