W dzienniku żywieniowym na stronie fitnesspal poza wyszczególnionymi w podsumowaniu białkiem, węglowodanami i tłuszczami są również sód i cukier. Czy jest jakaś granica, której nie powinienem przekraczać np. 50g cukru?
[...] źródła energii i odłożenie tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Załóżmy ekstremalny przykład - jem masło z miodem, ale wliczam je w makro podczas deficytu kalorycznego - przytyję od tego? cukier + tłuszcze trans to prosta droga do nadwagi, ale wszystko zależy od ilości, jeśli wliczasz w makro to nie problemu, tylko pytanie po co
Całkowite odstawienie cuktu jest nie możliwe, owoce np zawirają fruktozę, no chyba że jeśli mowa o białym cukrze musisz czytać etykiety gdzie jest dokładany syrop glukozowo-fruktozowy, dziki ryż np zawiera ok 2g cukru, cukier zawiera większość słodyczy, napojów, soków.
[...] dodatku cukru - malina, truskawka i inne z natury "mało słodkie" owoce, to firmy Streamline, inne nawet jak napisane, że nie ma cukru, to są słodzone np sokami, które już cukier mają. :) W takim mango-jabłko jak wyżej, to już pewnie nawet nie ma co dodawać, bo same w sobie mają cukrów pod dostatkiem i są wystarczająco słodkie. Zmieniony przez [...]
[...] z cudem, a co za tym idzie jest przyzwolenie na małe odstępstwa. Jednak nasuwa mi się pytanie, czy podczas takiego ucztowania można pozwolić sobie na słodycze zawierające cukier, czy raczej celować w odpowiedniki na słodziku. (Wiadomo, że np. sernik mogę zrobić sobie "w miarę czysty", ale chodzi mi tutaj np. o czekoladę) Zmieniony przez - [...]
[...] z cudem, a co za tym idzie jest przyzwolenie na małe odstępstwa. Jednak nasuwa mi się pytanie, czy podczas takiego ucztowania można pozwolić sobie na słodycze zawierające cukier, czy raczej celować w odpowiedniki na słodziku. (Wiadomo, że np. sernik mogę zrobić sobie "w miarę czysty", ale chodzi mi tutaj np. o czekoladę) Świat się nie zawali, [...]
Wafle ryżowe z amarantusem. Składniki: Ryż brązowy 96,1%, amarantus 3%, sól morska. Wartości na 100gram: Tłuszcz 3,3g, węgle 76g w tym 1g cukier, błonnik 3,9g, białko 8,5g, sól 0,91g. Na 100gram 376kcal. Co myślcie? Jest coś o czymś powinienem wiedzieć na temat tego produktu ?
ok :) mam kolejne pytanie tak sie zadumałem i myśle - ryż biały to głownie skrobia, ale niekotrzy mowią że ryż bialy to cukier prosty, tylko dlatego że jest przetworzony.Wiec nie do konca kumam? Mamy ryz ktory zostaje wyczyszczony z otrąb i nagle staje sie cukrem prostym i robi skoki insulinowe?
[...] po prostu wrzątkiem czy lepiej je gotować w garnku na wodzie? Czy jest w ogóle jakaś różnica pomiędzy płatkami zalanymi tylko wrzątkiem a ugotowanymi w garnku? Kiedyś słyszałam, że ponoć ugotowane płatki działają jak cukier prosty, ale nie wiem czy to prawda. Mam nadzieję, że od Was usłyszę prawidłową odpowiedź na temat obróbki płatków :-)
Blue_hope, dziś doszedłem do wniosku, że nasze społeczeństwo jest niestety, że tak powiem 'mało inteligentne'. Dziś gość wrzucił link do masła orzechowego Primavika z pytaniem czy to masło zawiera cukier i sól. Kij z tym, że pod linkiem który sam wrzucił jest wielka grafika 'bez soli', 'bez cukru', 'bez ...'. Także tego %-)
[...] diety - i osobiście sam tak zrobiłem mając takie problemy. Owoce nic szczególnego nie dostarczają w diecie - najczęściej witaminę C, czasem witaminę A, a poza tym to woda i cukier. Mają jakiś tam potencjał ORAC, ale zioła korzenne, ziarna (np. kakao) mają nieporównywalnie większy. Tak naprawdę, wszystko co oferują owoce da się łatwo zastąpić w [...]
Mąka pszenna przechodzi proces rafinacji wobec tego nie jest wartościowym źródłem w diecie. Notabene głównym jej składnikiem jest cukier (skrobia) substancje niepożądane.
[...] cukru!! Natomiast owoce w postaci nieprzetworzonej (sok to jest postać przetworzona) są ok, bo zawierają błonnik, który spowalnia uwalnianie się cukru do krwi, zatem cukier w całych owocach zachowuje się po części jak cukry złożone i nie powoduje takich skoków glukozy jak wypicie szklanki soku. Ostrożność należy zachować również w [...]
[...] glutenowych ) oraz miodu. W zależności od Twojej wrażliwości na sacharydy fermentujące, być może wystarczy po prostu zamienić chleb na taki bez miodu (nawet sacharoza aka cukier stołowy jest lepszy). Uważaj też na słodziki - alkohole cukrowe, bo one w takich wypadkach zwykle nasilają objawy. Niestety, produktów potencjalnie "wzdęciotwórczych" [...]