Jeśli chodzi o gluten to tylko część społeczeństwa ma z jego trawieniem problem. Niektórzy lubią robić z igły widły. Jeśli nie masz problemów gastrycznych po zjedzeniu glutenu to olalbym tą całą nagonkę. Każdy jest inny i inaczej reaguje. Ja gluten jem a jak ktoś nie chce to jego sprawa.
[...] jako samo badanie dużo bardziej nieprzyjemna, ale kolonoskopia biorąc pod uwagę całokształt mniej komfortowa ze względu na męczące przygotowanie itp. Jeśli chodzi o gluten to można sprawdzać przeciwciała z krwi + podczas gastroskopii już teraz w znacznej większości pobierają wycinki, gdzie można z dość dużym prawdopodobieństwem [...]
[...] to nie pomoze, wyeliminuje je i zostane przy jaglanych byc moze to nowy whey, tamten byl latte, ten jest mleczna czekolada - aczkolwiek okaze sie kolezanka mowi - wyrzuc gluten, a ja - nie, bo skoro przez 40 lat mi nie szkodzil, to dlaczego nagle mam go eliminowac ...; tak samo ze zbozami w ogole wracajac do ziaren przedwczoraj przeczytalam [...]
[...] z tą grupą mogą spożywać praktycznie wszystkie produkty. Jednak, po poważnych problemach z bólami w brzuchu lekarze postanowili, że moja mamuśka ma przejść na dietę bezglutenową (gluten to rodzaj lektyny) czyli nie może jeść zbóż bo gluten bardzo źle wpływa na jej jelita. Pomogło, problemy się zmniejszyły. Tylko, że wg diety której bronisz [...]
[...] pochodzenia mlecznego Ostrzeżenie dla alergików: Ten produkt zawiera może zawierać orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały, składniki pochodzenia mlecznego, sojowego oraz gluten pochodzenia pszenicznego Uwaga: Nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze [...]
Dlaczego gluten ,,pfu''? Chorujesz na celiakię czy cierpisz na nietolerancje glutenu niezwiązaną z celiakią? W innym przypadku nie ma racjonalnego uzasadnienia aby eliminować z diety gluten. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-08-31 11:32:44
[...] razy przepłukaj i potem dopiero gotuj. Strączkowe mocz w wodzie z octem albo gotuj dopiero jak zaczynają kiełkować. Ja miałam podobne akcje jak Ty, tyle, że po orzechach....jakbys wykryła, że orzechów też nie tolerujesz też zacznij je moczyć, jak ryż. Płatki owsiane odstaw na minimum 6-miesięcy (gluten- łatwiej tolerowany,ale jednak gluten).
[...] One hamburger bun? One noodle? I'm not denying that many people do experience problems when they eat wheat. They do, but they do so because they have a true wheat allergy, gluten intolerance, or some other verifyable mechanism - not because of some sugar and protein molecules sticking up from the surface of their red blood cells. Like D'Adamo, [...]
hahaha możliwe, albo od Corn flakesów gluten free \-) ewentualnie od bcaa z dodatkiem susty i trenu 8-) tylko niestety to ostatnie własnie mi sie dzisiaj skonczylo bo mialem tylko 4 porcje }:-(czas na spadki ..... :)) Zmieniony przez - Banan w dniu 2016-06-16 19:05:18
[...] 4h na szosie. No i wczoraj pojechaliśmy na moją ulubioną beze z malinami, ale już się skończyła, więc wjechało Reese’s i Bananofee bez cukru i innych przydatnych rzeczy jak gluten itd. https://farm8.staticflickr.com/7833/32194093017_c75266857c_z.jpg Trening Klatka + biceps: 1. Butterfly z przytrzymaniem - 15x51,5kg; 15x51,5kg; 15x51,5kg 2. [...]
[...] dla wielu osób i może powodować nasilenie jakichś procesów autoagresywnych w organizmie, np. przeciwko tarczycy. 100g to nie duża ilość chleba, ale jeśli ktoś ma problem z glutenem, to jak każdy składnik uczulający - nawet we względnie małych ilościach, może szkodzić. Nie musi, może. Najsilniej uczulające pokarmy (nabiał, gluten) warto [...]
możesz spróbować wyrzucić gluten (owsiane), może to być nabiał, albo ogólnie zboża... jeśli dolega ci to czesto i jest niznośne to zrób czas eliminacji po jednym składniku lub grupie i patrz jak zmienia się samopoczucie. Aktualnie ejstem w tej samej sytuacji, odrzuciłam gluten, ale okazało się że problemy są w dalszym ciągu np po kaszy jaglanej, [...]
[...] wywróży odpowiedzi. Powodów może być mnóstwo. A winowajca może być jeden. ;-] Jedyny najprostszy sposób to wywal wszystkie produkty które mogą powodować wzdęcia. A tu m.in. gluten, produkty mleczne, kofeina, alkohol, warzywa wzdymające (kapusta, kalafior, strączki itp). Resztę musisz doczytać. Niektóre źródła podają jeszcze duże ilości [...]
Gluten ma się nijak do SIBO anyway, i właśnie o tym pisałem. Gluten to rodzaj białka - glikoproteina, a białko nie jest problemem. Owies jest też bezpieczny w umiarkowanych ilościach nawet w tego typu schorzeniach. "Rewolucje" jelitowe są powodowane zwykle przez wybrane rodzaje węglowodanów, no chyba że mamy do czynienia z alergiami na białko, ale [...]
a przecież organizm nie rozróżnia czy to owies czy chleb biały Twój organizm rozróżni nawet, czy owies był chociażby w niewielkim stopniu zanieczyszczony glutenem, występującym naturalnie w białym pieczywie. Dla niektórych osób ta kwestia może nie mieć większego znaczenia, ale dla innych będzie to taka różnica jak pomiędzy dniem, a nocą. Ta na [...]
Na podstawie przesłanek z literatury naukowej sugerowałbym wypróbowanie dwóch zabiegów dietetycznych: -eliminację/ograniczenie spożycia produktów zawierających gluten, szczególnie pszenicy. -wprowadzenie do diety oleju MCT lub oleju kokosowego tłoczonego na zimno (na początek 1-2 łyżeczki 2 razy na dzień, między posiłkami, bez dodatków smakowych). [...]