[...] Daktyle Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów .Obok cukrów występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Daktyle są traktowane jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast, spożywa jako przekąskę. W krajach arabskich owoce palmy daktylowej wykorzystuje się do wyrobu [...]
[...] wewnątrz komórkowych, jakie składają się na system drugich przekaźników. Przekaźników systemie tym NA jest pierwszym przekaźnikiem a drugim jest Cykliczny Adenozyno Monofosforan (cAMP). Cały łańcuch reakcji, jaki występuje po przyjęciu efedryny wygląda następująco: 1) Efedryna stymuluje sympatyczne zakończenia nerwów do wytwarzania NA. 2) [...]
[...] można przyrządzać zarówno świeże, jak i w postaci mrożonek (takie nawet smaczniejsze) , są bardzo zasobne w witaminy (A, C, Bi, B2, PP) i sole mineralne (dużo wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), białka mają więcej niż kalafiory. Są zasadotwórcze . Brukselka- ma dużą wartość odżywczą. Ze wszystkich kapustnych zawiera najwięcej białka [...]
[...] tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających kreatynę zauważyło także poprawienie swoich parametrów [...]
[...] najwartościowsze białka, białka złożone (lipoproteidy, metaloproteidy, fosfoproteidy). Średnio w 100g żółtka znajduje się ok. 1100mg cholesterolu. Zawartość cholesterolu i fosforu w produktach żywnościowych może być prostym wyznacznikiem wartości biologicznej białka. To produkty, w których znajduje się najwięcej cholesterolu i fosforu a mało [...]
[...] Jeden średniej wielkości owoc to średnio 400 kalorii. BAKŁAŻAN - USPOKAJA To warzywo nazywane również oberżyną jest niskokaloryczne, bogate w minerały, zwłaszcza potas i fosfor, witaminy z grupy B oraz C, glukozę i błonnik. Bakłażan działa lekko uspokajająco, łagodzi drgawki u chorych na padaczkę i Parkinsona, a zawarty w nim potas chroni [...]
[...] tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających kreatynę zauważyło także poprawienie swoich parametrów [...]
[...] Wybaczcie naukowe informacje, ale przydadzą się one później . SAA ZWIĘKSZAJĄ SYNTEZĘ FOSFOKREATYNY Ci, którzy stosowali produkty kreatynowe takie jak monowodzian czy fosforan, zdają sobie sprawę z efektów, jakich może dostarczyć większa ilość kreatyny. Kiedy dostarczone są sterydy anaboliczno - androgenne (SAA), powodują one wzrost [...]
[...] do przeczytania do konca "Gazeta Wyborcza", 26. października 2002r. Wolnoamerykanka mięsna Tomasz Lipko Kupując szynkę w sklepie, nikt z nas nie wie, czy woda z wielofosforanami i pochodnymi azotu zajmuje w niej 30, 50 czy 70 procent Na środku peklowni stoi głośno pracująca trzęsąca się maszyna wielkości dużej pralki. To główna [...]
[...] jelicie cienkim (lepsze przyswajanie w kwaśnym odczynie), szybkości przesuwania się treści pokarmowej w jelicie, rodzaju związku w jakim wapń występuje i stosunku wapnia do fosforu. Bardzo dobre warunki do przyswajania występują, gdy wapń dostaje się z białkiem i laktozą, ważna też jest obecność witaminy D. Negatywnie wpływają na przyswajalność: [...]
[...] wcześniej sądzono, dostarczyć 65% całkowitej liczby kalorii z węglowodanów. Rozłożone węglowodany są magazynowane w mięśniach i wątrobie w postaci glikogenu. W połączeniu z fosforanem kreatyny glikogen tworzy ATP niezbędne dla skurczu mięśni. Czyli im więcej węglowodanów, tym więcej ATP, ale nie czyni to lepszego treningu. Chociaż węglowodany [...]
[...] wcześniej sądzono, dostarczyć 65% całkowitej liczby kalorii z węglowodanów. Rozłożone węglowodany są magazynowane w mięśniach i wątrobie w postaci glikogenu. W połączeniu z fosforanem kreatyny glikogen tworzy ATP niezbędne dla skurczu mięśni. Czyli im więcej węglowodanów, tym więcej ATP, ale nie czyni to lepszego treningu. Chociaż węglowodany [...]
[...] lnianego. metionina - aminokwas egzogenny zawierający siarkę połączoną z grupą metylową. Wchodzi w skład białek, a ponadto, po zaktywowaniu przez kwas adenozynotrójfosforowy, jest głównym dawcą grup metylowych (biosynteza choliny i adrenaliny); stosowana jest w uszkodzeniach i zmianach zwyrodnieniowych miąższu wątroby (stłuszczenie, [...]
[...] źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana, woda pitna. Fosfor: Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia przy [...]
WITAM!! Kiedyś na forum temat wzrostu poruszył sebas999 . Dał on linka do strony o tej tematyce niestety była ona po angielsku i sam nie potrafił jej przetłumaczyć.Na tej stronie znajduje sie mnóstwo informacji więc poszedłem na łatwizne i wrzuciłem tekst do translatora.Przepraszam wszystkich za ten okropny język ale tak to z translatorami [...]
[...] - lioleinowego (55%), linolenowego (4%), kwasów tłuszczowych C22-C24 włącznie z arachidonowym (5,5%) oraz olejowego (9,8%) i palmito-olejowego (8,6%). Zawiera też fosforan choliny (w przeliczeniu na fosfor - 2,2%). Jest ważniym składnikiem tkanki nerwowej i mózgowej, występuje też w jajach kurzych. Produkt handlowy pochodzi głównie z [...]
[...] Cebula jest źródłem: olejków lotnych, witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C), pektyn, białka, składników mineralnych (miedź, siarka, cynk, żelazo, wapń, fosfor), glikozydów flawonowych. Zastosowanie Cebula granulowana ma zastosowanie do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu, sałatek, [...]
[...] one znajdować się w codziennej diecie. 5. Sole mineralne. Są to substancje ważne dla zdrowia, ale często niedocenione. Do najważniejszych należą: wapń, jod, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i woda która jest też niezbędnym składnikiem pokarmowym, koniecznym we wszystkich procesach przemiany materii. Powinniśmy wypijać około 1,75 litra płynu [...]
[...] B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. [...]
[...] może podziel się jakimiś uwagami nad jego przewaga nad zwykłym białym ryżem? Z składników można wyczić że ciemny ma więcej błonnika (w sumie biały nie ma go wcale) ma tez fosfor,żelazo i kilka witamin.A jak to w końcu jest z indexem glikemicznym tych produktów.Czy to prawda że jednak brązowy jest lepszy dla "pakerów" bo rozkłada się wolniej i [...]