Faftaq jak już poruszyłeś temat, to przy okazji. Mówisz o dietach ketogennych. Są jakieś uzasadnienia dla tezy, że ketoza chroni białka mięśniowe przez rozpadem? Czytałem chyba nawet na body-factory jak ktoś pisał, że ketony są ulubionym paliwem dla mięśni i świetnie chronią mięso. Poza parami postami na różnych forach nic ciekawego nie mogę [...]
[...] że terminu "kwasica" używa się obiegowo często w kontekście wpływu składników pokarmowych na równowagę kwasowo-zasadową organizmu (ja wolę mówić o zaburzeniu równowagi niż używać tego terminu). Nie należy go traktować dosłownie. Wtedy zagadnienie to stanie się bardziej przejrzyste. ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-08 13:52:53
Junior nie gadaj! Dobrze było! Swoją drogą zapewne nie łatwo jest prowadzić program mając takich gości! Oglądając te wszystkie odcinki, gdybym Was spotkał (Junior, Faftaq, p. Wuchte i inne sławy forum) to pewnie fotke bym z Wami walnął %-)
Faftaq, nie chce łapać za słowa, ale w programie powiedziałeś ;) iż nie ma potrzeby się bać, posiłku treningowego przed snem jak się późno skończy ćwiczyć ;) ale chciałem rozwinąć ten wątek i zapytać. Czy w takim razie jak zjem go i odrazu za 30 minut idę spać to nic złego (odkładanie tkanki tłuszczowej)? Czy ominięcie kolacji w postaci twarogu z [...]
Mortristan - to, że superpump ma dwie formy kreatyny nie oznacza, że zawiera jej wystyarczająco dużo by już więcej tej substancji nie dorzucać. Z drugiej nie widzę sensu łączenie gainera i super pumpa w porcji, superpump nadaje się raczej przed treningiem a gainer - raczej po. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-10 18:31:27
a jesli nie widac roznicy to po co przeplacac:-) ja jestem zdania jak faftaq kiedys wspominal, ze jak kreatyna dziala slabiej niz innej firmy to znak, ze surowiec jest gorszej jakosci, a jak dziala duzo lepiej niz przecietnie kreatyna, to wiedz, ze szatan sie nia juz interesuje%-) czyli moze byc czyms wzbogacona:-D
Faftaq -u a jakie dawki Omegi 3 maja jakikolwiek wpływ na : " Tym samym wpływ omega3 na gospodarkę lipidową może mieć nie tylko charakter profilaktyczny, ale również leczniczy "
Murban - po praktycznej weryfikacji w badaniach takie jak to: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129166/ raczej nie należy sobie zbyt wiele obiecywać po tym związku. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-11 23:12:22
Multipower ten sam surowiec co inko... k***a no racja. w takim razie pokusilbym sie o kreatyne sfd... serio, bardzo dobra rozpuszczalnosc jak na standardy monohydratu.
faftaq- wiem, że łatwo to można zawyżyc niestety. Stąd tyle białek wzbogacanych kreatyną, czy tak jak mówisz glicyną i tauryną. Bo nie każdy zna aminogram b. serwatkowego i łatwo można ludzi zmylic. Co do badań, to po prostu z ciekawości pytam, bo takie wałki wyszły w badaniach bulla na abnexenie, że zastanawiałem się, czy sfd na wszelki wypadek [...]
[...] zachodzącym w obrębie tkanki nerwowej, gdzie głównym paliwem stają się ciała ketonowe. W przypadku osób z upośledzoną tolerancją glukozy, osłabioną wrażliwością insulinową - obniżenie spożycia węglowodanów w naturalny sposób skutkować może poprawą wrażliwości komórek na działanie tego hormonu. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 14:29:30
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] modyfikacji bieżącego jadłospisu. Ponieważ założenia żywieniowe zakłądają limitowanie tłuszczy konwencjonalnych można pomyśleć o sukcesywnym dodawaniu MCT (sredniołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Nie wiem czy znasz podstawowe zalecenia dotyczące doboru pokarmów dla Twojego schorzenia? Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 23:15:44
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tolerancji. Stąd pytam. Smażone produkty należy usunąć jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność. Tłuszcz jajeczny - OK, tłuszcz mleczny (masło) - ok. Są to tłuszcze w miarę lekkostarwne (o ile nie są smażone). Prosiłbym byś odpowiedzi udzielał w sposób czytelny, tak by łatwo się czytało ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 23:49:19
[...] dodatek białka sojowego, nie sądzę jednak by był to mix pszenicy z soją, zwłaszcza że wyraźnie czuć w smaku proteiny mleczne. Pisanie jednak, że coś jest na 100% pewne, kiedy na pierwszy rzut oka matematycznymi metodami trudno uzasadnić taki a nie inny skład chyba jest za daleko posunięte. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-15 15:47:12
[...] stosowany z umiarem jest raczej bezpieczny dla większości osób bezpieczny. Nie powinien być jednak poddawany obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie). Nie polecam bezkrytycznego podejścia do sztucznych substancji słodzących, zwłaszcza takich z którymi związane są pewne kontrowersje. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-15 16:25:01
[...] przekroczyć. Stąd też ja pewną ostrożność zalecam i nie polecam ani objadania się cukrem ani słodzikami. Choć bardzo daleki jestem od straszenia rakiem i zgadzam się, że aspartam jest powszechnie przedemonizowany. ;-) Edit: przy okazji warto też patrzeć kto robi badania i kto za nie płaci ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-16 14:17:34
[...] i Craig Stanford. Z resztą jest to temat na artykuł lub książkę... ;-) Co do tłuszczu - jaja mają kiepski stosunek o3 do o6, bogate są w prozapalny kwas arachidonowy. Nie mówię, że nie można ich jeść codziennie, ale polemizuję z przekonaniem, że zjadanie 10 czy 15 dzień w dzień jest zdrowe. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-16 18:48:58
[...] ale posłużyłeś się źródłami. Zwróciłem uwagę na formę, a nie na ich treść - bo ona wymagała korekty. Jeśli formułę "pretensji" będziesz uskuteczniał dalej, to wypowiedzi będę po prostu kasował. Chętnie prześledzę dyskusję natomiast jesli się w tym temacie nawiąże i będzie merytoryczna. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-22 11:46:36
[...] w jelitach około 2kg bakterii - taka ciekawostka). Probiotyki to bakterie, które podawane drogą pokarmową mają zdolnośc do "zasiedlania" naszego przewodu pokarmowego i namnażania się w nim, a ich obecność jest dla nas korzystna. Ich działanie nie kończy się więc po odstawieniu suplementu ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-22 15:07:03