WPC/koncentrat białka serwatkowego - proteiny pochodzenia mlecznego otrzymywane w procesie mikrofiltracji lub także ultrafiltracji. Koncentrat białka serwatkowego charakteryzuje wysoką wartością biologiczną, dużym udziałem aminokwasów egzogennych w szczególności aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach i lizyny. Szczególnym walorem koncentratów białka serwatki są bioaktywne komponenty takie jak: beta-laktoglobuliny(36%); alfa laktoalbuminy (20%),immunoglobuliny(10%), albumina serum krwi(5%), laktoferyna(4%), transferryna(4%), proetozopeptony(20%), laktoperoksydaza (1%). Charakteryzują się one odmiennym składem budową chemiczną , dzięki czemu wykazują różną aktywność biologiczną, między innymi są rezerwuarem retinolu czy żelaza, a niektóre z w/w wykazują potencjał bakteriostatyczny. Podgrzewanie koncentratów białkowych do wysokich temperatur pozbawia produkt powyższych walorów.
Koncentraty białka serwatkowego zarówno z powodu składu aminokwasowego, lekkostrawności i rozpuszczalności oraz wysokich walorów organoleptyczne stanowią wartościowe i popularne uzupełnienie sportowej diety. Stanowią bazę lub wchodzą w skład odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP.
Zalecane są sportowcom wszystkich dyscyplin zarówno wyczynowym jak i amatorom, przede wszystkim entuzjastom sportów siłowych i sylwetkowych , jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko. Nadają się do spożywania zarówno w okresie budowania masy mięśniowej jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Stanowić też mogą również wartościowy składnik diety odchudzającej osób o mniejszej aktywności fizycznej.
Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningow
Koncentraty białka serwatkowego zarówno z powodu składu aminokwasowego, lekkostrawności i rozpuszczalności oraz wysokich walorów organoleptyczne stanowią wartościowe i popularne uzupełnienie sportowej diety. Stanowią bazę lub wchodzą w skład odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP.
Zalecane są sportowcom wszystkich dyscyplin zarówno wyczynowym jak i amatorom, przede wszystkim entuzjastom sportów siłowych i sylwetkowych , jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko. Nadają się do spożywania zarówno w okresie budowania masy mięśniowej jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Stanowić też mogą również wartościowy składnik diety odchudzającej osób o mniejszej aktywności fizycznej.
Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningow
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy