Wheat graas juice extract - ekstrakt z soku z trawy pszenicznej, któremu przypisuje się właściwości odżywcze i profilaktyczne względem wielu chorób, a nawet - lecznicze. Niewielkie badanie pilotażowe wykazały, że regularne stosowanie soku z trawy pszenicznej wspomaga stan zdrowia jelit oraz korzystnie wpływa na parametry morfotyczne krwi. Wheat [...]
Wheat sprout - kiełki pszenicy. Stanowią one bogate źródło witamin A, B C i E i składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, wapń, potas, cynk, selen, mangan, miedź, jod, krzem, molibden. Zawierają także błonnik oraz kontrowersyjną amigdalinę. Kiełki pszenicy, że względu na bogactwo składników odżywczych mogą stanowić cenne uzupełnienie diety [...]
White Button Mushroom - Agaricus bisporus, czyli pieczarka. Stanowi przede wszystkim źródło sprzężonego kwasu linolowego (CLA) i przeciwutleniaczy. Wg niektórych źródeł substancje w niej zawarte posiadają zdolność hamowania aktywności enzymu aromatazy i biosyntezy estrogenów, a także pomaga utrzymać wysoki poziom testosteronu. Może potencjalnie [...]
White Tea Extract - ekstrakt z białej herbaty. Biała herbata powstaje z młodych, nierozwiniętych pączków rośliny o nazwie Camellia sinensis. Z tej samej rośliny produkowana są: herbata czarna (w procesie suszenia, skręcania i fermentacji), herbata zielona (powstaje z liści, bez zachodzenia procesu fermentacji), herbata pu-erh (przechodzi dodatkowy [...]
Winkamina (vincamine) – alkaloid indolowy występujący w roślinie zwanej barwinkiem (rodzaj: Vinca). Ma działanie nootropowe, usprawnia krążenie obwodowe, poprawie ukrwienie tkanki nerwowej, zwiększa dowóz glukozy i tlenu do komórek nerwowych. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń funkcji kognitywnych, zwłaszcza w podeszłym wieku. W [...]
Winpocetyna, apowinkaminianu etylu, (vinpocetine) – organiczny związek chemiczny należący do grupy alkaloidów, pochodna eburnameniny. Naturalnie wystepuje w roślinach z rodzaju Vinca. Wykazuje działanie nootropowe i neuroprotekcyjne, poprawia ukrwienie tkanek, zwłaszcza tkanki nerwowej, poprawia wykorzystanie glukozy i tlenu oraz zwiększa poziom [...]
Witamina E – to grupa 8 związków chemicznych, w których skład wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Za najbogatsze źródła tej witaminy uważa się: tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy. Naturalnie występująca witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, łatwo ulega utlenieniu – zwłaszcza w obecności metali ciężkich. [...]
Wodorochlorek Metyl-Synefryny - metylowa pochodna alkaloidu synefryny, wykazująca się jednak wyższym potencjałem termogenicznym. Metyl synefryna różni się od swojej "siostry" tym, że posiada grupę metylową przy węglu "alfa". Fakt ten wpływa na farmakokinetykę jej działania. Substancja ta poprzez wpływ na receptory adrenergiczne - głównie receptory [...]
WPC/koncentrat białka serwatkowego - proteiny pochodzenia mlecznego otrzymywane w procesie mikrofiltracji lub także ultrafiltracji. Koncentrat białka serwatkowego charakteryzuje wysoką wartością biologiczną, dużym udziałem aminokwasów egzogennych w szczególności aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach i lizyny. Szczególnym walorem koncentratów [...]
WPH - hydrolizat białka serwatkowego, czyli proteiny mlecznego pochodzenia otrzymywane w procesie technologicznym zwanym hydrolizą, doprowadzającą do "rozbicia" długich łańcuchów peptydowych na krótsze, które szybciej ulec mogą trawieniu. Hydrolizaty zazwyczaj są deficytową w laktozę i tłuszcze. Stanowią dobre rozwiązanie w okresie potreningowym, [...]
Izolat białka serwatkowego CFM (WPI) - proteiny pochodzenia mlecznego otrzymywane w procesie technologicznym zwanym CFM, przebiegającym w niskich temperaturach dzięki czemu nie dochodzi do denaturacji aktywnych biokomponentów takich jak beta-laktoglobuliny(36%); alfa laktoalbuminy (20%),immunoglobuliny(10%), albumina serum krwi(5%), [...]
Xanthinol Nicotinate / nikotynian ksantynolu – pochodna witaminy PP (połączenie ksantynolu i niacyny), która łatwo przenika przez błony komórkowe. Nikotynian ksantynolu wpływa na metabolizm glukozy i produkcję ATP w komórce, wykazuje działanie rozszerzające naczynia krwionośne, a w medycynie zwraca się też uwagę na korzystny wpływ w/w na pamięć i [...]
Xanthoparmelia Scabrosa – gatunek grzyba z rodziny żełuczkowatych, który zasłynął tym, że jego ekstrakty nazywane są „ziołową viagrą”. Zwiększa produkcję tlenku azotu, posiada właściwości rozluźniające mięśnie gładkie a co za tym idzie wyraxnie poprawia ukrwienie i dotlenienie tkanek, w tym ciał jamistych, nasilając i przedłużając erekcję. [...]
Yerba mate extract – ekstrakt z liści Ilex paraguariensis, czyli ostrokrzewu paragwajskiego, z którego napar jest bardzo popularnym napojem w krajach Ameryki Południowej. Estrakt ten jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, a także metainy – czyli kofeiny, substancji o działaniu pobudzającym. Zarówno naparom jak i ekstraktom z liści [...]
Zeaksantyna - związek należący do karotenoidów, naturalnie występujący w żywności głownie pochodzenia roślinnego (naturalny barwnik roślinny). W organizmie ludzkim wykazuje dość wąsko zakrojoną aktywność biologiczną, aczkolwiek jej rola jest istotna. Odpowiednia podaż tego karotenoidu wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Zeaksantynę [...]
Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) - polska nazwa to Eleuterokok kolczasty, roślina należąca do rodziny araliowatych, występująca na terenie północno-wschodniej Azji. Żeń-szeń syberyjski wykazuje potencjał przeciwnowotworowy, przeciwbakteryjny, antyoksydacyjny, immunomodulujący i przeciwdepresyjny. Najważniejsze substancje aktywne [...]
Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) –to roślina wieloletnia, należąca do rodziny Arliaceae (tzw. araliowate), której właściwości wykorzystywane były w tradycyjnej medycynie ludowej. Surowcem używanym do celów leczniczych jest korzeń, który zawiera szereg związków aktywnych biologicznie (wykazano obecność ponad 200), takich jak np.: poliacetyleny, [...]
Zielone algi - liczna grupa glonów, charakteryzujących się m.in. wysoką zawartością chlorofilu. Stanowią one bardzo dobre źródło składników odżywczych takich jak: aminokwasy (zielone algo są szczególnie bogate w fenyloalaninę, leucynę, tryptofan), witaminy (prowitamina A, B1, B2, B6, C), błonnik, składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, cynk, [...]
[...] Wskaźniki wątrobowe, morfologia? Czy to można załatwić za jednym zamachem? 2) Jeżeli wszystko będzie ok, to jaki cykl polecacie? Jaki środek, firma (pewny apteczny), jakie dawkowanie, co dokładnie na odblok i osłonę? Pytam, żeby mieć rozeznanie, bo co innego czytać 100 porad dla innych ludzi, a co innego znać konkrety dla siebie. Zależy mi na [...]