To przeczytaj sobie post na gorze.Tam sa wymienione cukry prost i zlozone i co do nich nalezy. Podaj mi zrodlo mowiace ze wafle ryzowe lub bialy chleb sa cukrami prostymi(nie sugeruj sie IG i to ze do nich moze byc dodany cukier jak jeden ze skladnikow nie robi tych produktow cukrami prostymi). Magdalena Lipinska
[...] tym, że alkohol to puste kalorie. Biszkopty nie są złe na tle innych słodyczy, ze względu na to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, jedyne co w nich mozna skrytykować to cukier, ale można dostac biszkopty dla diabetyków. Ogólnie z ciast biszkopt i ciasto drożdżowe sa najlepsze, ale zawsze sa to słodycze, a więc powinny się pojawiać w diecie [...]
[...] węgla i wody) zachodzi na wielką skalę w roślinach zielonych (fotosynteza). Lub jak kto woli, węglowodany dzielą się na: oczyszczone (wszelkiego rodzaju słodziki oraz cukier), proste, złożone. Proste są przyswajane w krótkim czasie po spożyciu. Szybko są wchłaniane i dzięki temu dają szybki, krótkotrwały zastrzyk energii. W przypadku [...]
napewno jest lepszy, bo zawiera sporo soli mineralnych, czasem dodatek pyłku kwiatowego i innych substancji made by pszczoły, a nie jak cukier biały, sama, czysta sacharoza(było juz kilka postów o miodzie, więc możesz w stukac w wsyszukiwarce, to sie dowiesz więcej), ale nie powinno sie z miodem przesadzać bo źródło ogromnych ilości fruktozy, [...]
[...] To tyle. Mozna pobuszować jescze po tym serwisie, może cos jeszcze jest ciekawego. Mozna też zmodyfikowac lekko te przepisy i tam gdzie jest cukier wstawić np słodzik itp.Wiekszosć z tych przepisów zawiera duzo nienasyconych kwasów tłusczowych( a więc zdrowych), często sporo białka, a węglowodany raczej złozone [...]
Po pierwsze mleko (w plynie lub proszku) zawiera cukier mleczny (laktoze) ktora odklada sie jako tluszcz, wiec nie radze stosowac mleka w proszku jako odzywki (nie mowie wcale ze miales taki zamiar) bo ja sam kiedys probowalem mlekiem w proszku zastapic normalna odzywke bialkowa ale tylko sie otluscilem.
[...] sportowym (a przewaznie kulurystycznym) ale niestety taka jest prawda, po piciu trzeba uzupelnic witaminy, przede wszystkim C, ale rowniez zwieksza sie zapotrzebowanie na cukier. Watroba bedzie przacowac duzo szybciej, wiec jesli spozycie cukru zwiekszysz doslownie o luzke stolowa to powinno byc ok. Tzn jesli wogole spozywasz cukier w prostej [...]
przemas może pani doktor ma racje ,lekarze tak promują cukier krystaliczny (wszystkie syropy ,większość leków bazuje na nim) a nie wiem czy wiesz ,że cukier krystaliczny jest to bardzo przerobiony produkt ,które jak wiadomo nie są dla nas najlepszym rozwiazaniem.He owoce kolejny temat ,fruktoza powoduje nadkompensacje glikogenu ,a tym samym [...]
[...] Podstawowym zrodlem energi sa dla organizmu weglowodany. Cukry to weglowodany proste, czyli ta ich grupa ktorej my kulturysci powinnismy w diecie unikac (slodycze,cukier,miod,lody itd.). Oprocz tego zosatje cala grupa weglowodanow zlozonych (patrz FAQ) . Energi dostarczaja jednak zarowno weglowodany jak i cukry,bialka a nawet alkohol. [...]
Mam wrazenie ze dla Krasnalla mleko to podstawowy "suplement" o czym swiadczyl by wydatny nadmiar "masy miesniowej" ktory Krasnall reprezentuje. A jak wiemy cukier mleczny to podstawowy budulec tej "masy".
Tu jest też mozwa o tym omijaniu enzymu przez fruktoze i konwersji jej większej części do kwasów tłuszczowych. Plus jeszcze jest info o podnoszeniu cholesterolu (złego) przez cukier owocowy. Fructose Raises Cholesterol The NCEP and the AHA have focused most of their dietary guidelines for reducing LDL-C on the amount and type of dietary lipids [...]
Pogrzebałem troche i tu macie kilka ciekawych faktów o Fruktozie. Jak wiadomo wielu dietetyków jest zdania że fruktoza to "Bezpieczny" cukier prosty. W sumie trzeba by było im przyznać racje opierając sie wyłącznie na tym że IG fruktozy (indeks glikemiczny) jest bardzo niskie -20. Dla przykładu ryż biały ma IG równe 82. I własnie wczoraj [...]
dobre carbo :) dziwne żeby jeszcze rozcieńczali cukier :)duży plus dla tej firmy że sprzedają swoje produkty w aptekach,bo można zaopatrzyć sie, w dobre środki na przeczyszczenie typu glut-arol :)
Gdyz wafle ryzowe to produkt bardzo mocno przetworzony-swoja droga kazda panierka podsmazana na patelni rowniez przeistacza sie w cukier prosty-taki urok produktow przetwarzanych. Tak samo pieczywo pszenne powinno zawierac w wiekszosci ww zlozone niestety w wyniku obrobki ziarna takie pieczywo ma w duzym stopniu ww proste, dlategotez polecam [...]
zgadzam sie z przedmowca i jeszcze dodam swoje trzy grosze. piwsko zawiera maltoze-cukier o wyzszym IG niz glukoza-ma to oczywiscie znaczenie na odkladanie sie tluszczu, lecz ze wzgledu na ilosc znikome i tylko dla osob pijacych na siedzaco nonstop i nie poruszajacych sie ale nie wolno o niej zapomniec Pozdrawiam, NoRtOn
[...] zostaje wykorzystana zanim "zniknie" gdzieś w organiźmie. Oczywiście jeśli nie masz zamiaru stosować glukozy regularnia lecz sporadycznie, np. zechcesz słodzić nią co jakiś czas herbate to napewno będzie to lepsze wyjście niż zwykły cukier. Zdania na temat glukozy są podzielone, przejrzyj archiwum. 3maj sie, Pozdrawiam, HOLDER .
[...] apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe ciasteczka lub cukierki. "Nieświadomi" podjadacze, którzy nie myślą o zawartości swoich przekąsek, powinni zająć się poważnym planowaniem. Zalecane jest porcjowanie przekąsek zawczasu lub [...]
Kweste coca-coli omowic mozna pod katem kulturystyki biorac pod uwage 3 zwiazki ktore zawiera: -kofeina -cukier (puste kalorie i to nie calkiem malo-puszka coli to 42 g) -kwas fosforowy Kofeina dziala pobudzajaco pozatym ma pozytywny wplyw na spalanie tkanki tluszczowej lecz dziala odwadniajaco , nie polecalbym coli pod tym katem tylko na cyklu [...]
Glukoza, glikoza, dekstroza i cukier gronowy to jedno i to samo. Fruktoza i glukoza mają tylko ten sam wzór sumaryczny. Wzór strukturalny jest zupełnie różny. Te związki to tzw. IZOMERY. Izomeria jest zjawiskiem powszechnym w chemii organicznej, czego przykładem są choćby cukry. Glukoza należy do szeregu aldoheksoz, a fruktoza ketoheksoz (w [...]