nadyjka88 – oba zboża są źródłem glutenu, z tego względu nasuwa się pytanie czy nie masz nadwrażliwości na gluten? Naleśniki z mąki orkiszowej powinny zawierać mniej fruktanów, co też jest istotne dla osób, które obserwują niepożądane objawy ze strony układu trawiennego. Nie potrafię zasugerować jakie ilości tych produktów możesz spożywać – nie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ja tez wole kuskusa%) wchodzi jak woda Nie tylko wchodzi jak woda, ale żadnych wzdęć ani nic takiego po niej nie mam :D, pychotka! Szkoda, że zawiera gluten.. czuje, że mnie niszczy od środka 8-)
Fatfaq, dzieki za fajna rzeczowa wypowiedz. Nie cytowalam Fassano, zeby podpierac sie jego rzekomym nawolywaniem do demonizacji glutenu bo takiego nie widzialam. Bardziej odnioslam sie do Twojego zdania, ze zdrowi moga kiedy w cytowanym badaniu widac, ze gluten mial wplyw na rozszczelnienie jelit we wszystkich grupach czyli nie pozostaje bez [...]
[...] Hashimoto może występować nawet gdy testy na poziomy przeciwciał są negatywne. Ogólnie wyniki takich testów są bardziej wiarygodne gdy przed testem w diecie pojawia się gluten i białka mleczne. Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-05-16 11:21:03 Dziękuję bardzo za odpowiedź, rozumiem, ze mimo iż wynik miesci się w normie wg laboratorium [...]
Teti, Dotka dziękuję za odpowiedź. Wyrzucam w takim razie gluten i nabiał. Lekarz który zlecił badania też podejrzewał problemy autoimmunologiczne więc poczekam na wizytę u niego, może mnie skieruje na badania albo do innego lekarza. Skoro można tu sie pytać o drobiazgi to co z płatkami owsianymi? Na bezglucie mogę jeść czy nie? W necie znalazłam [...]
izka to musi być twoja decyzja. Z jednej strony tak masz rację. Kiedy ma się hashimoto to i tak powinnaś być na diecie bezglutenowej bo wtedy masz szanse na wyciszenie choroby. Ale nie każdy endokrynolog wiąże gluten z hashimoto. Z drugiej strony jak byś miała zdiagnozowaną celiakie, to byś wiedziała, że masz trzymać diete do końca życia i że [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
No ja ogólnie tutaj łamie wszelkie granice. Trenuje na czczo, jem nabiał i gluten do tego cukry proste i owoce, średnio warzyw, nie zawsze śpię 8h, nie pije szejka ani ww po treningu, ale efekty jakoś mam. I pewnie nie należę do wyjątków, a takich ludzi jest więcej, nie tylko ja. Co do szkoleń to ja miałem głównie zajęcia z Bartoszem Guranem, [...]
[...] się do pogorszenia wrażliwości leptynowej. Wstępne badania (głównie na zwierzęta oraz in vitro) sugerują, że aglutynina z kiełków pszenicy (lektyna zawarta w pszenicy) i gluten mogą mieć negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Z kolei długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 zdają się mieć pozytywny wpływ. Pozytywny wpływ mogą też wykazywać [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] po wczorajszym lekkim podjadanku wieczorem zostanę jeszcze na 3000 i od jutra wskakuje na 3700 :D. Również postanowiłem nieco 'wyczyścić' miskę, ograniczę słodycze i może gluten i nabiał, ale nie, nie dlatego, że 'prowadzę zdrowy tryb życia' %-) tylko dlatego, że ostatnio bardzo dużo syfów mam - nawet mama zwróciła na to uwagę, a więc spróbuje [...]
Mnie histeria taka absolutna glutenowa nie przekonuje, ale są przypadki że warto gluten eliminować. Ja osobiście bardziej niż glutenu obawiam się wszelkiej maści "uzdatniaczy", utrwalaczy, polepszaczy - które sieją powolne spustoszenie w naszym organizmie.
Tetiszeri - Alesio Fassano o którym wspominasz wyraxnie mówi, że nie zgadza się ze stwierdzeniem, iż gluten szkodzi każdemu. Osoby zdrowe - mogą go spożywać spokojnie ;-)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wiem, co widziałem -.-! No, wyczaili teraz dobry sposób na biznes: gluten, nabiał, to, że wszyscy z nas są chorzy na jakąś chorobę metaboliczną i inne.. A ludzie tempo to łykają
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wystarczy spojrzeć w przeszłość: -Tłuszcze nasycone, wcześniej złe teraz dobre -Później byłą nagonka na węglowodany -Następnie na syrop glukozowo-fruktozowy -Teraz nabiał i gluten Ciekawe co będzie następne. Nie mówię oczywiście, że np syrop glukozowo-fruktozowy jest dobry, ale czy w umiarze naprawdę nam tak bardzo zaszkodzi? To czego większość [...]
[...] monosodowy, 5' -rybonukleotydy disodowe, cukier, skrobia, pieprz czarny (0,2%), barwnik: ryboflawina Produkt może zawierać: gorczycę, mleko (łącznie z laktozą), jaja, soję i gluten, które są używane w zakładzie. Cukry i wzmacniacze nie potrzebnie. Są (w Auchanie widziałam) takie suszone warzywa coś al'a zdrowy kucharek nazwy nie pamiętam, ale [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] -Wtorek -Czwartek -Piątek Cardio zostaje tak jak miałem, 35 min każdego dnia także wcale to nie jest aż tak dużo. Inne: -Nie eliminuję żadnych produktów, tzn nabiał, gluten, słodziki itd zostają cały czas. Skoro na nich formę robiłem przez tyle czasu to dlaczego teraz mają magicznie coś sp******ić? -W ostatnie dni, tj czwartek - sobota [...]
[...] nie wysiądzie. Przy niskiej podaży węgli konwersja T4 do aktynego T3 może ulec spowolnieniu - co skutkuje spowolnieniem metabolizmu, ale wystarczy zrobić ładowanie i wszystko wróci do normy. Tarczycę można "wykończyć" dietą bogatą w gluten i jod(przy małej ilości selenu), cukry proste i tłuszczy równocześnie. Czyli typową polską "zdrową" dietą.
Tarczycę można "wykończyć" dietą bogatą w gluten i jod(przy małej ilości selenu), cukry proste i tłuszczy równocześnie. Czyli typową polską "zdrową" dietą. Możesz rozwinąć kwestię jodu? Spotykałem się raczej z info, że jod pomaga usprawnić pracę tarczycy. Jod musi zachowywać równowagę z selenem. [...]
Tarczycę można "wykończyć" dietą bogatą w gluten i jod(przy małej ilości selenu), cukry proste i tłuszczy równocześnie. Czyli typową polską "zdrową" dietą. Możesz rozwinąć kwestię jodu? Spotykałem się raczej z info, że jod pomaga usprawnić pracę tarczycy.