[...] rana -kibel. Tak się umęczyłam,ze glowa mała, bo za bardzo nie miałam czym zwymiotować.Pomyślalam,że to niedocukrzenie,(bo o czymś takim wspominał Jogger)i zjadłam łyżeczke cukru. Troche mnie przeszło. Za mną już kawa i zielona. Bardzo mi zależy aby wytrwać do końca, ale boję się ze bedzie jeszcze gorzej i że będe musiała zaprzestać:(((( Witam [...]
[...] sie na swieze powietrze- a ona pada na ziemie nieprzytomna w drgawkach szok- nie wiem co mnie napadlo- instynktownie spoliczkowalem ja i sie ocknela- wezwalem karetke, w szpitalu zdiagnozowali wlasnie spadek cukru i niski magnez -w tamtej jednej chwili wytrzezwialem jak reka odjal (taki stres) niech dziewczyna idzie do lekarza i zrobi wyniki
[...] momentu uzupełnienia glikogenu i zrobienia lekkiej nadwyżki kaorycznej tzn zawartych supstancji odżywczych we krwi ktore zostana dostarczone. Pijac np carbo po treningu mozesz sie spodziewac ok 30min od momentu wypicia ze energia bedzie czerpana z tłuszczu a jak już miesnie dostana zastrzyk cukru zmniejszy sie o wiele czerpanie energi z zapasow.
w 2001 roku dwie mode Szwedki zmarły agle po wypiciu kilku drinków na bazie wódki i Red Bulla... Dr Dan Anderson ze Sztokholmu , lekarz zajmujący sięustaleniem przyczyn śmierci obu kobiet wysunął jednak teze że winowajcą mogła być zawarta w energy drinku tauryna "yauryna nie jesty jeszcze dokąłdnie zbadana - mówi Andeson - zmieszanie jej z [...]
*jesli chodzi o smak NO-CRE-X3 to pycha, niby jest napisane ze niema cukru a jest słodki, nie rozpuszczam go w wodzie tylko odrazu do geby i popijam woda mniam.... smak od 1-10 oceniam na 10!!! *jesli chodzi o pompe to jest odczuwalna i to dobrze *jesli chodzi o wytrzymałosc to czuje ze moge zrobic wiecej serii na treningu niz wczesniej *jesli [...]
hej chcialabym sie dowiedziec czy kompot moge zastapic np szklanka soku wycisnietego ze swiezych pomaranczy bez dodatku cukru czy slodziku (sam sok) pozdrawiam
Czesc wyczytalem w jakiejs gazecie kult. ze stosowanie kreatyny z jakimis cukrami powoduje wzrost cukru ( insuliny)i ze jest to szkodliwe ? o co chodzi z jakimi cukrami.ja przyjmuje kreatyne raz dziennie po treningu . Odpiszcie
napisałam, że są porównywalne Dla mnie IG w okolicach 50 nie jest wyokie poza tym sugeruję się też subiektywnym odczuciem: zjedzenie ziemniaka do obiadu, czy makaronu z dużą ilością warzyw nie powoduje u mnie wielkiego "skoku" cukru oczywiście wszystko zależy od ilości nie ma co czepiać się szczegółów chyba wszyscy wiemy o co chodzi
[...] wysiłku aerobowym, energia- przy założeniu, że biegniesz z odpowiednim tętnem- czerpana jest i tak w wiekszej części z tłuszczy, więc nie ma sensu "podbijać" sobie cukru jakimś batonem najlepszy jest regularny posiłek - węglowodany złożone + jakieś chude białko mozna to takich zaliczyc in my (very modest) opinion of course
a ja radziłbym Ci zrobić badanie poziomu cukru we krwi. Jak masz za wysoki to jednym z objawów jest senność i z tego co wiem także dość wysokie ciśnienie. Mogą być to objawy cukrzycy, czego Ci szczerze nie życzę, ale lepiej to sprawdzić. Pozdro
[...] Problemem jest natomiast rodzaj dań, jakie w niej przyrządzamy. Zwykle zakup mikrofalówki skłania nas do "wzbogacenia" diety o przetworzone dania gotowe z dużą ilością cukru i tłuszczów nasyconych. Wiele składników takich produktów jest podatnych na zmiany cząsteczkowe i powstawanie wolnych rodników. W żywieniu dietetycznym dania gotowe nie [...]
aldozy cukry zawierające grupę aldehydową (C1) ketozy cukry zawierające grupę ketonową (C2) triozy, tetrozy, pentozy, heksozy określenie długości łańcucha (ilości atomów węgla) w cząsteczkach cukru np. aldoheksoza; deokso cząsteczka związku zawierająca mniej atomów tlenu niż wyjściowy cukier
[...] kwaśnym hydrolizują. Występują w postaciach anomerycznych, nie redukują. Określenie: glikozydowe (glikozyd, wiązanie glikozydowe itp.) jest określeniem ogólnym, odnoszącym się do połączeń acetalowych w cukrach. Dla konkretnych związków tworzymy nazwy od nazwy cukru łączącego się poprzez atom tlenu przy C1 - glukozyd, mannozyd itp.).
Izomeria węglowodanów związana jest najściślej z izomerią optyczną. Ma to związek z ilością węgli asymetrycznych w cząsteczce cukru oraz z formami anomerycznymi podstawowej struktury cyklicznej - piranozowej lub furanozowej. W wielocukrach i glikozydach o ilości izomerów decyduje nie tylko fakt, jakie związki chemiczne łączą się ze sobą, ale [...]
Zanim przejdziemy do rzeczywistych polisacharydów - najpierw dwa słowa o dwucukrach. Są to cząsteczki powstałe przez połączenie glikozydowe jednej cząsteczki cukru z grupą alkoholową drugiej cząsteczki. Obie cząsteczki mogą być cząsteczkami tego samego cukru lub dwóch różnych cukrów, zaś w przypadku gdy są cząsteczkami tego samego cukru mogą być [...]