[...] poszczególnych składników odżywczych odpowiadał zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych [...]
[...] • Wskazane jest unikanie potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku. Dlatego raczej nie poleca się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce [...]
Polecam gotowanie w parowarze. Wydatek fakt około 160zł za najtańszy ale za to rewelacja w kuchni dietetycznej. Moim zdaniem absolutny kuchenny must2have na diecie i potem aby trzymać ładną sylwetkę. Inwestycja z pewnością zwróci się w dwójnasób.
To tak sparzanie jaj wrzątkiem to dobry pomysł gdyż gotowanie badz smażenie niszczy niektóre albuminy a skorupki jaj są dobre ponieważ mają dużo wapnia i fosforu w proporcjach podobnych do proporcjii kości są też fosforany przydatne dla niektórych tkanek Z tego co wie to skorupki b. mocno się sproszkowuje
nie, az taki twardy nie jesetm zeby szamac surowe oki, smazenie odpada jesli chodzi o omege-3, na stolowce i w domu jadam filet panierowany, cos a la schabowy, jest bardzo smaczny gotowanie mrozonych filetow chyba odpada, ale musze sprobowac a co rozumiesz pod pojeciem tluste ryby - mi sie to kojarzy wylacznie z makrelka
[...] np do pracy czesto zabieram sobie ugotowana z lyzeczka kucharka (czy innych warzywnych przypraw) rybke (morszczuk, mintaj macie za niecale 10pln za kg!!) do tego woreczek ryzu i jakies warzywka. No nie mowie ze nie zdarza mi się zapodac do tego tunczyka przy wersji 'brak czasu na gotowanie' powyzszego dania. PS. Kometa - 77 to byl dobry rocznik
[...] tym dziale pisalem o tym i pytalem nie raz problemem nie jest bialko natomiast interesuja mnie dodatki ktore sa w odzywkach i ich reakcje na wysokie temperatury ( smazenie , gotowanie, pieczenie) mowa o slodzikach , subs. konserwujących itd jakos nikt nie raczył odpowiedzieć a wiadomo ze czesc z nich ma prawo byc dośc toxyczna po wysokich temp. [...]
ja ci dam!!! najpierw ten schowek musi byc teraz pytanie jak bardzo musisz przymierac glodem, zeby sie podjac tej pracy hrhrhr a tam, wydaje mi sie, ze raz, gotowanie nie jest takie straszne i dwa, ja chyba tez nie jestem taka straszna Zmieniony przez - yupie_girl w dniu 2005-04-11 20:42:59
[...] jeszcze zastanawiam sie nad norweska i biurowa...ta biurowa wyglada pysznie ale cieakwe jake sa po niej efekty pisze ze 3-4 kilo w ciagu 2 tyg ale czy aj wiem..... http://www.gotowanie.v9.pl/diety/8.php tu jest link do tej biurowej na tej stronie znajduje sie tez kilka innych wiec moze znajdziesz cos dla siebie Marzenko:) pozdrawiam serdecznie
[...] i po siłce na diecie redukcyjnej Czy pierś kiedy się ją zagotuje nie staje się lżejsza Bo na jeden raz zjadłem jedną pierś podwujną bo jak zważyłem po ugotowaniu to ważyła 200g a zazwyczaj jak na kotlety robiłem to wychodziło mi na 2 porcje po 200g. Czyżby pzrtez to gotowanie piers uległa zmniejszeniu czy moze poprostu wziąłem mniejszy kawałek
[...] energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym" "Musisz pamiętać, że podczas gotowania i pieczenia, zawartość poszczególnych składników może ulec zmianie: - gotowanie: powoduje ubytek około 40% masy - smażenie i grillowanie: powoduje ubytek około 25% masy Dlatego, porcja danego produktu, musi być większa o 40 lub 25% tzn. jeżeli [...]
Jak ktoś żywi się gotowcami albo instantami itp. to duzo zdrowia życzę. Gotowanie nie zabiera wcale dużo czasu jeśli ma się wprawę i dobrze organizuje pracę.
[...] poziomu glukozy we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią [...]
Czesc. Mam 2 pytania: 1. Dlaczego suszone warzywa sa duzo bardziej kaloryczne? Jest w nich wiecej "masy wlasciwej"? 2. Czy gotowanie, smazenie (bez tluszczu) etc zmienia kalorycznosc warzyw, owocow, jajek itd?? Prosze o odpowiedzi. Darek
[...] tatara nie jest najlepszym pomysłem, mięso musi być badane nie należy spożywać surowego mięsa tak samo jak surowych żóltek. 1,5kg mięsa poddane obróbce termicznej jaką jest gotowanie tudzież smażenie na Pamie - zmniejsza objętość pokarmu przez łatwiej jest je (pożywienie) zjeść. Podziwiam Cię, że potrafisz zjeść 1,5kg surowego mięsa. Proponuję [...]