Ja z zoladkow zawsze robie ''flaki'' :-) Zoladki kroje w paski, dodaje posiekana cebule, czosnek, marchew i korzen pietruszki starte na tarce, zalewam woda i zazwyczaj mam jakis wywar z miesa ktore wczesniej pieklam, to dodaje. Sol, pieprz, papryka, majeranek lub jalowiec, troche imbiru i to chyba tyle. Gotuje sie dosc dlugo, ale pyszne wychodzi. [...]
[...] jeszcze małe pytanko. Co sadzicie o dobrej jakości chałwie? bo ja na co dzień jem zdrowo a w soboty zazwyczaj pozwalam sobie na chałwę :) Czytałam ze jest zdrowa. Właściwie to nie wiem w którym temacie albo w którym dziale pytać sie co jest zdrowe a co nie zeby nie zaśmiecać? pytałam o czosnek w proszku ale nikt mi nie odpowiada..:( pozdrawiam
masz zle podejscie, pozostaje Ci to leczyc. Zazwyczaj jest to tez wina ze ludzie nie zwracaja uwagi na profilaktyke na cyklu, cynk, vit c,e,a, czosnek, kalcium, potas i wiele innych, kazdy na to leje pozniej sa zonki.
tutaj zaczyna sie problem, sam nie wiesz ile czego jadles. Dam Ci przyklad, ja zazwyczaj jem 800iu E, ok 1000iu D3, 3g czosnek, 75cynku ale chelated, vit a ok 1000iu...widzisz musisz takie rzeczy wiedziec, wtedy to sie nazywa profilaktyka, a nie ktos powie " biore animalpaka, albo jakies witaminy z formy x i tyle" bledne kolo. Poczytaj w necie [...]
Sałatka z kalafiora Kalafior średniej wielkości, 3-4 rzodkiewki, 2 ząbki czosnku majonez, przyprawy, pieprz, sól, Kalafior tarkujemy na tarce o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach. Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, [...]
[...] buraki (zalezy od wielkości) pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i 2 ząbki czosnku wszystko (poza czosnkiem) kroję w plastry i układam w słoiku pomiędzy plastry wpycham czosnek zalewam wystudzoną przegotowaną wodą na słoik nakładam pokrywkę, ale nie zakręcam po 4 dniach barszcz jest ukiszony, ale najlepszy jest po minimum 7 dniach - buraki [...]
[...] buraki (zalezy od wielkości) pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i 2 ząbki czosnku wszystko (poza czosnkiem) kroję w plastry i układam w słoiku pomiędzy plastry wpycham czosnek zalewam wystudzoną przegotowaną wodą na słoik nakładam pokrywkę, ale nie zakręcam po 4 dniach barszcz jest ukiszony, ale najlepszy jest po minimum 7 dniach - buraki [...]
Czosnek warto jeść z czymś tłustym, zabijasz chociaż część zapachu, ja zagryzam na koniec posiłku masłem orzechowym i aż tak nie wali %-) Warto pomyśleć też o miodzie.
laski, jeśli mogę wam zasugerować pewien eksperyment: upieczcie czosnek (najlepiej wcześniej przez noc potrzymać go w wodzie z solą i ziołami) i rozsmarujcie na kanapce jak masło- orgazm murowany! %-)
ja ten czosnek piekę przy okazji pieczenia mięsa %-) jak piekę chleb i indyka, to wychodzi godzinkę w 250-210st. nie pieczcie osobno czosnku, bo to bez sensu.
Ten czosnek można też robić na grillu w sezonie grillowym :) ale ja mam pytanie z innej beczki. Ostatnio jadalm sporo boczku, i sie przerazilam, bo wedlug dziennika - raz boczek ma 25 g tlusczu a raz 47. I kalorycznie tez jest rocnica ca 200 kcal. Ja do dziennikow przyjelam boczek co ma 25 g tluzczu (nie zeby specjalnie :-D. No ale moze sie [...]
deja vu- ja jem często w formie zblendowanej : awokado + daktyle + kakao ciemne + cynamon + migdały i wiórki kokosowe albo też guacamole- awokado + czosnek + pomidor + papryczka chilli + sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny ;-) bez przypraw też mi przez gardło nie przechodzi %-)
Ta kasz jaglana z kupca, ledwo ją przerobiłam - jak dla mnie ohydna! więcej nie kupie#-P Peklosól można do indyka - dostepne w markecie 100 g rozpuszczasz w pół litra wody - do tego przyprawy wedle uznania wrzucasz na 10-14 dni i masz;) a po wyciągnięciu gotujesz 50 min:) albo i krócej. Zmieniony przez - Gesti w dniu 2013-03-18 18:52:44 [...]
[...] kminu rzymskiego 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 2 łyżeczki papryki 2 połamane laski cynamonu 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Do miski wrzuć czosnek, skórkę i sok z cytryny, papryczki chilli, imbir. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni. Pozostałe, suche przyprawy smaż na średnim ogniu przez 30 sekund, aż zaczną [...]