[...] obserwacja. Cukier spożywczy to czysta chemicznie sacharoza, która po rozpuszczeniu w wodzie rozpada się z powrotem na glukozę i fruktozę przyłączając cząsteczkę wody. Masa cukru w skutek rozpuszczania zwiększa się więc nieco i ze 100g cukru spożywczego robi się 52.5g glukozy oraz 52.5g fruktozy. Można więc śmiało powiedzieć i będzie to naukową [...]
Śniadanie: Ser twarogowy półtłusty 100g CHUDY Masło wyborowe EXTRA 50g OLIWA Z OLIWEK Chleb żytni razowy 3-4 kromki (około 200g) Herbata + 1 łyżeczka cukru BEZ CUKRU DAJ TU WARZYWA I TRAN II śniadanie: Whey Pro Isolate ZA MAŁO DAJ WEGLE Obiad: Ryż biały 100g mięso z piersi kurczaka bez skóry 150g Sałatka (pomidor, cebula) + oliwa z oliwek [...]
Zastanawialiście się kiedyś, ile cukru spożywacie każdego dnia? Podobno średnio zjadamy 25 łyżeczek cukru dziennie. Nawet jeśli nie słodzimy kawy czy herbaty, cukier jest obecny w wielu produktach i to wcale nie słodkich, często jako glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, sorbitol, karmel, monosacharyd, melasa, glicerol, itp. [...]
[...] wysokoweglowodanowych (a moze wlasnie dalatego!) i spadku spozycia tluszczy dzieci w Stanach robia sie coraz wczesniej coraz bardziej otyle. Koles obwinia rosnace spozycie cukru, ktory jest dzis praktycznie pompowany w kazdy produkt spozywczy dla dzieci. Platki sniadaniowe - napompowane cukrem. Batoniki, slodycze - masa cukru (i tluszczow trans [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę [...]
[...] zbieram wiedzę dopiero w tym temacie a ciekawi mnie wszystko to często walę głupimi pytaniami :) z góry dzięki za odpowiedz Policz sobie, taka woda ma nie wiele mniej cukru niż cola. Ja kiedyś sprawdziłem, jedna miała 3g cukru na 100ml. Wydaje się nie groźne, ale na 1,5 litra jest to 45g cukru. Wsyp sobie do filiżanki 45g cukru i sam [...]
Dobrywieczor. Jestem tu by zadac trapiace mnie pytanie, mianowicie chodzi mi o slodzik zastepca cukru. Spotykam wiele odmiennych zdan na ten temat ale zadnego tworczego wniosku. Slyszalem nawet ze nie mozna mieszac cukru slodzika, a po czasie znow wrocic do cukru bo nasz organiz moze poznie nie produkowac insuliny : -0 ... Czy naprawde nie [...]
Insulina jest określana w jednostkach U (j.m - jednostka międzynarodowa). Na określenie ile jedna jednostka insuliny zmniejszy nasz poziom cukru mają wpływ różne czynniki jak ilość stosowanej insuliny, stres, wielkość posiłku. Jedna z metod zależy od wagi ciała na przykład u osoby ważącej w granicach od 70 do 80 kg jedna jednostka podana między [...]
Insulina odpowiada za gospodarkę węglowodanową, za utrzymywanie stężenia cukru na odpowiednim poziomie. Jej brak czy choćby tylko niedobór powoduje cukrzycę. Trzustka wyrzuca ją w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy związany ze spożyciem produktów zawierających węglowodany Spożycie jednakowej wagowo i kalorycznie ilości różnych węglowodanów [...]
[...] "Dzieci uwielbiają gazowane napoje. Są szczęśliwe, trzymając w rękach kolorowe butelki i puszki, ale nie jest to najzdrowsze przyzwyczajenie. Zbyt dużo jest w nich cukru, kwasów, kofeiny, pomieszanych ze sztucznymi, chemicznymi domieszkami. Powinniśmy się zastanowić nad możliwością zdrowszego wyboru, zwracając przy tym uwagę na unikanie [...]
[...] Thermie i nagle zaczynaja sie wam rece trzasc i robicie sie rozkojarzeni i drazliwi to - powod jest jeden, wasz organizm jest pobudzony ale nie stety wystapil spadek poziomu cukru we krwi. Ratunek: Zabierac z soba duza butele wody z rozpuszczonym slodkim carbo i elektrolitami. Przy pierwszych symptomach nalezy popijajcie co 3 min dawke tego [...]
[...] alkoholu o temp. pokojowej. Alkoholmel Juglandis: do 100 ml wyciągu alkoholowego z zielonych części rośliny wlać 100 ml miodu, 100 ml soku cytrynowego, wsypać 100 ml cukru i 1 łyżkę wanilii lub cynamonu, wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki na 3 dni. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Rp. Świeże lub suche liście orzecha [...]
no dobra mowicie ze nie jecie cukru to ja sie pytam z czym jecie platki owsiane ? Ja jem platki+musli+mleko+1lyzeczka cukru - bez cukru raczej bym nie dal rady tego zjesc no chyba ze mam jakies owoce albo rodzinki to wtedy daje zamiast. To zadko sie zdarza bo zazwyczaj rano jestem juz moc`no spozniony i nie wydziwiam tylko wkladam do microfali [...]
[...] świata roślinnego zamieszkującym dolana cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten świat. Spełnia ona ważna role trawienna pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm. Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi laty chociaż pierwsze przypadki [...]
[...] paliwa energetycznego. W takich okolicznościach cukier mając utrudniony dostęp do komórek, często gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi). Osoby u których stwierdza się nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu bardzo często zapadają na cukrzycę oraz choroby jej towarzyszące. Hormon wzrostu nie [...]
watek glukozy: tak moze sie zdarzyc ze poprzyjeciu porcji glukozy ktora gwaltownie podnosci poziom cukru we krwi (jakko ze jest bardzo szybko wchlaniana) a poprzezto powoduje wzrost poziomu insuliny ktora skolei wtlacza caly cukier z krwi do komorek (sorki nie wiem jak to sie pisze ) twoj poziom cukru gwaltownie sie obniza (paradoksalnie). CZemu [...]