[...] język - tak by nie wypaczyć sensu i założeń samego badania. A i często mój niedoszlifowany angielski jest pewnym problemem , Staram się więc szukać polskojęzycznych publikacji - bo są one bardziej przystepne dla wiekszosci forumowiczów. Niestety nasze polskie zbiory są troche ubogie... Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-26 12:05:48
spoko osobiscie na redukcji u mnie podstawa to bcaa/aminy eaa pozniej spalacze j/faftaq spalacz u mnie jest tylko dodatkiem ktory pomaga mi powolutku palic tluszcz, aczkolwiek nie uzywam tez silniejszych srodkow poniewaz mnie nigdy bardzo niski bf nie interesowal.
[...] breakdown rates (3.7 and 3.4 g/kg/d, respectively) remained unchanged, indicating that the increased dietary fat oxidation in slightly overweight subjects was not accompanied by protein catabolism. ---------------- I tutaj ciekawa publikacja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2075186/ Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-29 21:47:50
jak wspomnial faftaq - leucyna gra glowna role - ale potrzebne sa wszystkie eaa (aminokwasy egzogenne) aby synteza nastapila sama leucyna - jej wysoki poizom - aktywuje wszystko ale ale bez swoich kolegow - jelsi mowa o syntezie! - nie nastapi Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 14:08:32
faftaq mnie troche zrugal - bo moze posunałem sie za daleko w swoich wnioskach ale o to chodzilo po czesci aby wywalac dyskusje i aby ludzie zwrocili uwage na druga strone medalu moze faktycznie posunalem sie za daleko - bo badz co badz pomimo tego ze szybkosc syntezy bialka byla duzo wieksza u grupy placebo - to jednak HMB wplywalo na zahamownie [...]
[...] dużo lepiej. I kolejna ciekawostka: porównanie suplementu omega 3 i łososia jako źródeł o3: http://www.jle.com/e-docs/00/04/04/48/article.phtml Konwencjonalna żywność jak widać w tym aspekcie może wypadać zdecydowanie lepiej. Różnice tym bardziej widoczne im większe dawki o3 były dostarczane. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-02 11:40:22
faftaq chodzi mi o to że 95% znanych mi pozytywnych badań o wpływie O3 na organizm mówi o podawaniu EPA i DHA, ALA jest pomijane i teraz pytanie dlaczego w takim razie?
[...] ALA to też O3, a ogólnie mówi się o prozdrowotnych właściwościach O3 to dlaczego zalecamy głównie to co ma EPA i DHA, a ALA jest zawsze pomijane. Dlaczego w jednym poście faftaq pisze że ALA wlicza się do proporcji O3:O6 a potem że jest kipskim źródłem DHA sugerując wyższość tego kwasu. Czy przeciętny Kowalski jak zrównoważy np. O3:O6 do [...]
[...] źródłach ALA i EPA oraz DHA, ale uzupełniam dietę także suplementem. Nie należę jednak do entuzjastów astronomicznych dawek, choćby ze względu na możliwy wpływ w/w kwasów na poziom tromboksanu i fibrynogenu. No i brak badań, które potwierdziłyby że takie "postępowanie" jest bezpieczne. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-02 13:29:31
Dzięki faftaq. Ja wiem jakie produkty zawierają ALA czytałem też sporo o jego pozytywnych właściwościach tylko właśnie mnie dziwi dlaczego wszyscy piszac o Omega 3 mają wyłącznie na uwadzę EPA i DHA i taki Pitt może zamiast wydawać tyle na omega 3 firmy O... może mógłby część EPA i DHA zastąpić ALA. Ja osobiście tak robię tylko że jednak mam [...]
[...] Zainteresowałem się tą kwestią zainspirowany dość jednoznacznymi opiniami dotyczącymi osłabienia efektywności suplementacji kreatyną po pewnym czasie jej brania. Co prawda nie widziałem setek badań z użyciem kreatyny, ale przejrzałem dziesiątki i jedynie kilkanaście uznałbym za sensowne. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-11 01:58:07
[...] - akurat okres powysiłkowy jest bezwzględnie najlepszą porą na LC by przyjąć węglowodany. Obniżać ich spożycie warto o innych porach i w posiłkach przedtreningowych, co powielane systematycznie wymusza adaptację metaboliczną do pozyskiwania energii z tłuszczu (np na sesjach wysiłkowych). Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-03-10 12:45:13
Co za herezje faftaq tu wypisujesz? Cały świat trąbi, iż tłuszcze nasycone są dla nas zabójcze a Ty mi mówisz, że wcale nie!? Powinno się je ograniczać do minimum i zastępować jednonienasyconymi. W ogóle pod kątem zdrowego odżywiania i kulturystki, jak można komuś polecać jajecznicę na maśle, gdyż nie dość, że jajka same w sobie zawierają dużo [...]
[...] się zbożami (proponuję krótki przegląd budowy ukl. pokarmowych zwierząt odżywiających się rożnymi pokarmami, mniej lub bardziej mięsożernych). To tak dla refleksji. uff, trochę się rozpisałem. Z mojej strony EOT. chciałem jedynie zachęcić do poszerzania wiedzy w oparciu o literaturę fachową. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-03-11 14:22:35
[...] Z żelazem warto zapamiętać sobie jedną podstawową kwestię: żelazo jest silnym pro-utleniaczem (przykładowo w obecności witaminy C zredukowane jony tego metalu przy udziale nadtlenku wodoru dają wyjątkowo szkodliwy rodnik wodorotlenowy). Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-03-12 22:32:14
[...] http://potreningu.pl/diety/artykuly/263/kaloria-kalorii-nie-rowna http://potreningu.pl/diety/artykuly/430/kalorie-to-nie-wszystko http://potreningu.pl/artykuly/545/dlaczego-tak-latwo-zyskac-a-tak-trudno-jest-pozbyc-sie-nadmiaru-tkanki-tluszczowej Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-03-13 08:45:49
[...] Ci po praktykować" , "i znowu będziesz zmieniał poglądy i inaczej śpiewał" - które jako typowa forma kompensacji barku rzeczowych argumentów i próba dyskredytacji za pomocą erystycznych wybiegów stanowią jawny dowód jego zaplecza merytorycznego. %-) Dlatego z mojej strony EOT. Pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-03-14 09:58:45