[...] ze wspomaga rozwój masy mięśniowej. Dostępny w aptece bez recepty. Charakterystyka składników pokarmowych: Węglowodany: - jeden gram węglowodanów dostarcza 4 kalorie, - glukoza, która pochodzi z węglowodanów, stanowi niezbędny składnik odżywczy dla mózgu i układu nerwowego, - węglowodany dają energię mięśniom podczas wysiłku fizycznego, - [...]
Witam wsyztkich, ćwiczę na domowej sprzęcie (ławka, sztanga, sztangielki) już jakieś 3 lata, jednak dopiero niedawno postanowiłem się swóje treningi niejako "uporządkować", tak żeby ten cały wysiłek faktycznie nie szedł na marne. Mój plan treningowy zamieszczam poniżej. Co do diety to nie postępuje wg żadnej konkretnej, jednak ze spokojnym [...]
[...] była sprawdzana w 3 badaniach również bez znacznej różnorodności. Spożywanie FRC zwiększało ISI o 4,95 punkta. Wartość QUICKI (quantitative insulin sensitivity index) oraz glukoza w trakcie postu nie zmieniła się wraz z konsumpcją FRC. Brak było odpowiedniej ilości danych by zanalizować wpływ FRC na poziom insuliny. FMD i procesy zapalne. [...]
[...] powolne. W celu uwiarygodnienia powyższej tezy podjęto odpowiednie badania w Wielkiej Brytanii. Na liście eksperymentów znalazły się dwa wspomniane wyżej cukry proste - glukoza i trehaloza. Chodziło o zbadanie, jaki wpływ ma konsumpcja obydwóch składników na aktywność insuliny przed rozpoczęciem treningu. Jak oczekiwano, suplementacja [...]
####Kreatyna i dodatki#### Niektóre badania zbadały skutki łączenia kreatyny z innymi środkami odżywczymi żeby określić czy działanie kreatyny jest ograniczone czy też występuje efekt synergii. Tekst ten jest przeglądem niektórych badań dotyczących łączenia kreatyny z innymi środkami odżywczymi: białkiem, węglowodanami, glutaminą, magnezem i [...]
[...] rodzaje węglowodanów, dzięki czemu możliwa jest energetycznie wydajna, a zarazem bardzo intensywna praca mięśniowa. Źródłem energii mogą być zarówno węglowodany proste (glukoza, fruktoza, trehaloza, izomaltuloza) jak i węglowodany złożone (maltodekstryny, wysokocząsteczkowe węglowodany jak amylopektyna przypominające strukturą glikogen [...]
[...] stosowania MCT - to kompleks kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości. Jego niepowtarzalną zaletą jest fakt, że wchłania się do krwiobiegu równie szybko jak glukoza, a do spalenia potrzebuje dwukrotnie mniej tlenu, niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Ponadto olej MCT nie ma tendencji do magazynowania w ustroju w postaci tkanki [...]
[...] potreningowy posiłek? Główny cel, jaki nam przyświeca, to wybór jak najszybciej przyswajalnych rodzajów tych odżywek. Z węglowodanami nie ma większego problemu: zalecane są glukoza i maltodekstryna. Natomiast z szybko przyswajalnych białek mamy do dyspozycji tylko hydrolizaty serwatki, ewentualnie mikrofiltrowane koncentraty. A czy można [...]
[...] na beztlenowy, w którym występuje mleczan musi być przygotowany na finisz.Także nie jest to takie proste utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej. Głównym źródłem energi jest glukoza. Jest ona rozkładana w organizmie po czym wędruje do krwi a ta przekształcana jest w pirogronian, po czym następuje zmiana w procesie chemicznym na ATP jest to [...]
[...] w domu)pije sobie sok własnej roboty przy użyciu sokowirówki najczesniej wrzucam tam pomarańcze i cytryne, ew. kiwi i dodaje do tego 3 łyżeczki glukozy, dowiedziałem się że glukoza może byc w jakimś stopniu nie bezpieczna dla zdrowia ale jak na moje ta glukoza jest chyba lepsza niz cukier biały krystaliczny dodam że staram sie od pewnego czasu [...]
[...] ojcu zasugerować coś innego póki determinacja jest na tyle duża,że pewnie by się zdecydował. Dostępne badania chronologicznie: 27 Maja 2009 HDL 1,12 LDL 5,09 trojgl 1,73 glukoza 6,37 mocznik 4,8 waga 95 kg 15 lipca 2009 calkowity cholesterol 7,2 glukoza 6,7 waga 98kg Od 1 wrzesnia start diety 25 listopada 2009 waga 84 kg Calkowity cholesterol [...]
[...] (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Monosacharydy to cukry mające 3-7 atomów węgla w cząsteczce. Z punktu widzenia odżywiania najważniejsze są cukry 6-ciowęglowe - glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza. Disacharydy zbudowane są z dwóch cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym. Są to: - maltoza- składająca się z [...]
[...] W ocenie produktów przynoszących szybko dużą ilość energii, bez wywoływania dolegliwości trawiennych lub innych reakcji ubocznych, miód w skali 1-10 otrzymał 9 punktów, glukoza - 7,5, cukier nierafinowany - 6, a cukier rafinowany - tylko 4,5 punktu. Korzystne działanie miodu uzasadniają także badania efektywności zawodników. Po podaniu miodu [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza) - przechodzą przez żołądek najszybciej węglowodany złożone (np.skrobia) - znajdujące się np. w ryżu, płatkach, chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza) - przechodzą przez żołądek najszybciej węglowodany złożone (np.skrobia) - znajdujące się np. w ryżu, płatkach, chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie [...]
"Duże znaczenie w żywieniu sportowców mają aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA), gdyż na podstawie badań wykazano, że długotrwały wysiłek fizyczny powoduje wzrost osoczowego wskaźnika TRP/BCAA = stężeń tryptofanu w stosunku do innych aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), dzięki czemu zwiększa się produkcja jednego z ważniejszych [...]
Mimo że wielu badaczy uważa, że dodatkowe przyjmowanie białka nie jest konieczne , to jednak chciałbym przedstawić jedno z badań, z którego wynika, że warto przyjmować dodatkowe suplementy białkowe. Zwracałam uwagę powyżej na duże znaczenie w żywieniu sportowców aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA), gdyż na podstawie badań wykazano, że [...]
[...] obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do [...]
[...] a także cukrzycy ciążowej. Czym jest insulina? Insulina to nic innego, jak anaboliczny hormon peptydowy wydzielany przez trzustkę w momencie, gdy w krwiobiegu pojawi się glukoza. Ta pojawia się po zjedzeniu i strawieniu węglowodanów. Insulina wykazuje działanie ogólnoustrojowe, odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów. Dzięki [...]
Mając już dość tego co widzę i czytam na forach internetowych, czy to na facebooku, a nawet i w mediach na temat węglowodanów i insuliny postanowiłem coś z tym zrobić. Sam kiedyś popadłem w ten cały gówniany wir, strachu przed glutenem, nabiałem, ale jednak zawsze obawa przed węglowodanami i insuliną była największa. Jednak wyszedłem z tego, [...]