prosze Was przestance juz z tym paskudnym tematem, celiakia (nie tolerancja glutenu) nie jest chorobą wywoływana przez żadne pasozyty, a jedynie przez brak enzymu w soku jelitowym trawiacego gluten. pozdr mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2008-05-04 16:43:48
Ja też zauważyłam, że co rusz, każdemu wręcz kto robi badania wychodzi nietolerancja średnio na co najmniej 2-3 składniki, gluten, jaja i laktoza. Jakie miałeś problemy dermatologiczne? Czy jakieś problemy typowo związane z układem pokarmowym, czyli wzdęcia, biegunki, gazy etc?
[...] stosuję, aczkolwiek niekoniecznie Problemy żołądkowe - głownie wzdęcia, niestrawność inne typu: migrena, bezsenność, nieustający katar, bóle mięśni/stawów, zmęczenie na gluten, pszenicę i droższe też wyskoczyła nietolerka ale średni poziom - wystarczy ograniczyć spożycie Czyli rozumiem że przetwory mleczne typu serki, śmietany itp [...]
[...] w młodości lekarz nazwał to skaza białkową i wyszło w nich sporo alergenów, z tego co pamiętam to z białka; produkty mleczne i jajka. osobiście podejrzewam tez możne gluten i pewnie soje, do tej pory mało dbałem o swoje zdrowie i jadłem większość produktów, co objawiało się mala wysypka na ramionach, jednak teraz zainteresowałem się tym [...]
Mam chorobę celiakie więc nie mogę jeść wszystkich produktów a szczególnie tych które zawierają gluten i dlatego zawsze miałem problem z przytyciem. Tym bardziej saa nie bierz, bo i po co jak nie będzie z czego budować mięśnia. Chyba, że balonik Cię interesuje to ładuj ile chcesz.
To proste Ostrowia to koncentrat białek serwatkowych,a Matrix oprócz tego zawiera albuminę jaj,koncentrat białek mleka i hydrolizowany gluten pszenny,poza tym jest o wiele smaczniejsze mam i Ostrowię,akurat owoce leśne też,nie ma porównania z Matrixem,radzę spróbowaćPoza tym gdy porówna się ceny to Matrix jest niewiele droższy...
[...] kawa mi szkodzi bo zacząłem pić... a wogóle to nie interesowałem się też nigdy tematem "niedokwaszeniem żołądka" ktoś coś na ten temat :) ? Dodam jeszcze że robiłem test na gluten i okazało się że toleruje... Dlatego też się zastanawiałem że problem leży gdzieś głębiej może na samą pszenną choruje bo dosypywana jest wszędzie... Zmieniony przez [...]
Jaki test na gluten? Masło stosuję, lecz sporadycznie do jakiegoś podsmażania - częściej nie widzę potrzeby :) . Jeżeli chodzi o nabiał to sobie nawet czasem na zsiadłe mleczko pozwolę. Problem mam bardziej z jakimiś koncentratami - np. w postaci odżywek białkowych. Dokwaszenie żołądka oczywiście zawsze na plus, zakładając że te ph idealne nie [...]
[...] jest dość kosztowne ja zaplaciłem ponad 1000zł ale teraz gdy się dowiedziałem że mam celiakie, uczulenie na drożdże,jajka, mleko, i zboża wyj**ałem to gowno z diety i teraz mam cerę nie porównywalną do tej sprzed kilku miesięcy. Polecam się zbadać każdemu bo gluten jest bardzo ch**owy... Pozdro Zmieniony przez - Biz0n w dniu 2015-09-27 15:31:44
[...] substancji odżywczych, również tych potrzebnych do budowania mięśni i wzmacnianie ich. Gluten swoją drogą, bo z tego co napisałeś zrozumiałem, że jesz produkty bezglutenowe, ale z własnego wyboru i nie masz problemów z kosmkami jelitowymi. Brak lub skrócone komski jelitowe oznaczają gorszą wchłanialność wszystkich pożytecznych [...]
[...] ze sobą zabrać będziesz mógł. Jeśli nie, to nawet jakieś owoce itp. Pytanie, czy nie masz problemu z tolerancją jakichś pokarmów - mógłbyś czasowo wyrzucić nabiał i hmm.. gluten fajnie by było ;-) . Jeśli to jest powodem twoich problemów, to nawet mega czysta dieta z tymi produktami będzie powodowała u ciebie problemy. Jak to np. przy [...]
[...] Myślę, że to też trochę szkodzi - ale chwilowo dodaje energii... No to chyba raczej diety tutaj nie ma %-) Była od 05.2021 r. do teraz czyli tak do 03.2022 r. - mało słodyczy i zgodnie wytycznymi dietetyka. Teraz mam dużo stresu i zacząłem tak reagować. Poza tym mam sporo nietolerancji pokarmowych m.in. gluten i muszę uważać na to co jem.
[...] geś czasem jagnięcina jak pozwoli budżet. Jajka (koniecznie na miękko) duże ilości. Ryż kasza bioplanet (omijając te foliowe pojemniczki). I dużo nasyconego masło klarowane/kokosowy, czasem smalec z gęsi do kaszy. Omijam większość warzyw ze względu na alergie i całkowicie gluten (bóle brzucha wzdęcia). Jak pilnuje mojej diety czuje się świetnie.
Ok, dam biały ryż do posiłków. Tak właśnie myślałem o tym, aby wywalić gluten i dodać ryż. A na śniadanie jakiś kleik ryżowy czy coś podobnego bo ponoć też jest lekkostrawny. A co myślicie o ilości białka w diecie pod SW ?
[...] Graham od Schulsanda, ale go nie jem bo skład wydaje się podejrzany: Mąka pszenna (mąka pszenna graham 6,8%), woda, otręby pszenne, jogurt, mleko odtłuszczone w proszku, gluten pszenny, olej roślinny, drożdże, cukier, sól, stabilizatory (E412, E341), ekstrakt słodowy emulgatory (E472e, E471) regulator kwasowości (dioctan sodu), śladowe [...]