Z tym talerzem to trudno powiedzieć, czy jest to parowanie(dlatego skasowałem), na pewno nie jest to gotowanie i smażenie. Sam tak próbowałem i można zjeść.
gotowanie na parze to nie jest żadne tam odparowywanie wody z ryby Jest to metoda stworzona w starożytnej japoni, bardzo popularna też w chińskiej kuchni ze względu na prostotę i walory zdrowotne. Najlepszym narzędziem jest oczywiście specjalny kosz do gotowania na parze. Wygląda to jak takie duże drewniane sito. Można też użyć dużego metalowego [...]
[...] zgodni, co do zalet tej egzotycznej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie [...]
[...] 10 %, jednak jeśli ogrzewamy czy smażymy potrawę przez długi czas w 100 oC w odkrytym naczyniu, wówczas straty wit. A są bardzo duże, można to ograniczyć poprzez smażenie i gotowanie pod przykryciem. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszcach, a nie w wodzie, podczas gotowania nie ulega wypłukiwaniu tak jak to było w przypadku witaminy [...]
[...] domatora :), a te hantle, drazek i ekspander tez sie chyba przydadza ;) Co do diety to jakos nie jestem przekonany, te liczenie kalorii, wartosci odzywczej bialka czy weglowodanow, i gotowanie codziennie jakis makaronow czy kaszy jest chyba dla ludzi ktorzy juz jakis czas cwicza, lub maja dobra budowe ciala! Dla mnie to jest troche skomplikowane.
[...] razowy lub ryz czy kasza salatka z salaty, pomidora, brokulow z lyzka oliwy z oliwek podwieczorek(posilek przed treningiem ale jestem w pracy wiec nie mam czasu na gotowanie:jogurt+platki wieloziarniste bez cukru lub pozostaly z lunchu ryz czy makaron+owoc zaraz po treningu (ok godz.20.00) wafle z dzemem bezcukrowym kolacja:twarozek z [...]
gotowanie ryżu na parze nie ma żadnego sensu, szczególnie niełuskanego. Ryż polecam gotować metodą tradycyjną (nie mówię o ryżu w torebkach). Sypiesz do garnka, podsmażasz lekko na sucho, następnie zalewasz wodą na 2 palce, solisz i trzymasz na bardzo delikatnym ogniu prawię do miękkości. Potem zdejmujesz i czekasz aż dojdzie. Żadnych składników [...]
W zwiazku z tym ze jestem zmuszony samprzyzadzac sobie wszystkie posiłki chcial bym sie dowiedziec w jaki sposob przyzadzic pierś z kurczaka. Chodzi mi glownie o to zeby bylo to szybke do przygotowania no i miare smaczne ;], poniewaz mam zawsze bardzo malo czasu na gotowanie jakies. Może jakies przepisy podacie bede bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
[...] na spacery samochodem jade:) No i zapomnialabym o tym, ze przeciez tak sie mecze nad ta gora prasowania co tydzien, i schylam sie jak do pralki pranie wkładam i wyjmuje, a gotowanie, zmywanie, co czlowiek sie na stoi przy tym zlewie, raz w tygodniu odkurzam, i myje podlogi na mokro, normalnie az w glowie mi sie kreci z wysilku, do tego muzyka i [...]
[...] lat cwicze kilka lat,ok 3. 188-wzrost, 86kg z rana na czczo. 1. posiłek 7:30 - 100g ryżu // sugerujcie z czym byloby najlepiej ale nie z mięsem ani rybą bo nie mam czasu na gotowanie 2. posiłek - szkoła -bochenek chleba razowegoz żółtym serem // co by bylo lepsze zamiast sera? i jaki chleb proponujecie? 3. posiłek ok.15 - 5 jajek na miękko 4. [...]
1. posiłek 7:30 - 100g ryżu // sugerujcie z czym byloby najlepiej ale nie z mięsem ani rybą bo nie mam czasu na gotowanie /// SER TWAROGOWY CHUDY , RYBA 2. posiłek - szkoła -bochenek chleba razowegoz żółtym serem // co by bylo lepsze zamiast sera? i jaki chleb proponujecie? /// SZYNKA Z INDYKA....CHLEB RAZOWY BĄDZ BUŁKI GRAHAMKI 3. posiłek ok.15 - [...]
[...] i "wypłukane" z witamin i minerałów. Im krótszy czas gotowania i w mniejszej ilości wody, a same warzywa mniej rozdrobnione, nie obrane ze skórki - tym lepiej. Duszenie To gotowanie produktu w małej ilości wody, często z dodatkiem tłuszczu, na wolnym ogniu w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zaletą duszonych potraw jest lekkostrawność, niewielka [...]
drWiktor, to przez Ciebie zamieściłem Funky kowal, nie mogę pisać wszystkiego w jednym arcie. Gotowanie to osobny temat. Masz temu poświęcone 2 arty w moim podpisie. Poczytaj sobie. A wszystkim serdeczne dzięki za uwagi
[...] W trakcie obróbki część wartości odżywczych zawsze zostaje utracona, więc omega 3 również, ale nie spotkałem się z dokładnymi badaniami na ten temat. Najlepsze metody to gotowanie na parze, wędzenie i duszenie. Poczytaj to http://www.sfd.pl/temat228180/ "niewiem co lepsze smażona, w panierce, na glebokim oleju czy wędzona " - w [...]