Jak już wielokrotnie zostało napisane - w praktyce nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie ma możliwości ułożenia planu treningowego bądź dietetycznego ukierunkowanego na utratę zbędnych centymetrów w wybranych przez nas partiach. Zanim zdecydujesz się na nielegalne i niebezpieczne środki, warto [...]
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego? Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone. Jak ważyć? Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele [...]
[...] a produkcja ATP w układzie biologicznym - to są dwie różne sprawy. Przykładowo glukoza: kaloryczność zawsze około 3,8 kcal/g, produkcja ATP za to 1-4 kg! ze 180 g glukozy. O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2, co daje [...]
[...] podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. gotując kaszę czy ryż możemy być pewni, że ziarna nasiąkną wodą, zwiększą swoją objętość i wagę. Nie mamy jednak pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można zauważyć, że za każdym razem nasza paczka ryżu po ugotowaniu ma inną wagę. Raz to będzie 250g raz 300g. [...]
Jeżeli dbają o siebie całe życie i są mali to znaczy że mają genetyczne predyspozycje żeby być niscy i wszystko sprowadza się do genetyki, przysadka nie wydziela GH bo najwidoczniej nie widzi potrzeby. Wapń nie jest potrzebny do wzrostu kości tylko do odpowiedniej gęstości/twardości. Główną metodą produkcji witaminy D przez człowieka jest synteza [...]
[...] ją pod postacią paloną lub białą. Obie są jak najbardziej wartościowe. Pamiętać warto o tym, że wszystkie produkty ważymy przed ich obróbką. Dlatego też nie ma znaczenia, ile produkt nabierze wody w czasie gotowania. Ilości kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów zawsze będą takie same. Wynika to z tego, że woda nie zawiera kalorii. Kasza [...]
[...] żeby wysnuć wnioski bądź chociażby umieć oszacować trafność takich badań. Podobnie budzi wątpliwości lektura biografii "starych" kulturystów jak Sandow czy Hackenschmidt, o ile mi wiadomo to do sterydów nie mieli dostępu, chociaż o ile wiem pierwsze stosowanie dopingu w sporcie to początek XX wieku. Nie mieli też kalkulatora liczącego kalorii, [...]
[...] bo co innego, bez diety żadne suple czy saa ci nie pomogą. Na początku wylicz sobie jakie masz zapotrzebowanie na białko i węgle. Ustal sobie kiedy masz jeść posiłki i ile ma się w nich znaleść białka i węglowodanów. No i załużmy że masz na obiad schabowe i ryż. Patrzysz w swoją rozpiske: "aha, musze zjeść 30g białka i 70 [...]
/SFD/2016/11/22/02eade52b50a43c397d5fa0b69a2c05f.jpgKwestia “robienia masy” nadal budzi wiele kontrowersji i niedomówień. O ile przybranie dodatkowych kilogramów poprzez zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej nie jest szczególnie trudne, o tyle zwiększenie beztłuszczowej masy ciała, a więc mięśni, jest procesem niebywale żmudnym. W pierwszym [...]
Napisalbys moze swoja dieta,a dokladniej ile kalorii wcinales, czy w dt i dnt zmieniales cos. Czy jakies aeroby lecialy czy same ciezary? Rekompozycja wypas :-) ! Dzięki wielkie :). Ogólnie dosyć szybko zrzuciłem wagę i można zapewne było to zrobić o wiele lepiej. Aeroby (siłownia+dom przez okres ok.1,5 miesiąca), spadek wagi ok. 7 kg - [...]
[...] dziennej podaży kalorii. Istotne jest aby czerpać go z różnych źródeł, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Mając ustaloną ilość białka oraz tłuszczu łatwo jest obliczyć ile kalorii zostało na węglowodany. Przyjmuje się: 1g białka – 4 kcal 1g tłuszczu – 9kcal 1g węglowodanów – 4kcal Przykład – kobieta lat 28, wzrost 168 cm, waga 64 kg, [...]
[...] bym chciał, bo to już któraś z kolei, a ja jakbym w miejscu stał.. Się rozpisałem, bo było o czym, a teraz - plan wybrany, wystartowałem. Dawniej, to człowiek tak dywagował, coby tu wybrać, jakie ćwiczenie, ile powtórzeń i tak 4tyg myślał, ukłądał, a po 3tyg wykonywania już zmieniał koncepcję.. Teraz jest inaczej: KBM - KLAPKI NA OCZY - JAZDA!
[...] na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Jednakże na ile indeks glikemiczny może mieć przełożenie na naszą dietę, stan naszej sylwetki oraz zdrowia? Indeks glikemiczny Indeks lub wskaźnik glikemiczny w skrócie IG/GI jest [...]
A może cele z ROTK? Ile tam tego jest? 2KB x 2,4,6,8? Co do jedzenia, to uważaj. Ja wiem, że czasem bywam jak talib, ale są pokarmy, których nie tykam. Naprawdę wierzę w hormony i w to, że degeneracja (fizyczna/fizjologiczna/estetyczna) naszych ciał rozpoczyna się od głupiego zarządzania insuliną. Mam indeks potraw i składników zakazanych (mąka, [...]
[...] tygodniu dorzucasz 50 g ryżu brązowego lub kaszy gryczanej) Kolacja: pół kostki twarogu chudego 150 g jogurtu naturalnego Do tego jakieś witaminy i błonnik. Nikt nie wnikał ile białka, kalorii itp. Dostawaliśmy takie wypiski co dwa tygodnie Zakładam, że w ciągu 14 dni poleciałbyś z wagą/obwodami. Pierwsze dwa tygodnie są "szybkie" A jak nie to [...]
Cześć! Jak widać jedzenie na oko Ci niestety nie służy, bez względu na to czy jesz zdrowo czy nie. Warto w takiej sytuacji sprawdzić ile kalorii spożywasz, na przykład wpisując swój dzienny jadłospis do Fitatu, a następnie porównać z obliczeniami (link do wzoru poniżej) ile jeść powinieneś. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie [...]
[...] najczęściej spotykany, gdzie średnio wychodzi po około 800-1000 zł dobrego jakościowo pożywienia, w postaci zalecanych źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wpływ na to ile wydamy ma bez wątpienia: - płeć, - ilość kcal w diecie, - aktywność, - rodzaj diety, - preferencje smakowe. W przypadku osób, które chcą wydać jak najmniej, dobrze [...]
[...] a także elementarnym kwestiom. Ponieważ stosowanie tego typu, wyselekcjonowanej suplementacji, ma sens ale w momencie , jak mamy dograną całą resztę. Jeśli np. nie wiesz ile kalorii obecnie spożywasz, jakie jest Twoje zapotrzebowanie, jaki masz rozkład makroskładników i ile dziennie spożywasz białka, węglowodanów i tłuszczy - to nie mamy [...]
Cześć! Przede wszystkim zacznijmy od tego, że gdy chcesz zrobić redukcję oblicz odpowiednio ile kalorii powinieneś spożywać, zacznij od zera kalorycznego i co tydzień ucinaj 200kcal. Zerknij na ten wzór do wyliczenia kaloryczności: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: [...]