[...] z szynką , pomidor/ogórek , jogurt sojowy z gruszką kolacja : omlet z białkiem wiem , że jem mało białka , kurczaka wogóle nie jem . Niestety dużo produktów nie mogę jeść tak jak , gluten , laktoza, jajka , orzechy i ryż . Jeśli mam możliwość to serki wiejskie , twarogi jem ile wlezie :) Zmieniony przez - atrycja w dniu 2018-01-11 22:07:06
Yhy, ten gluten %-) http://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBI%C4%86_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIA%C5%81U%2E-t922822.html wrzuć ankietę i to jak jadasz, nic o Tobie nie wiadomo. Opuchnięcie możę być również reakcją uczuleniową.
Gdzie tu w tej diecie jest białko? Gdzie sa tłuszcze? Co złego w ziemniakach? Przy niedoczynności i hasi to się eliminuje gluten i nabiał. Przy zdrowej diecie eliminuje się słodzone jogurty. Dieta - dramat.
Nie powinno w nich być tych substancji. Chyba, że producent na linii przetwarza również produkty zawierające np. gluten. Wtedy śladowe zanieczyszczenia są możliwe.
Sibo nie musi się objawiać biegunkami, mogą to być także zaparcia. Przy problemach z przewodem pokarmowym gluten i cukier powinny iść w odstawkę ponieważ są to dwa czynniki, które najbardziej szkodzą jelitom.
Kazde ziarno posiada gluten w mniejszym czy większym stopniu. Owies akuray i tak ma go malo. Co do chleba albo rob swoj chleb albo od czasu do czasu kup w sklepie orkiszowy pełno ziarnisty . bochenek na tydzien to nic wielkiego
[...] tak sądzisz ? mi to ogólnie samo lekarz powiedziała i stwierdziła że mam chorobe duringa bo mam za uszami podskórne gule, pod brodą i na szyji. Druga Pani doktor powiedziała że na gluten nie wyszła nie tolerancja ale napewno mam celiakie. Masakra nie wiem już sam co mam o tym wszystkim myśleć, ale dziekuje bardzo za zainteresowanie moim tematem.
Miałem taki sam problem i to głównie na masie( czyli praktycznie cały rok). Wyeliminowałem wszystko co zawiera gluten- chleb,bułki, makarony biale i ciemne, platki owsiane i BANANY, do tego stosowalem również sanprobi IBS. Adaptacja do normalności trwała około 2 tygodni, teraz nie mam prawie wogóle gazów tych cichych, nieprzyjemnych, a do toalety [...]
Witam, we wszystkich odżywkach białkowych na bazie białka serwatkowego nie ma glutenu, więc bez obaw możesz je stosować. Co do pozostałych suplementów, warto przeglądać opisy. Jeśli w którejkolwiek znajduje się gluten to jest on wymieniony na etykiecie produktu lub brakuje informacji "produkt wolny od glutenu". Jeśli masz wątpliwości o jakąkolwiek [...]
Witaj, to jakiej mąki użyjesz zależy od Ciebie, Twoich preferencji i ewentualnie stanu zdrowa. Mąka pszenna ma dość złą sławę, ponieważ słynie z glutenu, tego, że jest biała itp. Choć od zjedzenia naleśników z mąki pszennej nic nam się nie stanie, to trzeba pamiętać, że mąka ta występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Dlatego [...]
od razu czyli rozumiem, że dzień starczy ale chodzi o wszystkie rzeczy które mogą to powodować czyli np. gluten, gazowane, foodmaps, zbożowe produkty itp. czy wyjątków nie ma? Jeśli chcesz eliminować coś z diety to najlepiej robić pojedynczo, oraz najlepiej cały tydzień. Wtedy zapisujesz sobie odczucia i co zostało wyeliminowane. Pozdrawiam
Witam ,trzeba zdawać sobie sprawę ,że odżywki białkowe mogą co najwyżej stanowić jej uzupełnienie diety a nie podstawę. Jaką odżywkę białkową wybrać ? Ważne jest żeby odżywka, którą kupujemy zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko i wolna była od dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Choć wydawać by się mogło, że [...]
[...] potrzebę podjadania między posiłkami. Wafle ryżowe mogę stanowić też pewną alternatywę dla pieczywa w przypadku osób mających problem z nietolerancją czy nadwrażliwością na gluten. O ile wybierzemy produkt otrzymany z brązowego ryżu, będzie on zawierać także pewną ilość błonnika oraz niacyny, magnezu, cynku, miedzi i sporą dawkę manganu. Jeżeli [...]
[...] jest głównie źródłem węglowodanów, a co z tłuszczami czy białkami. Myślę, że spożywanie węglowodanów, głównie z pieczywa nie zawsze może mieć dobre skutki. Nie chodzi mi o gluten, lecz o mykotoksyny, które mogą być w zbożu, z którego produkowany jest chleb. Jeżeli masz ochotę na spożywanie pieczywa, to lepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie go [...]
[...] pokarmową lub nietolerancją pokarmową. Na pewno warto wykonać testy alergologiczne. Pierwszy czynnik jaki widzę, a jaki bym osobiście odstawił, to produkty zawierające gluten. Wszelkiego rodzaju pieczywa, ciasta, ciastka itp. Kolejna z rzeczy na którą należałoby zwrócić uwagę to nadmiar błonnika, który może powodować zaparcia. Zalecana [...]
Ok. Bede kombinowal. Wyrzuce z ''diety'' produkty mleczne (ponownie) i tym razem wyklucze tez gluten i zobaczymy. Wrzucam tez wyniki testow na alergie i nietolerancje pokarmow. Teraz tak patrze na ten test i nie wiem jak mi umknelo, to ze mam nietolerancje na pszenice i zyto. A test robilem ponad rok temu. [...]
[...] które teoretycznie mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób. Raczej bym sugerował eliminować je po kolei, a nie wszystko na raz. Jeżeli wyeliminujesz jednocześnie gluten, nabiał, dodasz błonnika, zwiększysz ilość spożywanych płynów, wyeliminujesz produkty foodmap, to w efekcie nie będziesz wiedział co było powodem Twoich problemów.
Racja. Wiec na pierwszy ogien idzie gluten i wszystkie produkty pszenne. Tym bardziej, ze kiedys juz odtstawilem na miesiac nabial i zadnych pozytywnych efektow nie zauwazylem.Możesz sam drogą eliminacji wywalac poszczególne produkty jednak warto w między czasie porobic jakies badania bo bedziesz miał czarno na białym konkretne informacje . [...]
[...] może być dość dużo i nie tak łatwo jest dojść do tego z czego wynika problem. Najczęściej jest to laktoza, zbyt dużo/mało błonnika w diecie, zbyt mało płynów w ciągu dnia, gluten, produkty foodmap. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykułach przedstawionych poniżej: [...]
Możesz mieć równie dobrze jakieś nietolerancje na przykład laktoza, gluten itp i nie jest powiedziane że to od błonnika bo to wcale nie jest jakaś ogromna ilość. Oczywiście jeżeli masz jakieś podejrzenia w tym kierunku to możesz zmniejszyć jego ilość na przykład do 20 – 30 g i sprawdzić po kilku dniach Czy jest poprawa, jednak jeżeli nie będzie [...]