Mimo że wielu badaczy uważa, że dodatkowe przyjmowanie białka nie jest konieczne , to jednak chciałbym przedstawić jedno z badań, z którego wynika, że warto przyjmować dodatkowe suplementy białkowe. Zwracałam uwagę powyżej na duże znaczenie w żywieniu sportowców aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA), gdyż na podstawie badań wykazano, że [...]
[...] z objętością. Powiedzmy, że 10 x 10 będzie odpoczynkiem, jeśli chodzi o objętość %-) 3. Jak stanę masowo i siłowo, to przed treningiem celem przerwania postu będzie leciała glukoza (25 złotych za 5 kg %-) cukru), wpc/bcaa+eaa (preferowałbym wpc), mct- na przedtreningowy nie będzie czasu. W to raczej wątpię, bo tarczyca bardzo chętnie przywita [...]
[...] tłuszcze Gdy nie jesz, bądź ćwiczysz, organizm musi pobierać energię ze źródeł węglowodanów, tłuszczy i białek. Najważniejszym źródłem energii dla Twojego organizmu jest glukoza. Pierwszą linią obrony w utrzymaniu homeostazy energetycznej jest rozkładanie glikogenu do pojedynczych cząsteczek glukozy - proces ten zwany jest glikogenolizą. [...]
[...] czas temu zapoczątkowałem temat http://www.sfd.pl/WIELKA_%C5%9ACIEMA_Z_GLUKOZAMINA-t177372.html z bardzo ciekawym artykułem który wyjaśnia możliwości działania środków z glukozamina. artykuł po pewnym czasie ostał zamknięty ale myślę że warto się zapoznać z treścia artykułu bo coraz więcej osób ma problemy ze stawami A oto co znalazłem o [...]
W ostatnim materiale poruszyłem co nieco kwestię tego jak istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, a także przybliżyłem możliwości „ucieczki” wody z ustroju w zależności od różnorakich czynników, poziom zawartości wody w różnych częściach ciała, jak również stężenia najistotniejszych elektrolitów w pocie i osoczu. Pokrótce omówiona została [...]
Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]
[...] poprawia komfort życia osób chorych na cukrzycę. Jaką ma przewagę nad stosowaną do tej pory insuliną klasyczną? Głównym paliwem, dzięki któremu możemy aktywnie żyć, jest glukoza. Ten cukier prosty powstaje przy trawieniu węglowodanów. Wraz z krwią jest transportowany do wnętrza komórek i zamieniany w energię. Aby glukoza mogła wniknąć do [...]
[...] stresowych. Cukrzyca typu 2 W tym typie cukrzycy wrażliwość tkanek na insulinę jest obniżona. Natomiast wysiłek fizyczny zwiększa ją. W trakcie ćwiczeń zawarta we krwi glukoza (cukier) jest w większej ilości wykorzystywana w celu pozyskania energii potrzebnej mięśniom do pracy. Ponadto ruch sprzyja redukcji masy ciała, co ma niebagatelne [...]
[...] organizmu. Kreatynę można stosować samodzielnie - ale przyjmowanie jej razem z cukrami prostymi powoduje wzrost skuteczności kreatyny dodatkowo nawet o 50%. Takie cukry to glukoza, fruktoza, dekstroza. Niektórzy proponują stosowanie kreatyny z miodem, ponieważ zawiera on dodatkowe, cenne mikroelementy. Cukry powodują "strzał insulinowy", który [...]
[...] Większość tkanek w organizmie człowieka może działać utleniając kwasy tłuszczowe, ketony lub glukozę, która jest otrzymywana na drodze neoglikogenezy ( neo - nowa, gliko - glukoza, geneza- powstawanie) ( w okresie braku dietetycznych węglowodanów)z białka (zarówno dietetycznego jak i ustrojowego) glicerolu ( tłuszczu) i mleczanu oraz [...]
"O tym że drastyczne niskokaloryczne diety nie przynoszą trwałych efektów w procesie odchudzania,przekonał sie zapewne każdy, kto choć raz na szybko próbował zrzucić kilka kilogramów.Decydując sie na głodówki nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze nagłe restrykcje żywieniowe są nie tylko nieskuteczne, lecz często wywierają negatywny wpływ na [...]
Na pewno wiesz, że musisz jeść węglowodany by mieć paliwo w czasie swoich biegów. Ale czy wybierasz najlepsze? Biegacze od dawna stosują dietę wysokowęglowodanową - praktycznie to oni ją wymyślili. I chociaż ostatnio w miediach jest sporo ostrzeżeć przed jedzeniem już nie tylko słodyczy, ale węglowodanów jako takich w nadmiernych ilościach, to [...]
[...] pobudzeni. Praca glukagonu jest zaburzona przez stale podniesiony poziom insuliny. Utylizacja WKT jest zablokowana, a głównym substratem w spalaniu komórkowym jest dostępna glukoza. Kolejno po obiedzie (o dużym IG) poziom Glc spada. Około 15 czujemy że jesteśmy zmęczeni, głodni, mentalnie ospani. Pijemy kawę/jemy. Likwidujemy głód, podnosimy [...]
[...] ciut wrażliwszy na mono. Za tydzień zacznę więc sobie kolejny cykl. Zaopatrzyłem się znowu w Ultimate Creapure i do tego CP. Przez 1szy tydzień chcę brać : DT: 5g mono+glukoza po przebudzeniu, 9g CP przed treningiem, 5gmono+caps tauryny+glukoza po treningu (a po kolejnych 20 minutach mój mix białkowo-carbowy) DNT: 5g mono+gluk po [...]
Witam :) Zakładam blog tutaj z 2 powodów: chciałbym mieć wszystko w jednym miejscu opisane dla siebie, oraz chciałbym, żebyście tutaj zaglądali, oceniali, krytykowali, motywowali, doradzali, zmieniali etc. Więc: Imię: Maciek Wiek: 16 lat Wzrost: 175 cm Waga: 55 kg Budowa: Ektomorfik Staż w życiu: 5-6 miesięcy splitu w 2006 roku Wymiary [...]
[...] węglowodany”, czyli dekstrozę zwana też glukozą. Uzasadnienie dla tej praktyki jest dość dobre i w zasadzie przedstawiłem je pokrótce w poprzednim akapicie. Cukry takie jak glukoza wpływająca sekrecję insuliny, a ta dodatnio oddziałuje na transport kreatyny do mięśni. Tyle że beztroskie zajadanie się cukrem do każdej dawki kreatyny może w [...]
[...] białek (AGEs). Jeśli chcesz zobaczyć łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje [...]