[...] soja, ale i tak warto ją włączyć do diety. Poza komosą ryżową i soją białko dla wegan może pochodzić także z innych źródeł roślinnych, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, orzechy, pestki, nasiona czy bób. Jeśli chodzi o suplementację, białko wegańskie z odżywki jest pozyskiwane głównie z soi, ryżu, grochu i konopi. Na rynku jest [...]
[...] treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom [...]
[...] nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), chyba że ktoś mieszka w Afryce czy na Nowej Gwinei. Podawanie jodu może zaostrzać przebieg rozmaitych chorób tarczycy, a szczególnie gdy stosuje się [...]
[...] do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. [...]
[...] drobiem, ziemniakami, ziarnami i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można [...]
[...] krwi pozwala regulować np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. nieprzetworzona kukurydza, proso, owies, pszenica i brązowy ryż) co najmniej 400 g (tj. 5 porcji) owoców i warzyw dziennie, z [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
[...] okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie [...]
[...] poty nudności duszność Źródła witaminy B1 Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz , drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. ,Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy [...]
Witam! Poszperałem troche po necie i znalazłem sporo ciekawych materiałów na temat rzeźby, odchudzania itp. itd. Jest tu troszeczke na temat supli, treningu i odzywiania podczas robienia rzeźby. Pod każdym materialem podaje źródło z których dany fragment zostal zaczerpniety Oczywiście jest to tylko fragment - jeżeli ktos jest zainteresowany to [...]