[...] GLUT przemieszczają się z wnętrza komórek w pobliże błony komórkowej i odbierają glukozę. W ten sposób wnika ona do komórek. Zatem insulina jest niezbędna do tego aby glukoza mogła dyfundować do wnętrza. Od działania tego hormonu uzaleznione sa komórki miesniowe, serca i tkanki tłuszczowej. Insulina nie wpływa na transport glukozy jedynie [...]
[...] powolne. W celu uwiarygodnienia powyższej tezy podjęto odpowiednie badania w Wielkiej Brytanii. Na liście eksperymentów znalazły się dwa wspomniane wyżej cukry proste - glukoza i trehaloza. Chodziło o zbadanie, jaki wpływ ma konsumpcja obydwóch składników na aktywność insuliny przed rozpoczęciem treningu. Jak oczekiwano, suplementacja [...]
Współczesne badania na temat wpływu fruktozy i cukru na zdrowie Amerykański uczony twierdzi, że poza ilością spożywanych kalorii oraz brakiem ruchu są też inne powody wzrostu otyłosci; są nimi środki dodawane do przez producentów do żywności Niniejszy dokument jest wywiadem jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący [...]
[...] skąd odparowuje i w ten sposób obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składników mineralnych. Kiedy zaczyna brakować wody, której [...]
Witam wsyztkich, ćwiczę na domowej sprzęcie (ławka, sztanga, sztangielki) już jakieś 3 lata, jednak dopiero niedawno postanowiłem się swóje treningi niejako "uporządkować", tak żeby ten cały wysiłek faktycznie nie szedł na marne. Mój plan treningowy zamieszczam poniżej. Co do diety to nie postępuje wg żadnej konkretnej, jednak ze spokojnym [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
[...] jaką uzyska ze spalania wytworzonej glukozy. Bilans energetyczny wychodzi na zero. Organizm utrzymuje cykle jałowe, z których nie ma z nich korzyści energetycznych, albowiem glukoza jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wszystkich komórek nerwowych i krwinek czerwonych, bez niej komórki te nie mogą podtrzymać procesów życiowych. [...]
[...] Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm niz glukoza. Ma mniejsze IG wiec z tego powodu jest polecana przed dietetykow dla diabetykow. [...]
Trening: I dzień treningowy: 1. Klatka piersiowa: - Wyciskanie na ławeczce prostej szerokim uchwytem 12 x 4 - Wyciskanie na ławeczce skośnej w górę 12 x 4 - Wyciskanie na ławeczce skośnej w dół 12 x 4 - Rozpiętki na maszynie 12 x 4 Lub (ostatnio 3 razy robiłem taki trening, ponieważ zauważyłem, że wewnętrzne części klatki piersiowej słabo mi się [...]
nie wiem jak odczytać wyniki,bo mam tak-glukoza na czczo 4.40 glukoza po 1godz.6.90 i glukoza po 2godz.9.60 co to znaczy?lekarz powiedział że cukier jest za wysoki ale nie powiedział o ile kazał iść do diabetologa ale najpierw chcę się zorientować czy to naprawdę konieczne,bardzo proszę o odpowiedż
KREATYNA - Najważniejszy i jak dotąd najskuteczniejszy dozwolony anabolik Kreatyna jest ważnym, bardzo skutecznym i najpopularniejszym suplementem sportowym. Jest ona aminokwasem znajdującym się głównie w mięśniach (95%), w postaci fosfokreatyny i wolnej kreatyny, a także - w małych ilościach - w jądrach i mózgu. W ciągu doby organizm człowieka [...]
Jak stosować kreatyna z glukozą ? Biorę 5g kreatyny rano i 5g po treningu. W dni nietreningowe tylko rano. Czy wsypywać kreatyne do shakera razem z glukozą? Ile glukozy ? W jakiej ilości wody rozpuszczać? Można to pić razem ? (w sensie kreatyna wymieszana z glukozą) obowiązkowa fotografia sylwetki ( przód lub tył): nie posiadam Wiek: 15 [...]
[...] rodzaje węglowodanów, dzięki czemu możliwa jest energetycznie wydajna, a zarazem bardzo intensywna praca mięśniowa. Źródłem energii mogą być zarówno węglowodany proste (glukoza, fruktoza, trehaloza, izomaltuloza) jak i węglowodany złożone (maltodekstryny, wysokocząsteczkowe węglowodany jak amylopektyna przypominające strukturą glikogen [...]
[...] Węglowodany możemy podzielić na proste oraz złożone. Węglowodany proste, czyli inaczej cukry są najmniejsze i zbudowane wyłącznie z pojedynczej cząsteczki, jak na przykład glukoza. Węglowodany złożone to połączone ze sobą cukry proste w jedną, dużą cząsteczkę. W organizmie człowieka, najważniejszym źródłem energii dla wszystkich komórek jest [...]