[...] przy użyciu mikrofali, kiedy jest juz prawie stopiona dolewamy 3 1/2 oz ~powyzej 100g masła na górę i nastawiamy na pół minuty. Wyciągamy i dodajemy na to taką samą ilość (niestopionego) oleju kokosowego i nastawiamy na kolejne pół minuty. Jeśli nie wykonasz tego w tej kolejności czekolada zbije sie w kulkę zamiast wymieszac sie z masłem [...]
[...] rozwój osteoporozy. Duży niedobór cholesterolu w dzieciństwie może zahamować proces wzrostu. Z tych właśnie powodów w organizmie musi zawsze znajdować się pewna ilość cholesterolu. U dorosłego człowieka w różnych narządach zgromadzone jest od 150 do 300 gramów cholesterolu. Najwięcej w układzie nerwowym, drugie miejsce pod tym [...]
[...] jednakże pewne metody dzięki którym można w odpowiednim momencie powiedzieć sobie: "Hmm... lepiej uważać z tym trenowaniem...". Oto one: Pomiar spoczynkowego tętna: Jeśli ilość uderzeń na minutę jakie wykonuje Twoje serce kiedy obudzisz się rano jest wyższa niż zwykle o 5-10 uderzeń lepiej trenuj tego dnia spokojnie. Jeśli różnica jest większa [...]
[...] warunkuje odpowiednią pobudliwość stref erogennych oraz wpływa na ogólną aktywność seksualną. Jak wykazują badania, im wyższe stężenie testosteronu we krwi, tym większa ilość udanych kontaktów seksualnych. Warto więc zwrócić uwagę na czynniki sprzyjające zwiększonej produkcji i uwalniania tego hormonu. Metodą całkowicie bezpieczną, a [...]
[...] ‘skrytożercach’ nie są świadomi ile tak naprawdę spożywają w ciągu dnia kcal. Jeżeli chodzi o same badania/doświadczenia – to jest dziwny zbieg okoliczności. Ludzie zawyżają ilość kcal, jakie spalają podczas wysiłku. Działają na zasadzie: Spaliłem 600kcal czy 1000kcal,więc o tyle mogę więcej zjeść. Kiedy de facto spalili 300 czy 500kal . Jeśli [...]
[...] rozpoczęto już na początku ubiegłego wieku. Zaobserwowano wówczas, że tylko część egzogennie przyjętej kreatyny jest wydalana z moczem, co pozwalało wnioskować, że znaczna ilość przyjętej kreatyny pozostaje w organizmie. Największe zainteresowanie naukowców badaniami nad zastosowaniem kreatyny w sporcie nastąpiło jednak w latach 90. Wykazano [...]
[...] Środa: 0,5 galona - 1,89 litra wody Czwartek: 0,25 galona - mniej niż 1 litr wody Piątek(ważenie) żadnej wody do ważenia Jak widać, na początku przyjmujemy dużą ilość płynów (7,5litra) by na koniec zmniejszyć ilość do minimum. Ma to na celu przestawienie organizmu na tryb "wypłukiwania" Poprzez dostarczanie tak dużej ilości wody na [...]
[...] które w rozmaitych wariantach smakowych i proporcjach składników, czekają na Ciebie na półkach sklepów sportowych czy siłowniach. Pozwolą one Ci dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych a nawet w niektórych przypadkach (ze względu na swój skład mogą również) zastąpić posiłek. W celu uzupełnienie samego białka możesz sięgnąć po [...]
[...] się na objętości i myślenie kategoriami odnoszącymi się do zawodowców Te uwagi właściwie mogły zostać zawarte w poprzednim wątku, ale częstotliwość padania pytań o ilość powtórzeń zmusiła mnie do napisania osobnego podpunktu. Dla początkującego nie ma żadnego znaczenia czy zrobi 10 czy 12 powtórzeń. Osoba ze stażem poniżej roku jest [...]
