[...] jedni robią masę przy 2g białka a inni przy 3 (bez wspomagaczy) przy tej samej ilości kcal w diecie. Od czego to zależy itd. oraz zależności odnośnie ww, t itd. Wiemy, że glukoza jest najbardziej pożądanym źródłem energii i organizmowi najlepiej jest korzystać z niej, ale to nie znaczy że tłuszcze są gorsze. Glukoza jest tylko lepsza od [...]
[...] że nad ranem zasoby glikogenu i białka są wyczerpane, a w organizmie przeważa rozpad białka nad jego syntezą, czyli powstaje ujemny bilans białkowy. glutamina dextroza glukoza maja podobny składnik ,chyba że mi się juz całkiem po***ało :) Glukoza (inaczej: glukopiranoza, glikoza, dekstroza (α-glukopiranoza), cukier gronowy, cukier [...]
[...] Po ok. 12-18h postu ~2/3 energi stanowic będą wolne kwasy tłuszczowe. Pozostale ~1/3 stanowic bedzie 'glukoza'. Po całonocnym poście (z calkowitej glukozy) ~50% (47-54%) stanowic będzie glikogen watrobowy (glikogenoliza-rozkład glikogenu do glukozy) + ~50% glukoza powstała w [...]
[...] ostatniego posilku - jaki katabolizm ku**a?" I drugi fragment: "Po ok. 12-18h postu ~2/3 energi stanowic będą wolne kwasy tłuszczowe. (...) Pozostale ~1/3 stanowic bedzie 'glukoza'. Po całonocnym poście (z calkowitej glukozy) ~50% (47-54%) stanowic będzie glikogen watrobowy (glikogenoliza-rozkład glikogenu do glukozy) + ~50% glukoza powstała w [...]
[...] i dzięki insulinie i tak nasz organizm sprowadza je do cukrów prostych rozbijając w drobny mak. Nie w drobny mak tylko w *glukoze*. - Ciekawe a ja cały czas myślałem że glukoza przemienia się w ATP polegającą na podziale,czyli rozkładzie cząsteczki glukozy w czasie którego powstają dwie nowe cząsteczki,każda trójwęglowa.To jest ten mój [...]
[...] tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe [...]
Cześć! Na wrzesień planuję cykl masowy. Zdecydowałem że zastosuję kreatynę (to będzie już mój 6 cykl kreatynowy). Nie mam zbyt wiele kasy, na cykl mam przeznaczone 200-250zł. Kreatynę będę przyjmował tak jak zwykle to robię (1porcja =5g kreatyny) w dni bez treningu 2 razy dziennie: rano i po południu, a w dni treningowe 3 razy dziennie: rano, [...]
[...] tym mniejsza jest liczba miejsc (receptorów) w błonach komórkowych z którymi może związać się insulina i odpowiednio zadziałać. W warunkach nasilonej oporności insulinowej, glukoza nie mając możliwości przedostania się do wnętrza komórek wywołuje zjawisko hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi), co dla ogólnego funkcjonowania [...]
[...] czas, ATP musi być regenerowane także innymi drogami. Składnikami energetycznymi wykorzystywanymi do odtwarzania ATP, oprócz fosfokreatyny są również: glikogen mięśniowy, glukoza wychwytywana z krwi, wolne kwasy tłuszczowe, ketokwasy i aminokwasy. O tym jednak, który z powyższych składników w danym momencie dominuje w przemianach [...]
[...] tzn. ich receptory nie reagują na obecność hormonu. Mechanizm umożliwiający transport glukozy do wnętrza komórki jest tym samym zablokowany. W efekcie nie wchłonięta glukoza gromadzi się w coraz większej ilości "na zewnątrz", we krwi. - Stało się dla mnie jasne - wspomina Hoyer - że pewne przypadki Alzhei-mera i cukrzycy mają jedną cechę [...]
[...] jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak [...]
[...] wędzona 25 Śledź solony 25 Kapusta pekińska 25 Papryka czerwona konserwowa 25 posłek 4 przed treningiem (ile minut mam to wypic przed treningiem ) system protein 80 30g glukoza 50g posiłek 5 po treningu (to mam wypić zaraz po treningu tak ) system protein 80 25g glukoza 80g posiłek 6 (po jakim czasie mam go zjeść makaron razowy 100g [...]
[...] jedynym paliwem dla mózgu i krwinek w związku z czym,spadek jej poziomu poniżej pewnej wartości skutkuje całkowitą niemożnością kontynuowania wysiłku.glukoza stymuluje także trzustke do uwalniania insuliny-hormony wprowadzającego substraty do tkaten(dlatego też glukoza często wykożystywana jest jako transporter kreatyny) [...]
[...] ulubionym paliwem mięśni, ich obecność spowalnia degradacje białka i podnosi poziom jego syntezy. Obecność ketonów "włącza" hormonalny mechanizm w którym sygnały dostarczają glukoza, insulina albo wysoki poziom insuliny do glukagonu. Wszystkie "systemy" nastawione są na spalanie tłuszczu a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że [...]
[...] ulubionym paliwem mięśni, ich obecność spowalnia degradacje białka i podnosi poziom jego syntezy. Obecność ketonów "włącza" hormonalny mechanizm w którym sygnały dostarczają glukoza, insulina albo wysoki poziom insuliny do glukagonu. Wszystkie "systemy" nastawione są na spalanie tłuszczu a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że [...]
[...] źródło energii dla Twoich mięśni, bowiem z cząsteczki glukozy pochodzącej z glikogenu, w czasie glikolizy beztlenowej zyskasz 3 mole ATP, a gdy substratem jest wolna glukoza zyskasz 2 mole tego bogatoenergetycznego związku. Dlatego: NAPEŁNIJ SWÓJ GLIKOGEN MIEŚNIOWY. WĘGLOWODANY W TRAKCIE TRENINGU, ZAWODÓW Uzupełnianie zasobów glikogenu, [...]
[...] wzrost degradacji tychże aminokwasów, który prowadzi do syntezy alaniny z pirogronianu oraz glutaminy. Nie wnikając głęboko w biochemiczne szczegóły zagadnienia cykl glukoza-alanina, odbywający się pomiędzy mięśniami a wątrobą, stanowi wyjątkowo istotny proces w utrzymaniu optymalnego stężenia glukozy we krwi w trakcie trwania [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza) - przechodzą przez żołądek najszybciej węglowodany złożone (np.skrobia) - znajdujące się np. w ryżu, płatkach, chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie [...]