[...] być dosłownie wszystko. Równie dobrze możesz zadzwonić do wróżbity Macieja. Ponoć ma kompetencje we wróżeniu ze szklanej kuli, kart i daty urodzenia. Masz podejrzenia co do glutenu - robisz test prowokacyjny. Minimum tydzień "czystej" diety bezglutenowej (wszystko przygotowujesz od podstaw, aby uniknąć przypadkowych zanieczyszczeń glutenem np. [...]
Gluten znajduje się w zbożach, natomiast producenci wielu przetworów (w tym rybnych)dodają glutenu ze względu na jego pożądane właściwości emulgujące i stabilizujące (gluten jest też dobrym nośnikiem przypraw). Dlatego też gluten obecny jest w wielu przetworach mięsnych, słodyczach, produktach mlecznych, itp.\ A jeżeli śledzie Ci nie służą, to ich [...]
[...] z odpowiednią ilością warzyw i owoców w diecie oraz w razie braków z dobrym preparacie witaminowo-mineralnym, szklanka coli nawet codziennie może negatywnie wpłynąć na zdrowie? Zaznaczam szklana i przy odpowiednim uzupełnieniu minerałów. ps. Chleba nie jem żadnego, nie ma nic gorszego niż gluten, a gluten to gluten i nie ma znaczenie pochodzenie.
[...] nadmierne spozycie weglowodanow i tluszczy transgenicznych nie cholesterolu z naturalnych pokarmow. To nie tak ze sie przyzwyczaił po prostu jezeli jesteś uwrażliwiona na gluten to po prostu caly czas masz podrażnione jelita gdy go ciagle jesz wiec nie wiesz dlaczego, dni lepsze dni gorsze ciagle cos sie obwinia za niedyspozycje zoladkowe. A [...]
To wiemy na czym stoimy, tylko ie rozumiem stwierdzenia ograniczam gluten, tu nie ma ograniczania, cos co uczula albo si enei je albo je, i co znaczy gluten free produkty, a po co, skoro wile zboz jest z natury gluten free a produktow gotowych kupowac nei trzeba. Co do miesa i ryb zawsze sa tanie odmiany , ale diety nie masz zlej, I rozgladaj sie [...]
??? czemu z glutenem, z moimi jelitami wszystko w porządku... Tylko w podejrzeniu nietolerancji na gluten należy go usunąć z diety. Nabiał? - masz na myśli nietolerancję laktozy. Kiedy nie piję mleka i jem chudy twaróg oraz odtłuszczony żółty ser 3% tłuszczu, żadnych objawów nie mam, a wierz mi, że po mleku, śmietanie, greckim jogurcie 10% [...]
[...] fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się [...]
W ostatnim czasie dużo się mówi o diecie bezglutenowej. W mediach wręcz kipi od pochwał ujawniających korzyści, które są jakoby następstwem rezygnacji z produktów zawierających gluten, a gwiazdy show biznesu co chwila „udowadniają” śmiałe hipotezy dotyczące możliwości uwolnienia się od szkodliwego balastu, jakim jest, ich zdaniem, właśnie [...]
[...] skladzie pisze ze jest 97,5% koncentrat białek serwatki (z mleka) - niech mi ktos wytluamczy - skad tam sa te węglowodany 2,3 g i tluszcze , i czy faktycznie to bialko jest gluten free jak tam pisze? ogolnie widze ze sfd na niektorych opakowaniach ma napisane gluten free , lub 100 % gluten free a niektore nie maja napisu - to znaczy ze takie [...]
Dzień dobry, otrzymałam paczkę z witaminami i suplementami : Omega 3,calcium D3 k2, lukrecja. Przed zakupem nie doczytałam się ostrzeżenia, że mogą zawierać gluten. Jestem chora na celiakię i nie mogę spożywać nawet śladowych ilości. Jednak chciałam dopytać skąd w nich miałby być gluten? Czy chodzi o zanieczyszczenia podczas pakowania? Czy któryś [...]
[...] poprawe, ale to jeszcze nie zalatwia wszystkiego. Duzo ostatnio czytalam o nietolerancjach pokarmowych i podejrzewam, ze winnym poza laktora może okazac się w moim przypadku gluten. Podejmuje teraz wyzwanie, aby jakis czas wprowadzic diete bezglutenowa- możliwie ograniczajaca gluten, i przekonac się czy to wlasnie on wraz z laktoza sa głównymi [...]
/SFD/Images/2015/12/22/1b8982479c5449e9af23ef513db962d9.jpg Z racji tego, iż ostatnio sporo mówi się wpływie spożywania glutenu na nasze zdrowie, warto poświęcić trochę uwagi chorobie, której objawy są bezpośrednio powiązane właśnie ze wspomnianym składnikiem pożywienia. Celiakia jest co prawda chorobą rzadką, ale może okazać się bardzo [...]
[...] Nowo rozpoczęty rok 2016, tak jak minione lata, zapewne przyniesie coś nowego w “obiegowej dietetyce”. W roku 2015 swoją pozycję wzmacniała dieta bezglutenowa, ciągle na topie okazała się być też “dieta paleo”, a w podejściu kulturystycznym zaobserwować można było zwiększenie zainteresowania dietą tłuszczową. Czy te [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Protein_Bites_i36849_d400x400.jpg PROTEIN BITES 25 G BIAŁKA 6,1 G CUKRU 500 MG WAPNIA PYSZNE BIAŁKOWE CZEKOLADKI, Z MIĘKKIM NADZIENIEM! WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA SMACZNA I PRAKTYCZNA PRZEKĄSKA! CAŁE OPAKOWANIE ZAWIERA JEDYNIE 6 GRAM CUKRU! NIESAMOWITA PORCJA WAPNIA-500MG PONAD 50% DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA [...]
Jeżeli jogurt nie zawiera zbóź wymienionych przez Paula w pierwszej rubryce - nie zawiera też glutenu Każdy produkt przetwożony - MUSI mieć informacje o składnikach z jakich go zrobiono, jeśli takowych informacji nie ma na etykiecie zgodnie z prawem nie może on być dopuszczony do obrotu więc czytaj etykiety - i wzystko będzie jasne w razie [...]
no lekko nie jest a gluten to gdzie ja mogę spotkać...chodzi mi o rzeczy które jem bo tak mi się z mąką kojarzy- a tego nie jem żadnej chemi też nie spożywam już sobie wygooglałam Gluten mogą (nie muszą) zawierać takie produkty jak: * wyroby garmażeryjne * mielone mięso, parówki, pasztety, * wędliny, * słodycze: nadziewana [...]