[...] której widok w lustrze będzie cieszył nasze oko. ZACZNIJMY OD POCZĄTKU. Wymagany będzie ostry trening, połączony z odpowiednim odżywianiem (trzeba spożywać odpowiednio dużą ilość kalorii, jeść jak najwięcej białka i jak najmniej tłuszczu) i długim okresem regeneracji między treningami. Bardzo często początkujący kulturyści mają problem z wyborem [...]
[...] początek w uszkodzeniu aparatu genetycznego komórki. Za takie uszkodzenie, doprowadzające do mutacji komórki, obwinia się właśnie wolne rodniki. Czynnikami zwiększającymi ilość wolnych rodników mogą być: nieprawidłowa dieta zawierająca dużą ilość tłuszczów zwierzęcych i konserwantów; alkohol; nikotyna; zanieczyszczone środowisko; [...]
[...] może jednocześnie budować tkankę mięśniową i tłuszczową. Oznacza to, że przy nadmiarze spożywanych kalorii, rosną nam jednocześnie mięśnie jak i również zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej(w wypadku osób nie ćwiczących mięśnie nie rosną). Co się stanie, gdy będziemy spożywać tyle kalorii, ile potrzebuje nasz organizm do życia i do [...]
[...] energii przez organizm. - Wchłanianie jelitowe: profesor G. Slama wykazał, ze „nie wszystkie rodzaje skrobi sa jednakowe". Soczewica i frytki zawierają taka sama ilość tłuszczu i maja podobna kaloryczność. Nie oznacza to jednak, ze ta energia zostanie przyswojona w ten sam sposób. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku tłuszczów, [...]
[...] mniej niż monohydratu. Otóż jest to kolejna bzdura bowiem skoro w większym stopniu konwertuje do kreatyniny to potrzeba go więcej na porcję, aby wchłonęła się odpowiednia ilość kreatyny. 14 MIT - To już ostatni i największy mit - jest on obecny w reklamach suplementów. Prawie wszyscy producenci odżywek reklamując swoje produkty wypisują [...]
[...] opóźnia przepływ impulsów pomiędzy neuronami. Pierwszym objawem braku tego pierwiastka jest "daltonizm smakowy". Wówczas przestajesz rozróżniać smak tego, co jesz. Zbyt mała ilość cynku w diecie wywołuje również problemy z koncentracją, kojarzeniem, pogorsza nastrój i widzenie o zmierzchu. Produkty spożywcze o największej zawartości cynku to [...]
[...] liczę samych cukrów, ale prawdopodobnie nie spożywam ich wiele. Od jakiegoś czasu staram się nie słodzić herbaty. Znajomy podzielił się ze mną informację, że bez względu na ilość spożytego cukru, spowalnia ona znacznie metabolizm i samo spalanie tkanki tłuszczowej przez organizm na kilka godzin, wiec być może mimo tego powinienem je ograniczyć [...]
[...] sporo (całkiem to chyba i tak delikatne określenie), na osobach aktywnych już mniej, ale nadal mamy sporą gamę literatury do której możemy się odnieść, obalając niemałą ilość narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] sporo (całkiem to chyba i tak delikatne określenie), na osobach aktywnych już mniej, ale nadal mamy sporą gamę literatury do której możemy się odnieść, obalając niemałą ilość narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od [...]
[...] usprawniają przepływ krwi zapobiegając arteriosklerozie, jest on nieodzowny w przyswajaniu witaminy D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na jego ilość w organizmie w takim stopniu, jak np. brak ruchu. Spożywanie nieoczyszczonych tłuszczy roślinnych powoduje zmiany w procesach wątroby, powodując uaktywnianie [...]
[...] otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą bezpiecznie spożywać. MIT KALORII Dlaczego liczenie kalorii nie ma sensu?- otóż ilość kilokalorii podana na pokarmach to wartość statyczna uzyskana po spaleniu danego pokarmu w tzw. "bombie kalorymetrycznej". W odniesieniu do żywego organizmu na wartość [...]